ORIGINALS

Το μόνο που μοιράζεσαι σε ένα κοινό προφίλ στο Facebook είναι το δούλεμα

Μερικά πράγματα είναι καλύτερο να μην τα μοιράζεσαι, ούτε με το άλλο σου μισό.

Δεν λέω, όλοι ονειρευόμαστε να βρούμε κάποια στιγμή τη γυναίκα που μας συμπληρώνει και αποτελεί αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως το άλλο μας μισό αλλά -μεταξύ μας- η έκφραση αυτή είναι μεταφορική, δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι μισά-μισά τα ΠΑΝΤΑ.

Θες να μοιραστείς το κρεβάτι σου; Αλίμονο, μαζί σου. Ένα σπίτι; Ναι, αν νιώθετε έτοιμοι και οι δυο, προχώρα. Ένα σκυλάκι; Σίγουρα. Τραπεζικό λογαριασμό; Το συζητάμε. Αυτοκίνητο; Εντάξει δεν το λες και πολύ πρακτικό αλλά αν βολεύει το πρόγραμμα, πάσο. Λογαριασμό στο Facebook; Ποτέ και για κανένα λόγο.

Οι ειλικρινείς απορίες

Πριν αναλύσω το γελοίο του πράγματος θέλω να καταθέσω μερικές ειλικρινείς απορίες που έχουν γεννηθεί στο μυαλό μου, σχετικά με απλά καθημερινά προβλήματα ενός κοινού προφίλ στο Facebook.

Αρχικά, ποιο όνομα μπαίνει πρώτο; Αν δεχτούμε ότι μπαίνει το όνομα του άντρα δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε για υιοθέτηση πατριαρχικών – σεξιστικών προτύπων περασμένων δεκαετιών; Γίνεται κάποιου είδους κλήρωση; Ή τελικά οι κυρίες προηγούνται; Από προσωπική παρατήρηση πάντως οφείλω να πω ότι συνήθως προηγούνται τα αντρικά ονόματα και έχουμε προφίλ τύπου «Γιώργος Χ. & Μαρία Ψ ή Γιώργος και Μαρία ΧΨ».

 

Το ίδιο ισχύει και όταν ποστάρουν ένα τραγούδι για παράδειγμα. Εγώ πρέπει να υποθέσω ότι άρεσε και στους δυο; Πριν το ποστάρισμα προηγήθηκε μια μίνι-σύσκεψη μεταξύ του ζευγαριού για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για ποστ κοινής αποδοχής; Βασικά επιτρέπεται να ποστάρει κάποιο μέλος του ζευγαριού οτιδήποτε χωρίς την έγκριση του άλλου του μισού; Ουφ.

Ακόμη, επιτρέπεται να βάζει ο καθένας ατομικές φωτογραφίες ή υπάρχει κάποιος άγραφος κανόνας ο οποίος επιβάλλει φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται και τα δυο μέλη του ζευγαριού;

Αν -μακριά από μας- ο κολλητός μου δημιουργήσει κοινό λογαριασμό με την κοπέλα του, αν εγώ θέλω να του στείλω στο chat κάτι προσωπικό, πώς ξέρω ότι δεν θα το δει και αυτή;

 

Όταν ο κοινός λογαριασμός κάνει join ένα event, πρέπει να περιμένουμε την παρουσία και των δυο ή μπορεί να παραστεί μόνο ένας; Και φυσικά πού ξέρουμε ποιος πάτησε attend;

Αφού η κοινωνία μας είναι πλέον τόσο ανεκτική και δέχεται τα κοινά προφίλ χωρίς να τα καταδικάζει, γιατί να περιοριστούμε μόνο στα ζευγάρια και να μην κάνουμε κοινά προφίλ και με τους κολλητούς μας; Γιατί να μην φτιάξω ένα λογαριασμό μαζί με τον πατέρα μου, να εκπροσωπούμε δυο γενιές Αμπατζήδων με ένα προφίλ; Που τραβάμε τη γραμμή;

