LIFE

Πώς θα βάλεις αλυσίδες χιονιού στο αυτοκίνητό σου

Ένας πλήρης οδηγός αντιμετώπισης χιονιού ή παγετού για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διαδρομές.

Για να βγεις νικητής στη μάχη με το χιόνι το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι οργάνωση και σωστές ή μάλλον καλές προμήθειες. Μία χειμερινή εξόρμηση δεν είναι δυνατόν να επηρεάζεται από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Γι αυτό άσε τις υπεκφυγές, οργανώσου και πάρε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ουσιαστικά σου εξασφαλίζουν μέγιστη ασφάλεια και σου επιτρέπουν να απολαύσεις το ταξίδι  ή την απλή μετακίνησή σου ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε χιονισμένο τοπίο.

Σε ακούμε να βαρυγκομάς ότι ‘ποιος βάζει τώρα αλυσίδες μέσα στο κρύο’ γι αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε για σένα έναν οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες έτσι ώστε να τις βάλεις πριν καν καταλάβεις τι εστί κρύο.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το θεωρητικό κομμάτι.

Πρέπει να κάνεις σωστή επιλογή στην αγορά

Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να:

-Συμβουλεύεσαι πάντα το βιβλίο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου  για τις διαστάσεις των ελαστικών.

– Επιλέγεις  αντιολισθητικές αλυσίδες οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα με τις διαστάσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου! Το μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αυτοκίνητο και συγκεκριμένα στα φρένα και στην ανάρτηση, ενώ υπάρχει κίνδυνος να βγουν από τα ελαστικά.

– Δεδομένου ότι οι αλυσίδες χρησιμοποιούνται στους κινητήριους τροχούς, αν έχεις  τετρακίνητο αυτοκίνητο, καλό θα είναι να προμηθευτείς  δυο ζευγάρια αλυσίδων, ένα για τον εμπρός και ένα για τον πίσω άξονα.

– Να προτιμάς τον τύπο αλυσίδων που θεωρείς ότι μπορεί να τοποθετηθεί  με ευκολία και με ακρίβεια.

Και τώρα, ας περάσουμε στο τεχνικό.

Πρέπει να κάνεις σωστή τοποθέτηση

Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να:

– Προσέξεις  ώστε οι τροχοί να είναι σε ευθεία.

– Απλώσεις τις αλυσίδες με το συρματόσχοινο στην εσωτερική πλευρά των τροχών.

– Τεντώσεις  τις άκρες και «τυλίγεις» σφιχτά τους τροχούς από την εσωτερική τους πλευρά.

– Ενώσεις τα σημεία επαφής για να κλειδώσουν οι αλυσίδες.

– Φέρεις το υπόλοιπο τμήμα των αλυσίδων στην εξωτερική πλευρά των τροχών και ενώνεις  τις υπόλοιπες άκρες.

– Περάσεις την κάθε άκρη της αλυσίδας στην απέναντι πλευρά της για να τεντώσει  και να κλειδώσει.

– Μετά την τοποθέτηση των αλυσίδων, πριν την κανονική πορεία, καλό θα ήταν να διανύσεις μια μικρή απόσταση για να βεβαιωθείς ότι η τοποθέτηση τους έγινε σωστά.

Χρήσιμες συμβουλές

– Κάνεις πάντα μια δοκιμαστική εφαρμογή, για να βεβαιωθείς ότι μπορείς να τις τοποθετήσεις σωστά όταν χρειαστεί. Έτσι, θα είσαι προετοιμασμένος για την ώρα ανάγκης.

– Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου γάντια. Επίσης, φακό για την περίπτωση που χρειαστεί να τις τοποθετήσεις νυχτερινή ώρα.

– Για να τοποθετήσεις τις αλυσίδες, σταθμεύεις πάντα στην άκρη του δρόμου και προειδοποιείς τους υπόλοιπους οδηγούς με τη χρήση τριγώνου και alarm.

– Δεν χρησιμοποιείς τις αλυσίδες σε καθαρό έδαφος, διότι φθείρονται τόσο εκείνες όσο και τα ελαστικά.

– Όταν έχεις τοποθετήσει τις αλυσίδες, δεν αναπτύσσεις ταχύτητα.

– Για να αποφύγεις την οξείδωση των αλυσίδων, δεν τις αποθηκεύεις λερωμένες και βρεγμένες αλλά πάντα καθαρές και στεγνές (αφού τις έχεις πλύνει με χλιαρό νερό).

– Παράλληλα με τις παραπάνω συμβουλές, λαμβάνεις πάντα υπόψη τις οδηγίες χρήσης-τοποθέτησης του κατασκευαστή, που περιλαμβάνονται στη συσκευασία των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω τότε είσαι έτοιμος για αναχώρηση.

Υ.Γ.:  Δες μεγάλη ποικιλία σε αλυσίδες και χιονόπανα εδώ.