ΑΘΛΗΤΙΚΑ

11 αθλητικά γεγονότα που δεν θυμάσαι από το ’87

Όχι, η κατάκτηση του ευρωπαϊκού από την Εθνική μας δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.

Αυτό το κείμενο αποτελεί ένα φόρο τιμής στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του ’87. Η λίστα δεν περιλαμβάνει την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική μας, πρώτον γιατί η συγκεκριμένη επιτυχία επισκίασε για τους Έλληνες οποιοδήποτε άλλο αθλητικό κατόρθωμα συνέβη στη χώρα μας και τον κόσμο εκείνη τη χρονιά και δεύτερον γιατί μπορείς να μάθεις τα πάντα για τα κατορθώματά του Γκάλη, του Γιαννάκη και της παρέας τους στο ΣΕΦ από το βιβλίο του Γιάννη Φιλέρη ’87, τίποτα δεν μας σταμάτησε’, το οποίο κυκλοφορεί στα Public.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε 11 κορυφαίες αθλητικές στιγμές στην Ελλάδα και τον κόσμο, με τις οποίες θα είχαμε ασχοληθεί πολύ περισσότερο αν δεν είχαμε την τύχη η Εθνική μας να κατακτήσει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα Ευρώπης.

> Ο ΟΦΗ του Γκέραρντ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κερδίζοντας τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή με 3-1 στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια).

Ο ηλεκτρονικός πίνακας στο ΟΑΚΑ έγραφε αυτό:

 

 

> Στις 06.03 ο Τζόρνταν έκανε αυτό το κάρφωμα κόντρα στους Knicks:

> Η Έβερτον κατέκτησε το τελευταίο μέχρι σήμερα πρωτάθλημα της ιστορίας της, αφήνοντας δεύτερη τη μισητή της αντίπαλο, Λίβερπουλ. Την προηγούμενη σεζόν η Έβερτον είχε βρεθεί στην δεύτερη θέση και η Λίβερπουλ είχα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

> Ο Ολυμπιακός κατέκτησε στο ποδόσφαιρο, ένα ‘γρουσούζικο’ για αυτόν πρωτάθλημα, αφού στη συνέχεια ακολούθησαν τα γνωστά 10 ‘πέτρινα’ χρόνια.

> Η Εθνική Ελλάδος πήρε μια σπουδαία για τα δεδομένα της εποχής ισοπαλία μέσα στην Ολλανδία με 1-1, στα πλαίσια του προκριματικού ομίλου για το Euro ’88. Το σκορ είχε ανοίξει ο Σαραβάκος για να ισοφαρίσει στο δεύτερο ημίχρονο ο Φαν Μπάστεν για τους ‘Οράνιε’.

> Στο νούμερο ένα του draft βρέθηκε για τους San Antonio Spurs ο David Robinson. Η συνέχεια της ιστορίας γνωστή.

 

> Η Νάπολι κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό νταμπλ της ιστορίας της με τον Μαραντόνα να ανακηρύσσεται σε θεό στον ιταλικό νότο.

> Οι Sacramento Kings κατάφεραν να σκοράρουν μόλις 4 πόντους σε ένα ολόκληρο 12λεπτο κόντρα στους Lakers. Το συγκεκριμένο αρνητικό ρεκόρ κράτησε για 10 χρόνια, αφού οι Dallas Mavericks στο 3ο 12λπετο ενός αγώνα τους (πάλι) κόντρα στους Lakers έβαλαν μόλις 2 πόντους.

> Η Πόρτο κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της, επικρατώντας της Μπάγερν Μονάχου με 2-1 στη Βιέννη. Με αυτό το τακουνάκι οι Πορτογάλοι είχαν κάνει το 1-1:

 

> Στο ΝΒΑ το δαχτυλίδι πήραν οι Lakers επικρατώντας 4-2 των Celtics στην τελευταία κλασική κόντρα μεταξύ Magic Johnson και Larry Bird. Οι δυο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες σε τελικούς, το 2008 με τους Celtics να κατακτούν το τρόπαιο.

 

> Η Γκέτεμποργκ κατέκτησε το Κύπελλο Uefa μετά από διπλό τελικό κόντρα στην Dundee United (1-0, 1-1).

~~~

“‘87 – Τίποτα δεν μας σταμάτησε

Το πρώτο βιβλίο της Physical Goods με τη σφραγίδα της 24MEDIA θα το βρείτε στα Public

Η ιστορία που άλλαξε τον ελληνικό αθλητισμό από τον Γιάννη Φιλέρη”