ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι 10 φορές που το ελληνικό ποδόσφαιρο ‘μύρισε’ Ευρώπη

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μετά από αυτό το κείμενο να μην 'ξαναπέσεις' τόσο χαμηλά, ώστε να παρακολουθήσεις ισπανικό και αγγλικό πρωτάθλημα.

Αν γινόταν δημοψήφισμα με ξεκάθαρο ερώτημα για το αν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, δεν είμαι σε θέση να προβλέψω το αποτέλεσμά του. Αν, όμως, γίνονταν έναν αντίστοιχο ποδοσφαιρικό, που θα ρωτούσε σχετικά με το αν θέλουμε να ‘γίνουμε Ευρώπη’, πιστεύω πως το ‘ΝΑΙ’ θα κέρδιζε πανηγυρικά.

Κάθε φορά που παρακολουθούμε με παρέα ένα ματς της Premier League ή της La Liga, βρίσκουμε δεκάδες λόγους για να γυρίσουμε στον διπλανό μας και αναφωνήσουμε ‘Ευρώπη ρε φίλος’. Τη μία φορά θα σταθεί αφορμή το θέαμα, την άλλα τα υπερσύγχρονα γήπεδα, μια τρίτη ένα πρωτόγνωρο για το ελληνικό πρωτάθλημα fair play.

Δεν πρέπει, όμως, να είμαστε άδικοι και γκρινιάρηδες με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρξαν πολλές στιγμές τα τελευταία χρόνια σε αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου που μια ευωδιά Ευρώπης πλανήθηκε πάνω από τα ελληνικά γήπεδα. Ενόψει της έναρξης της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν στην Ελλάδα, θυμόμαστε 10 φορές που το ποδόσφαιρο μας εξέπεμψε μια ευρωπαϊκή εσάνς.

1. Το ζευγάρι Ντέμης-Βανδή

Δηλαδή τι καλύτερο είχε το Ντέιβιντ Μπέκαμ-Βικτόρια; Ο Ντέμης στην εποχή του ήταν ο μεγαλύτερος σταρ των ελληνικών γηπέδων, με το ίδιο κούρεμα δεν το έβλεπες για πάνω από μία σεζόν, γκολάρες έβαζε, στην ΑΕΚ έμεινε πιστός για πολλά χρόνια, ενώ στο τέλος της καριέρας του έγινε και πρόεδρος της αγαπημένης του ομάδας. Ο Ντέβιντ, τι; Ούτε Euro δεν κατάφερε να σηκώσει.

Όσο για τη σύγκριση Βανδή-Βικτόρια ούτε λόγος. Η Ελληνίδα τραγουδίστρια έχει τουλάχιστον τα πενταπλάσια χρόνια καριέρας από το πρώην μέλος των ‘Spice Girls’, δεν είχε ανάγκη από γκρουπ, αφού έκανε καριέρα μόνη της, ενώ το 2003 αναδείχθηκε Best International Artist. Όχι, πες μου, το έχει πετύχει ποτέ αυτό η Βικτόρια;

Άσε που Ντέμης και Βανδή δεν ονόμασαν τα παιδιά τους ‘Φάρσαλα’ και ‘Διακοφτό’ κατά τα ‘Μπρούκλιν’ και ‘Ρόμεο’ των Μπέκαμ.

2. Το γκολ του Ζιοβάνι και η χειραψία του Άγγελου

Το εκπληκτικό γκολ που είχε βάλει ο Βραζιλιάνος του Ολυμπιακού κόντρα στον Ηρακλή, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 2000-01 δεν μύρισε μόνο Ευρώπη, αλλά και λατινική Αμερική.

Στη συνέχεια του ματς, ο Ζιοβάνι πέτυχε ένα ακόμα πανέμορφο γκολ, κάνοντας το 5-4 για τον Ολυμπιακό και έστειλε τους ‘ερυθρόλευκους’ στον τελικό. Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των Πειραιωτών ο Άγγελος Αναστασιάδης, τότε προπονητής του Ηρακλή, πήγε και έδωσε το χέρι του στο Βραζιλιάνο, αναγνωρίζοντας το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο. Ούτε σε αγώνα γκολφ στην Οξφόρδη τέτοιες αβρότητες.

(Στο 08:12 το δεύτερο γκολ του Ζιοβάνι και στο 8:33 τα συγχαρητήρια από τον Άγγελο)

3. Οι συμμετοχές Ελλήνων παικτών σε μουσικά video-clip

Ποια Ευρώπη; Εμείς είμαστε πολύ πιο μπροστά. Οι παίκτες μας δεν είναι μονόχνοτοι να ενδιαφέρονται μόνο για ποδόσφαιρο. Είναι πολυσχιδείς προσωπικότητες με ροπή προς την τέχνη. Λαμπρά παραδείγματα οι Νίνης, Μανιάτης, Κουτσιανικούλης και Σταμάτης που έχουν συμμετάσχει σε μουσικά κλιπ ελληνικών τραγουδιών.

