AP IMAGES
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το καλοκαίρι που ο LeBron έγινε πραγματικά σπουδαίος

Την ώρα που άλλοι έκαναν διακοπές, ο βασιλιάς έκανε τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Είναι πολλά αυτά που χωρίζουν τους απλά καλούς αθλητές, από τους σπουδαίους, τους κορυφαίους, τους μελλοντικούς Hall of Famers. Ένα από αυτά, είναι η διάθεση για δουλειά, για βελτίωση, η εμμονή προς την ει δυνατόν τελειότητα.

Ένας απλά καλός αθλητής, θα περάσει το καλοκαίρι του κάνοντας διακοπές. Ένας μεγάλος αθλητής, θα δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του, θα λιώσει στην προπόνηση και θα ορκιστεί πως θα επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους καλύτερος. Ένας σπουδαίος άνθρωπος όμως, μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα η οποία έχει καταλάβει πως πρέπει να ενεργεί σαν πρότυπο τόσο εντός όσο και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, θα κάνει αυτά που έκανε κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού break ο Lebron James.

Βλέπεις, το καλοκαίρι του 2018 ήταν κομβικό για τη γιγάντωση του μύθου ενός μπασκετμπολίστα που ακόμα κι αν δεν παραδέχεσαι πως θέτει υποψηφιότητα για GOAT, οφείλεις να αναγνωρίσεις πως πρόκειται για έναν σταρ ο οποίος με τη συμπεριφορά και τις πράξεις του δείχνει διαρκώς πόσο ξεχωριστός είναι.

Το καλοκαίρι του 2018 λοιπόν, ο ‘βασιλιάς’ έκανε πολλά περισσότερα απ’ το να αφήσει ξανά τους Cavaliers για να διεκδικήσει το δαχτυλίδι φορώντας την ιστορική φανέλα των Los Angeles Lakers. Το καλοκαίρι που μόλις αποχαιρετήσαμε, εκτός από βάρη και προπονήσεις, ο Lebron πρόλαβε να κάνει και όλα τα παρακάτω.

Έφτιαξε σχολείο για τα παιδιά του Ohio

AP IMAGES

AP Photo/Phil Long

Το ‘I Promise school’ άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Ιούλιο για να υποδεχτεί σε πρώτη φάση 240 μαθητές της τρίτης και της τετάρτης Δημοτικού. Πρόκειται για δημόσιο και φυσικά δωρεάν σχολείο, το οποίο άνοιξε στην γενέτειρα του Lebron, το Akron του Ohio, έπειτα από πρωτοβουλία του ιδρύματος LeBron James Family σε συνεργασία με τα δημόσια σχολεία της περιοχής.

Στόχος του Lebron, να αποτρέψει τα παιδιά ‘προβληματικών’ οικογενειών να εγκαταλείψουν το σχολείο, υποκύπτοντας στους πειρασμούς του δρόμου. “Στην τετάρτη δημοτικού έχασα τουλάχιστον 80 μέρες σχολείου”, θυμάται ο James, εξηγώντας γιατί επέλεξε να ξεκινήσει το πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες τάξεις, αν και μέχρι το 2022 στόχος είναι να εξυπηρετεί μαθητές τουλάχιστον οκτώ τάξεων.

Εκτός από τη δωρεάν φοίτηση, στους μαθητές προσφέρονται στολές, φαγητό, μεταφορά από και προς το σχολείο, τάμπλετ, ακόμα και δωρεάν ποδήλατα και κράνη, αφού όπως αναπολεί ο σταρ των Lakers, το να έχει το δικό του όχημα όσο μεγάλωνε στο Akron, του επέτρεψε να αποδράσει από τους κινδύνους της γειτονιάς του και να έχει την ελευθερία να εξερευνά. Εκτός από τους μαθητές όμως, το σχολείο φροντίζει για το φαγητό των οικογενειών τους και αναλαμβάνει να βρει μέχρι και δουλειά και σπίτι στους γονείς τους, ώστε να εξασφαλίσει πως αυτά μεγαλώνουν σε ένα όσο το δυνατόν πιο υγιές και ασφαλές περιβάλλον, μακριά από τους κινδύνους. Τα μαθήματα μάλιστα θα ξεκινούν κάθε χρόνο από τον Ιούλιο, βοηθώντας τα παιδιά να απασχολούνται και τους γονείς να αποφεύγουν τα έξοδα ενός Summer Camp. Τέλος, όσοι μαθητές αποφοιτήσουν από το ‘I Promise school’, θα εξασφαλίζουν δωρεάν φοίτηση στο Πανεπιστήμιο του Akron.

Με λίγα λόγια, ο Lebron φρόντισε για το μέλλον των παιδιών της περιοχής του, εξασφαλίζοντάς τους φαγητό, σπουδές και προστασία από τους κινδύνους.

Έβγαλε παπούτσι για να αλλάξει τον κόσμο

AP IMAGES

AP Photo/Diane Bondareff

Πριν από μερικές ημέρες, κατά τη διάρκεια του Harlem Fashion Row, οργανισμού που τιμά τους μαύρους σχεδιαστές, ο Lebron παρουσίασε το νέο του αθλητικό παπούτσι, σχεδιασμένο από τρεις μαύρες γυναίκες, τις Fe Noel, Undra Celeste Duncan και Kimberly Goldson, σε συνεργασία με την Nike. Ο Lebron, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την κόρη του Zhuri και χωρίς κανέναν δισταγμό, σχολίασε πως “Οι Αφροαμερικανίδες είναι οι πιο δυνατές γυναίκες στον κόσμο”, μήνυμα που γρήγορα ταξίδεψε παντού.

