LIFE

Πώς να προστατεύσεις το αυτοκίνητό σου από το χειμώνα

Όταν το κρύο ή ακόμα χειρότερα το χιόνι βρίσκονται προ των πυλών δεν μπορείς παρά να λάβεις τα μέτρα σου.

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα έφθασε με άγριες διαθέσεις και το αυτοκίνητό σου έχει αυξημένες απαιτήσεις σε φροντίδα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ο πάγος, το χιόνι και το κρύο θέλουν προσοχή, αλλά με τα σωστά μέτρα προστασίας όλα γίνονται πιο εύκολα.

Ας δούμε λίγο μαζί ποια είναι τα βασικά σημεία προσοχής, ώστε να είσαι αυτό που λέμε 100% προετοιμασμένος.

Αντιψυκτικά υγρά

Τι είναι: Το αντιψυκτικό είναι το υγρό το οποίο τοποθετείται στη μηχανή του αυτοκινήτου τους χειμερινούς μήνες και κατεβάζει το σημείο πήξης. Η χρήση του αντιψυκτικού εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του κινητήρα, όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τι πρέπει να προσέχεις/γνωρίζεις: – Αν δεν χρησιμοποιήσεις αντιψυκτικό μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρή βλάβη στο αυτοκίνητο καθώς και πρόβλημα κατά την εκκίνηση του.

– Ακολουθείς πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, για το ποσοστό αραίωσης του αντιψυκτικού με απιονισμένο νερό.

– Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι, ελέγχεις τις θερμοκρασίες τις οποίες καλύπτει το αντιψυκτικό.

Πώς αλλάζονται: – Αδειάζεις όσο έχει μείνει από το παλιό αντιψυκτικό και κλείνεις την τάπα του ψυγείου.

– Αραιώνεις το αντιψυκτικό ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

– Γεμίζεις το σύστημα ψύξης (δεν κλείνουμε την τάπα).

– Βάζεις μπροστά τη μηχανή.

– Περιμένεις να φύγει ο αέρας (περίπου 10 – 12 λεπτά).

– Ελέγχεις τη στάθμη του αντιψυκτικού και αν χρειαστεί συμπληρώνεις.

– Κλείνεις τη βαλβίδα και είμαστε έτοιμοι.

Σημαντικό: Όταν το αντιψυκτικό τελειώσει το πηγαίνεις στα ειδικά σημεία συλλογής που έχουν τα συνεργεία. Το περιβάλλον είναι πάντα προτεραιότητα.

Μπαταρία

Τι είναι: Η μπαταρία αποτελεί την κινητήρια δύναμη του αυτοκινήτου και επειδή το χειμώνα μειώνεται η απόδοση της, εξαιτίας του κρύου, πρέπει να την ελέγχεις τακτικά (ειδικά αν την έχεις περισσότερο από 3 χρόνια).

Τι πρέπει να προσέχεις/ γνωρίζεις: Αν η μπαταρία είναι παλαιού τύπου, συμπληρώνεις αν έχει μειωθεί το ειδικό υγρό της, ενώ αν είναι κλειστού τύπου, κατηγορία στην οποία δεν συμπληρώνονται υγρά, τότε ελέγχεις την ένδειξη που έχει στο επάνω μέρος της ή πηγαίνεις σε ένα συνεργείο για να κάνεις μέτρηση. Αν έχει λιγότερο από 12,5V χρειάζεσαι καινούργια.

Σημαντικό: Αν σκοπεύεις να αφήσεις το αυτοκίνητό σου ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να αποσυνδέσεις τους πόλους της μπαταρίας, στους οποίους ρίχνεις ειδικό σπρέι για να μην οξειδωθούν.

Τζάμια

Τι πρέπει να προσέχεις/ γνωρίζεις: – Ελέγχεις τα λάστιχα των παραθύρων για να αποφύγεις την είσοδο της βροχής.

– Καθαρίζεις καλά τα λούκια που βρίσκονται στο παρμπρίζ.

– Χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα για την περιποίησή τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σημαντικό: Σε περίπτωση που τα τζάμια έχουν πιάσει πάγο, χρησιμοποίησε ειδικά καθαριστικά υγρά για το παρμπρίζ τα οποία απομακρύνουν τον πάγο και μη χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό διότι υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν ρωγμές.

Υαλοκαθαριστήρες

Τι πρέπει να ξέρεις/ γνωρίζεις: Τσεκάρεις τους υαλοκαθαριστήρες και αν χρειάζεται προχωράς στην αντικατάστασή τους (προτιμότερο είναι η αντικατάσταση να γίνεται πριν την έλευση του χειμώνα και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες).

Σημαντικό: Σε περίπτωση παγετού ή χιονιού, σηκώνεις τους υαλοκαθαριστήρες όταν δεν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου. Χρησιμοποίησε ειδικό χειμερινό καθαριστικό για να αποτρέψει τον πάγο.

Καλοριφέρ

Τι πρέπει να ξέρεις/ γνωρίζεις: Βεβαιώσου ότι το σύστημα θέρμανσης του αυτοκινήτου λειτουργεί σωστά, ώστε να είσαι ασφαλής σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών.

Σημαντικό: Τσέκαρε το σύστημα που ξεθολώνει τα τζάμια, για να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ορατότητα.

Ελαστικά

Τι πρέπει να ξέρεις/ γνωρίζεις: – Το οδόστρωμα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ολισθηρό και τα λάστιχα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, για την ασφάλεια όλων.

– Απαραίτητο είναι το μέτρημα του βάθους πέλματος των ελαστικών και αν είναι μικρό προχωράμε στην αγορά καινούργιων διότι με μικρό βάθος πέλματος έχεις και μικρή πρόσφυση στο οδόστρωμα και μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος.

– Ελέγχεις την πίεσή τους καθώς και της ρεζέρβας, ώστε να είναι πάντα επαρκής, για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις!

– Προμηθεύεσαι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σημαντικό: Αν βρίσκεσαι σε ορεινές περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να έχεις τοποθετήσει χειμερινά λάστιχα.

Δες μεγάλη ποικιλία σε αντιψυκτικά υγρά, χειμερινά καθαριστικά, ελαστικά, αλυσίδες και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς για το χειμώνα στο εδώ.