Ο Νίνης σε κλιπ του Claydee:

Ο Μανιάτης πρωταγωνιστής σε κλιπ του Χολίδη:

Τέχνη από τον Κουτσιανικούλη:

Και ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Ανδρέας Σταμάτης στο ‘κλαμπ’:

4. Το fair play του Ντέμη

 

Έχεις δει πολλές φορές σε τελικό κυπέλλου ευρωπαϊκής χώρας, να βάζει γκολ επιθετικός με το χέρι και να το παραδέχεται ο ίδιος στον διαιτητή; Γιατί αυτό ακριβώς έκανε ο Ντέμης Νικολαΐδης στον τελικό Κυπέλλου του 2000 ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ιωνικό.

5. Η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα στις εξέδρες

Καλά τα κορίτσια που κυκλοφορεί ο Νεϊμάρ, ο Τέρι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά σας την Σκλεναρίκοβα δεν έχει (ή έστω δεν είχε). Όταν ο τηλεοπτικός φακός άφηνε το γήπεδο και έστρεφε την προσοχή του στην εξέδρα του ΟΑΚΑ ή της Ριζούπολης για να μας δείξει την πρώην σύζυγο του Κριστιάν Καρεμπέ, δεν μπα να έπεφταν μπινελίκια και πέτρες στο γήπεδο, ο τηλεθεατής ένιωθε πως βρισκόταν τουλάχιστον στο Μπερναμπέου.

6. Μία νικήτρια της Eurovision στον τελικό Κυπέλλου

Εντάξει μπορεί να πήρε την πρώτη θέση στη Eurovision ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο η Έλενα Παπαρίζου ήταν ήδη πασίγνωστη όταν το 2004  ‘άνοιξε’ τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη.

 

Δεν θυμάμαι ούτε την Conchita ούτε τους Lordi να κάνουν κάτι αντίστοιχο, ένα ή και παραπάνω χρόνια πριν σηκώσουν το συγκεκριμένο μουσικό ευρωπαϊκό τρόπαιο.

7. Οι ‘ευρωπαϊκές’ ανακοινώσεις της Ξάνθης

Για κάθε ανακοίνωση ευρωπαϊκής ομάδας (αλλά και ελληνικής) που χασμουριέσαι ήδη από την ανάγνωση της δεύτερη πρότασης, υπάρχει μία της Skoda Ξάνθη, που σου προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι από το κάθε νέο επεισόδιο του GOT. Ο ‘ευρωπαϊκός’, όμως, αέρας των ανακοινώσεων της ομάδας δεν έγκειται εκεί, αλλά στο γεγονός ότι συχνά πυκνά χρησιμοποιεί την αγγλική γλώσσα για να μας κάνει να νιώσουμε Ευρωπαίοι.

‘Goodbye and good luck’, ‘Super ΟΥΑΟΥ’ είναι μερικές μόνο από τις ατάκες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στις ανακοινώσεις των Ξανθιωτών.

8. To 4-4 του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ

Ίσως πρόκειται για το κορυφαίο ματς που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Πέρα από τις συνεχείς ανατροπές στο σκορ, την παράταση και το 15-14 στα πέναλτι των ‘ερυθρολεύκων’ επί της ΑΕΚ, υπάρχει κάτι ακόμα που δίνει ευρωπαϊκή χροιά στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Την ίδια μέρα (2/5/2009) η Μπαρτσελόνα έκανε πλάκα μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου στη Ρεάλ, νικώντας την με 2-6. 

Προφανώς, μιλάμε για ένα από τα εμβληματικότερα ‘el clasico’ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, ωστόσο το ελληνικό ντέρμπι ήταν ακόμα συναρπαστικότερο.

9. Ο καινούργιος ύμνος της ΑΕΚ

Τι να πρωτοπούμε για αυτό το δημιούργημα; Ότι η ΑΕΚ μετά από περίπου 70 χρόνια ιστορίας λάνσαρε νέο ύμνο; Ότι τον ύμνο αυτό έγραψε ο Φοίβος; Ότι στο κλιπ του ύμνου τραγουδάνε όλοι οι παίκτες και το τεχνικό τιμ;

Με αυτά και με αυτά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ο τίτλος του κειμένου θα έπρεπε να είναι “Οι 10 φορές που το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πιο προχώ από την Ευρώπη.

10. Η προσωπική ιστοσελίδα του Μάκη Κατσαβάκη

Δεν χρειάζεται να μπούμε καν στη διαδικασία να τσεκάρουμε αν έχουν δική τους σελίδα στο ίντερνετ ο Γκουαρντιόλα, ο Κόντε και ο Μουρίνιο. Και τι έγινε και να έχουν, από τη στιγμή που έχει δικιά του σελίδα ο Μάκης Κατσαβάκης, makiskatsavakis.gr

Βιογραφικό, σεμινάρια προπονητικής και βραβεύσεις είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Έχει γίνει ήδη bookmarked.