Γιατί -προς το παρόν- δημιουργούνται κοινοί λογαριασμοί μόνο στο Facebook και όχι ας πούμε στο Twitter ή το Instagram;

Τέλοσπαντων ποιος αποφασίζει για όλα αυτά; Υπάρχει κάποιο ειδικό συμβούλιο κοινού λογαριασμού αποτελούμενο από αχώριστα ζευγάρια που αποφασίζει για όλα τα παραπάνω; Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πως νιώθει για αυτή τη χρήση του δημιουργήματός του; Πολλές οι απορίες.

Κάποιες πιθανές λύσεις

Θα είμαι ειλικρινής. Η ιδεατή λύση είναι να αποφύγεις εξαρχής την δημιουργία κοινού προφίλ. Τις υπόλοιπες λύσεις τις σκέφτηκα με μεγάλη δυσκολία και λιγάκι εκβιαστικά, απλά για να βγει το κείμενο.Για αρκετή ώρα το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν «μην κάνετε κοινό λογαριασμό».  Αν για κάποιο μυστηριώδη λόγο αυτό δεν γίνεται, τότε ας καταλήξουμε τουλάχιστον σε κάποιες λύσεις που θα απλοποιήσουν τη ζωή των υπόλοιπων, μοναχικών λογαριασμών.

Μετά από κάθε like ας πούμε, ένα comment με την διευκρίνηση «εγώ έκανα like» και σε παρένθεση το όνομα του μέλους της σχέσης που πήρε την πρωτοβουλία θα ήταν χρήσιμο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε νέο ποστ ή σχόλιο σε ποστ τρίτων. Να ξέρουμε τουλάχιστον με ποιον μιλάμε ρε παιδιά.

 

Το γελοίο του πράγματος που λέγαμε

Πέρα από τις αντικειμενικές και πρακτικές δυσλειτουργίες ενός κοινού λογαριασμού, πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω και τον συμβολισμό του όλου πράγματος. Ότι τι; Αγαπάς τόσο το άλλο σου μισό που είστε πλέον σαν μια οντότητα, έτοιμη να μοιραστεί τα πάντα; Προχωράς με την αγάπη σου χεράκι -χεράκι στα λιβάδια της αιώνιας αγάπης περιφρονώντας όσους θλιβερούς ανθρώπους δεν έχουν με ποιον να μοιραστούν τον λογαριασμό τους στο Facebook;

Χαλάρωσε, μπορείς να είσαι ερωτευμένος και να έχετε ξεχωριστά προφίλ στο Facebook, ξεχωριστά αγαπημένα τραγούδια, ακόμη και ξεχωριστές βραδιές με φίλους έξω. Ο κόσμος δεν θα θεωρήσει ότι δεν είστε αγαπημένο ζευγάρι, το αντίθετο, θα σας θεωρήσει και αρκετά πιο υγιές.

Η παγίδα πίσω από το κοινό προφίλ

 

Κλείνοντας αυτό το κείμενο θα ήταν αφελές να μην αναφέρω και έναν προφανή λόγο κοινού προφίλ που ΚΑΝΕΝΑ ζευγάρι δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί: Την έλλειψη εμπιστοσύνης. Ένα κοινό προφίλ ακυρώνει σε απόλυτο βαθμό το νούμερο ένα εργαλείο διαδικτυακής αλληλεπίδρασης και τη βασική πηγή πειρασμών και ζήλειας σε μια σχέση. Με το κοινό προφίλ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, χωρίς να ιδρώνεις μπροστά στον τρόμο του αγνώστου σχετικά με το τι μπορείς να αντικρίσεις στο chat history του άλλου σου μισού. Κι όπως λέει και το γνωμικό, καλύτερα περίγελος, παρά κερατάς. Γιατί όμως να μην αποφύγεις και τους δυο χαρακτηρισμούς;