AP Images
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πόσα χρήματα βγάζει σήμερα η J.K. Rowling από τα Harry Potter

Τα νούμερα των τραπεζικών της λογαριασμών ζαλίζουν περισσότερο κι από τα ξόρκια του Hogwarts.

Η έμπνευση της J.K. Rowling, της δημιουργού του μαγικού κόσμου του Harry Potter, είναι ανεξάντλητη κι από ότι φαίνεται κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την περιουσία της. Η διάσημη συγγραφέας αν και προσπαθεί συχνά να ρίξει έναν αόρατο μανδύα πάνω στις συζητήσεις που αφορούν τα οικονομικά της, δεν μπορεί να κρυφτεί.

Σύμφωνα τους New York Times το 2016, 19 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου Harry Potter, η περιουσία της υπολογιζόταν περίπου στα 1.2 δις δολάρια. Η ίδια πάντως, δεν θέλει να δηλώνει δισεκατομμυριούχος, όταν τη ρωτούν σχετικά.

Μάλλον κάποιο από τα ξόρκια που έμαθε ο Harry Potter στο Hogwarts, το χρησιμοποίησε και η ίδια στη ζωή της, γι’ αυτό και της ήρθαν όλα μαγικά από τη στιγμή που ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο. Όπως έχει αποκαλύψει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της, υπήρξε μια περίοδος στη ζωή της που κινδύνεψε να μείνει άστεγη μαζί με το παιδί της. Όμως, χάρη στην τεράστια επιτυχία των βιβλίων της, όχι μόνο τα κατάφερε εξαιρετικά, αλλά πλέον είναι μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες του πλανήτη.

AP Images

Το γεγονός που προκαλεί εντύπωση πάντως, είναι πως ακόμα και σήμερα, 22 χρόνια μετά το πρώτο της βιβλίο, η Rowling βγάζει πολλά εκατομμύρια. ‘Ο Harry Potter και η φιλοσοφική λίθος’, πούλησε περισσότερα από 500 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ το τελευταίο βιβλίο της σειράς, ‘Ο Harry Potter και οι κλήροι του θανάτου’ έγινε το πιο εμπορικό βιβλίο φαντασίας. Συνολικά εκτιμάται πως οι πωλήσεις των βιβλίων της, έχουν αποφέρει κέρδη περίπου 7.7 δις δολάρια και σύμφωνα με τους New York Times, από αυτά τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της Rowling έχει μπει το 15% που αντιστοιχεί στον συγγραφέα, άρα μιλάμε για ένα ποσό που φτάνει τα 1.15 δις δολάρια. Δεν τα λες και λίγα.

Οι ταινίες που έγιναν στη συνέχεια είχαν περίπου τα ίδια κέρδη (7.7 δις δολάρια) με την Rowling να εισπράττει ένα 10% από αυτά, άρα άλλα 770 εκατομμύρια δολάρια. To 2017 ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά σε ότι αφορά τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Έξι χρόνια μετά την τελευταία ταινία Harry Potter, η Rowling ανακηρύχθηκε από το Forbes ως η τρίτη πιο καλοπληρωμένη celebrity του κόσμου, εισπράττοντας εκείνη τη χρονιά 95 εκ. δολάρια. Ο ετήσιος μισθός της έπεσε στα 54 εκ. δολάρια την επόμενη χρονιά, αλλά δεν φαίνεται να την πείραξε και ιδιαίτερα.

Η Rowling, όπως είπαμε, είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας χρημάτων. Το σύμπαν του Harry Potter χωρούσε κι άλλα βιβλία και spin-off ταινίες κι έτσι συνέχισε τη συγγραφή με τα Fantastic Beasts να έρχονται και να της αποφέρουν περίπου 10 εκ. δολάρια έξτρα στο λογαριασμό της. Παράλληλα, εισπράττει ένα μεγάλο ποσό κι από τις παραστάσεις του ‘Harry Potter and the Cursed Child’ σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

AP Images

Και φυσικά δε σταματάει εκεί. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της προέρχεται από τα θεματικά πάρκα της Universal, στα οποία οι fans ξεναγούνται στον μαγικό κόσμο του Harry Potter. Να προσθέσουμε σε όλα αυτά και τα συλλεκτικά προϊόντα του Harry Potter, τα οποία συνεχίζουν να πωλούνται με αμείωτους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη.

Φτάνουν αυτά; Σίγουρα όχι. Τον Απρίλιο του 2012 δημιούργησε την ‘Ψηφιακή Καρδιά του μαγικού της κόσμου’ όπως την αποκάλεσε. Η ιστοσελίδα Pottermore στην οποία μπορείς να διαβάσεις ειδήσεις και νέα σχετικά με τον κόσμο του Harry Potter, να κάνεις κουίζ και test, αλλά και να αγοράσεις προϊόντα της απέφερε μέσα στο 2016 περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια.

Κάπου χαθήκατε στο μέτρημα έτσι; Το ίδιο κι εμείς. Κι από φανταζόμαστε, το ίδιο συμβαίνει και με την Rowling, η οποία πλέον δεν ξέρει καν τι έχει.

 

(Φωτογραφίες: AP Images)