AP IMAGES

AP Photo/Nick Wass

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Lebron χρησιμοποίησε τα παπούτσια του για να στείλει το δικό του μήνυμα. Στην περσινή πρεμιέρα της σεζόν, αλλά και -καθόλου τυχαία- στην επίσκεψη των Cavs στην πρωτεύουσα, ο James φόρεσε ένα μαύρο κι ένα λευκό παπούτσι, τα οποία ανέγραφαν ‘equality’. Το σχολείο που έφτιαξε φέτος, είναι γεμάτο με τέτοια ζευγάρια κι ο Lebron έδειξε για ακόμη μια φορά τον τρόπο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φήμη και τη δύναμή σου για να κάνεις τη διαφορά.

Τα έβαλε ξανά με τον Τραμπ

O Lebron τα έχει βάλει πολλές φορές με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., εκφράζοντας την στεναχώρια του για το γεγονός πως ένας άνθρωπος με τόση δύναμη και επιρροή, διχάζει τον λαό του. Ο Τραμπ φυσικά, επειδή είναι ο Τραμπ, δεν θα μπορούσε να αφήσει την κριτική του αθλητή να πέσει κάτω. Έτσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του James στον Don Lemon, ο πρόεδρος χτύπησε με ένα από τα γνωστά του παραληρηματικά tweets, στο οποίο αποκάλεσε τον συνεντευξιαζόμενο και τον δημοσιογράφο χαζούς και με την ευκαιρία εξέφρασε και την προτίμησή του στον Jordan.

Προφανώς, ο Lebron δεν είχε κανένα πρόβλημα να τα βάλει ξανά με τον γραφικό ένοικο του Οβάλ γραφείου, ενώ πριν λίγες ημέρες εξέφρασε και την υποστήριξή του στην καμπάνια της Nike με πρωταγωνιστή τον Colin Kaepernick, μια καμπάνια την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε τραγική.

Ο σταρ των Lakers αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Τραμπ και το καλό είναι πως δείχνει το πόσο ανώτερος άνθρωπος είναι, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά με έργα, αφού την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος χωρίζει τα παιδιά των προσφύγων από τους γονείς τους, εκείνος παλεύει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια.

Ετοίμασε δύο τηλεοπτικές παραγωγές

Αρχικά το ‘The Shop’, το μισάωρο show παραγωγής του HBO, στο οποίο ο Lebron συζητάει με διάσημους φίλους του, όπως η σταρ του WNBA Candace Parker και ο Snoop Dogg, για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να παραμείνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, εντός και εκτός παρκέ.

Η πιο σημαντική παραγωγή του όμως, ήταν το ‘Shut Up and Dribble’ του Showtime, στο πρώτο επεισόδιο του οποίου ασχολήθηκε με τον Kareem Abdul-Jabbar, τον Bill Russell και τον θάνατο του Eric Garner από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2014. Αν θυμάσαι, μετά τον θάνατο του Garner, ο Lebron, o Irving και αρκετοί ακόμα αθλητές του NBA είχαν φορέσει μπλούζες με το περιβόητο ‘I Can’t Breathe’ στο μπροστινό τους μέρος, παίρνοντας θέση για το τραγικό εκείνο περιστατικό αστυνομικής βίας.

Έγινε groupie του γιου του

O 13χρονος γιος του Lebron, Bronnie James, παίζει μπάσκετ. Όπως φαντάζεσαι, ως γιος του Lebron, παίζει καλό μπάσκετ κι ο μπαμπάς βρίσκεται δίπλα στο παρκέ για να τον χειροκροτήσει, να τον αποθεώσει, να τον κοουτσάρει, να δυσανασχετήσει, να τσακωθεί και να δει άλλους πιτσιρικάδες να πανηγυρίζουν τα καλάθια τους πικάροντας τον βασιλιά. Ήδη, τα στοιχήματα έχουν ξεκινήσει για τον αν θα τους δούμε ταυτόχρονα στα παρκέ του ΝΒΑ. Κάτι μου λέει πως ο Lebron θα τον περιμένει. Το βέβαιο είναι, πως σαν πατέρας, το κάνει το χρέος του και με το παραπάνω.

Γι’ αυτό λοιπόν, τι σημασία έχει αν ο Lebron είναι καλύτερος από τον Jordan, αν έκανε λάθος που έφυγε από τους Cavaliers ή αν θα πάρει πολλά ακόμα δαχτυλίδια; Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του, είναι απείρως πιο σημαντική και ουσιώδης από μερικούς τίτλους, κάποιους χιλιάδες πόντους και ορισμένα ασύλληπτα καρφώματα. Έχοντας καταλάβει και αποδεχτεί τον ρόλο του, προσπαθεί να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο, παίρνοντας ανοιχτά θέση και βοηθώντας με όποιους τρόπους μπορεί. Άρα λοιπόν, το αν θα είναι κάποια μέρα GOAT ή όχι, για μένα δεν έχει καμία σημασία. Εκτός παρκέ, είναι ήδη ένας σπουδαίος άνθρωπος που ευτυχώς, δεν πρόκειται να υπακούσει ποτέ στο ‘shut up and dribble’.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Phil Long