AP Photo/Kirsty Wigglesworth
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η αξία του να ωριμάζεις

Ο θρίαμβος του Λονδίνου δεν είναι ο βασικός λόγος που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον του Έλληνα τενίστα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα των άκρων, δεν χρειάζεται να το λέμε συνέχεια. Όσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδιζε και ανέβαινε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, η αποθέωση που γνώριζε ήταν μεν δικαιολογημένη, αλλά ως συνήθως, άγγιζε τα όρια της υπερβολής.

Όταν, μέσα σε αυτό το φεστιβάλ πλειοδοσίας κοπλιμέντων που πλημμύριζε τον εγχώριο τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έμοιαζε να χάνει λίγο το δρόμο του, δίνοντας μεγαλύτερη βάση από αυτή που έπρεπε στο Twitter και το Instagram, ενώ ταυτόχρονα έκανε κάποιες μαζεμένες ήττες, η καταδίκη του άγγιξε ξανά τα όρια της ισοπέδωσης.

“Μέχρι εδώ ήταν ο Στέφανος, καβάλησε το καλάμι, σταμάτησε να προπονείται και ασχολείται περισσότερο με το τι θα γράψει στα social” και άλλα τέτοια όμορφα από ένα κοινό που διψάει το ίδιο για θριάμβους όσο και για αίμα.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο Στέφανος έδωσε δικαιώματα. Με μερικά άστοχα tweet που έκανε, με μερικά χροντροκομμέμα αστεία και νευρικές συμπεριφορές εντός κορτ και με μια μεγαλύτερη από όσο πρέπει σημασία στα ψηφιακά προφίλ του, έδειξε προσωρινά να χάνει το δρόμο του.

Όμως, για όνομα του θεού, ας μην ξεχνάμε την ηλικία του. Φέρε για λίγο τον εαυτό σου στη θέση του. Μιλάμε για ένα παιδί 21 ετών που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Όλοι ασχολούνται μαζί του, κερδίζει τους κορυφαίους και το κυριότερο, μαθαίνει. Μαθαίνει να συμπεριφέρεται σωστά τόσο εντός κορτ, όσο και εκτός. Είναι μια διαδικασία.

Και πράγματι, ο τρόπος που έδειξε να ξεπερνάει την προσωρινή του κάμψη, είναι ακόμα πιο σπουδαίος και από την χθεσινή του θριαμβευτική επικράτηση στα ATP Finals του Λονδίνου. Έκλεισε τα προφίλ του, σταμάτησε να ασχολείται με όσα του αποσπούσαν την προσοχή, εστίασε στις προπονήσεις και αυτό βγήκε στην συμπεριφορά του, τόσο την αγωνιστική όσο και την εξωαγωνιστική.

Συνεχείς νίκες, άψογη συμπεριφορά, υποδειγματικές δηλώσεις μετά την τεράστια νίκη του επί του Τιμ. Ο Στέφανος βελτιώνεται, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γίνεται σπουδαίος παίκτης, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος, αφού δεν αντιδρά σαν ντίβα στα λάθη του αλλά τα αναγνωρίζει και τα διορθώνει.

Σύμφωνοι, η κατάκτηση του τουρνουά στο Λονδίνο είναι η μέχρι στιγμής σημαντικότερη στιγμή του, ενώ το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό. Προσωπικά όμως, η αισιοδοξία μου πως πολύ σύντομα θα τον δούμε να κατακτά ένα Grand Slam και να ανεβαίνει στην κορυφή του κόσμου, δεν πηγάζει από όσα πράττει εντός κορτ, αλλά από όσα μας έδειξε εκτός αυτού το τελευταίο διάστημα.

Γιατί σημαντικότερο απ’ το να μεγαλώνεις, είναι να ωριμάζεις.