24MEDIA
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιάννη, υπάρχει λόγος που όλοι ξέρουν το όνομά σου

Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο εξώφυλλο του 2K19 σημαίνει πολλά περισσότερα απ’ όσα δείχνει.

Συγκίνηση. Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει σε αυτό που νιώθω, κάθε φορά που βλέπω από κοντά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μια συγκίνηση η οποία δεν πηγάζει από κάποια εθνική περηφάνεια ή αίσθηση ελληνικού μεγαλείου. Η ιστορία του Γιάννη είναι συγκινητική σε οικουμενικό επίπεδο και θα ήταν εξίσου σπουδαία αν αντί για τα Σεπόλια, είχε μεγαλώσει σε κάποια περιοχή του Παρισιού, του Λονδίνου, της Πράγας ή της Κωνσταντινούπολης.

Κι η μεγαλύτερη απόδειξη ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια αίθουσα του Χίλτον, όπου ο Ronnie2K, ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία του NBA 2K, ανακοίνωσε πως το εξώφυλλο της νέας του έκδοσης, θα κοσμεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Μια αναγνώριση η οποία δείχνει πολλά πράγματα. Πρώτον, το προφανές. Πως ο Γιάννης είναι πια ένας all star παίκτης, ένας εκ των κορυφαίων της λίγκας, ένας franchise αθλητής, από τους πιο αναγνωρίσιμους εκεί έξω. Υπάρχουν όμως και πιο σημαντικές αναγνώσεις πίσω από την τοποθέτησή του στο εξώφυλλο του 2K19. Και σπουδαιότερη όλων, αυτή που μας δείχνει πως η ιστορία του Γιάννη, δεν είναι μια ιστορία που συγκινεί μόνο τους Έλληνες, αλλά ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη.

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Έχει τύχει να κάνω αυτή την κουβέντα και με κολλητούς μου φίλους. Να αναρωτηθούμε δηλαδή, τι είναι αυτό που κάνει τον Γιάννη τόσο αγαπητό και δημοφιλή, σε σημείο που να τον θεωρούμε ως έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες του καιρού μας. Και όχι, δεν είναι ούτε τα καρφώματά του που τον κάνουν μοναδικό, ούτε η πιθανότητα να αναδειχθεί σύντομα MVP, ούτε καν το γεγονός πως είναι ένας Έλληνας που πρωταγωνιστεί στο NBA. Αυτό που τον κάνει τόσο αγαπητό, είναι η ιστορία της ζωής του. Κι αυτή η ιστορία είναι που τον έφερε στο εξώφυλλο του 2K19, αυτή η ιστορία είναι που περνάει στο προσκήνιο, μια ιστορία που δεν έχει σύνορα και μπορεί να αγγίξει τους πάντες.

Μια απλή ματιά άλλωστε στο εξώφυλλο, είναι αρκετή. Ο Γιάννης με τη φανέλα των Μπακς, έτοιμος να ορμήσει προς το καλάθι, περνώντας πάνω από τους αντιπάλους του, όμως για παρέα, έχει πολλές λέξεις και φράσεις, η κάθε μία με το δικό της νόημα, μέσα από το δικό του σύμπαν. Πρώτη απ’ όλες αυτό το ‘The will know your name’. Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του απογεύματος, παρακολουθήσαμε το video της παρουσίασης του εξωφύλλου, με την μητέρα του Γιάννη να αφηγείται πως “πριν γίνει all star, ήταν ένα αγόρι με ένα όνομα που του έδωσα”. Ένα όνομα που πλέον ξέρει όλος ο πλανήτης. Με τον μικρό του αδερφό Alex, τον Φράνσις, την μητέρα του και φίλους του παρόντες στην αίθουσα, ο Γιάννης ανέβηκε στην σκηνή, επιβλητικός και χαμογελαστός, κερδίζοντας το χειροκρότημα.

Η οικογένειά του δεν βρισκόταν όμως μόνο χθες μαζί του. Είναι εκεί σε κάθε του βήμα, θα είναι εκεί και στο εξώφυλλο, με τη λέξη ‘Family’ να δεσπόζει και από κάτω τα ονόματα των 4 αδερφών του, του Θανάση, του Κώστα, του Άλεξ και του Φράνσις. Όλοι μαζί βρέθηκαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, πέρασαν δύσκολα, γνώρισαν τον ρατσισμό, έφτασαν στο σημείο να πουλάνε γυαλιά ηλίου για να ζήσουν. Αλλά αυτά είναι γνωστά πια και ανήκουν στο παρελθόν. Σημασία έχει ότι πλέον ο Γιάννης και τα αδέρφια του μπορούν να προσφέρουν στην οικογένεια Αντετοκούνμπο μια άνετη ζωή και να αποτελούν παράδειγμα έμπνευσης και δύναμης για όλους.

Από το εξώφυλλο δεν θα μπορούσε να λείπει και μια αναφορά στον πατέρα και αρχηγό της οικογένειας, τον Τσαρλς Αντετοκούνμπο, ο οποίος έφυγε πριν από λίγους μήνες από τη ζωή. ‘Father’s Legacy’, με βάση αυτή πορεύεται ο Γιάννης, γνωρίζοντας πως με κάθε του βήμα θα έκανε περήφανο τον πατέρα του, τον άνθρωπο που με τη σειρά του έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην λείψει τίποτα από τον μικρό Γιάννη και τα αδέρφια του. Από τα Σεπόλια, από την Αθήνα, στο Μιλγουόκι και σε κάθε άκρη της Γης, ο Γιάννης έχει φροντίσει να γίνει το όνομά του γνωστό, φροντίζοντας όμως την ίδια στιγμή και την οικογένειά του. Δεν ξεχνάει από που ξεκίνησε, παραμένει ο Γιάννης που παίζει 2K με τα αδέρφια και τους φίλους του, απλά συμβαίνει να μπορεί να καρφώσει στη μούρη του Γουέστμπρουκ και στην κανονική ζωή.

24MEDIA

Όλα αυτά λοιπόν, είναι που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό, τόσο αγαπητό και τον έφεραν και στο εξώφυλλο του κορυφαίου video game της εποχής μας. Δεν ήταν οι προσποιήσεις και τα καλάθια του, αλλά η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να φτάσει στα παρκέ του NBA.

Χθες το απόγευμα, παρακολουθώντας τα αποκαλυπτήρια του εξωφύλλου, όλοι στην αίθουσα χαμογελούσαμε αυθόρμητα. Και δεν ήμασταν μόνο Έλληνες παρόντες, αλλά συνάδελφοι από την Αγγλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τις Η.Π.Α. Γιατί η παρουσία του στο προσκήνιο του παγκόσμιου μπάσκετ, δεν σημαίνει πολλά μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον αθλητισμό. Και στην πραγματικότητα, η ιστορία του Γιάννη ξεφεύγει από τα όρια του αθλητισμού, προκαλεί χαρά και συγκίνηση σε κάθε άνθρωπο. Γιατί πάνω από Έλληνας και σπουδαίος μπασκετμπολίστας, ο Γιάννης, στο τέλος της ημέρας, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που είναι σχεδόν αδύνατο να μην αγαπήσεις.