ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αυτά που θα μας λείψουν από το φετινό Ευρωπαϊκό

H ζωή χωρίς τον Γιάννη, τον Μίλος και τις πάντα σημαντικές Σουηδέζες στις κερκίδες.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάνει τζάμπολ στις 31 Αυγούστου στη Φινλανδία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία και την Τουρκία και οι 24 ομάδες που θα πάρουν μέρος δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ως το πόσα πράγματα θα μας λείψουν. Παρ’ όλ’ αυτά, η καταιγίδα απουσιών σημαντικών παικτών όπως ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες, μας έφτιαξε ήδη μια ικανή λίστα με πράγματα που θα μας λείψουν κοντά ή μακριά από τα καλάθια.

Έτσι κι αλλιώς, #olagiatokalathi τα κάνουμε. Πάρε για παράδειγμα την εξαιρετική σελίδα του Sport24.gr σε συνεργασία με τη LIDL Hellas, Όλα Για Το Καλάθι, με όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την εθνική μας και το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ας δούμε όμως έξι από τις πιο βασικές ελλείψεις αυτού του τουρνουά:

1. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

(AP Photo/Morry Gash)

Τα άσχημα μαντάτα ταξίδεψαν από την Κίνα όπου ο Γιάννης συναντήθηκε με το ιατρικό επιτελείο των Bucks και αποφάσισαν από κοινού ότι οι πόνοι στο γόνατο δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα μείνει έξω προληπτικά.

2. Ο Μίλος Τεόντοσιτς

(AP Photo/Charlie Neibergall)

Λίγους μήνες πριν λάμψει στα παρκέ του ΝΒΑ, ο Μίλος δεν θα μας κάνει τη χάρη να παίξει σε αυτό το τουρνουά, καθότι ένας παλιός τραυματισμός στη γάμπα έκανε το επιτελείο της Σερβίας και των Κλίπερς να βάλουν φρένο στη συμμετοχή του. Όχι τρελά τρίποντα από τα εννιά μέτρα δηλαδή.

3. Ο Σέρχιο Γιουλ

(AP Photo/Charlie Neibergall)

Ένας τραυματισμός που σόκαρε κάθε υγιή μπασκετόφιλο. Ο μηχανοκίνητος Σέρχιο Γιουλ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια φιλικού της Ισπανίας με το Βέλγιο στο γόνατο και θα μείνει εκτός δράσης για τους επόμενους 6-9 μήνες. Ήδη οι συμπαίκτες του, βλέπε Πάου Γκασόλ, προειδοποιούν και υπόσχονται ότι θα κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο για να το αφιερώσουν στον άτυχο Γιουλ.

4. Η Σουηδία

(AP Photo/Matthias Schrader)

Μπορεί να μην έχει καταφέρει και τίποτα σπουδαίο τις εννέα φορές που συμμετείχε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά η Σουηδία α) είναι συμπαθής ακόμα και στο κέρλινγκ και β) έχει στις τάξεις της τον Μάρκους Έρικσον, έναν σουτέρ ολκής που αυτό το καλοκαίρι μετακόμισε από την Μπαρτσελόνα στην Γκραν Κανάρια. Επίσης, η απουσία της Σουηδίας κάνει αυτομάτως φτωχότερο το θέαμα στις κερκίδες. Μεγάλη απώλεια.

5. Τα Σκόπια

(AP Photo/Darko Vojinovic)

Βρμπισα Στεφάνοφ, παλιά δόξα της ΑΕΚ. Βλάντο Ιλιέφσκι, ο Τόνι Κούκοτς των Σκοπίων. Τόντορ Γκετσέφσκι, καραφλοκοτσίδας σέντερ που απολαύσαμε και στην Ελλάδα με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Πέρο Άντιτς όταν είχε ακόμα μαλλιά. Μπο ΜακΚάλεμπ, ό,τι πιο κοντά σε στερεοτυπικό Σκοπιανό γνωρίσαμε ποτέ. Πώς να μη μας λείψουν οι γείτονες από αυτό το τουρνουά, όταν έχουν δώσει τόση (και τόσο) αναμφισβήτητη ποιότητα τα τελευταία χρόνια;

6. Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

(AP Photo/Michel Euler)

Το ‘κάθε δύο χρόνια Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα’ δεν θα ισχύει πια μετά το πέρας του φετινού τουρνουά κι εμείς προσπαθούμε ακόμα να το διαχειριστούμε. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα λάβει χώρα το 2021 και το μεθεπόμενο το 2025. Μουντιάλ γίναμε δηλαδή.

Επειδή βέβαια τα τέσσερα χρόνια (χωρίς μπύρα) είναι πολλά, κέρδισε πολλά λίτρα μπύρας συμμετέχοντας στον διαγωνισμό του ‘Όλα Για Το Καλάθι’ και κάνοντας τη σωστή πρόβλεψη.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Thanassis Stavrakis)