SEX

Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το ‘Δεν είμαι σε φάση σχέσης’;

Μία δημοσιογράφος του ONEMAN προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει αυτήν την αμφίσημη για όλους μας ατάκα και την ξορκίζει (αφού είναι η πιο κακή δικαιολογία ever).

Πρέπει να σου πω ότι κάθε φορά που ακούω μία φίλη ή ένα φίλο να περιγράφει την ιστορία με έναν τύπο ή μία τύπισσα αντίστοιχα που λίγο πριν το όλο μπέρδεμα μεταξύ τους καταλήξει στο ‘είμαστε μαζί’, έσπευσε να εξηγήσει μέσα από ένα ωραίο ή όχι και τόσο λογύδριο ότι ‘δεν είναι σε φάση σχέσης’ και άφησε να τον ή την καταπιεί το μαύρο σκοτάδι, με πιάνουν τα νεύρα μου. Και λίγα γέλια. Αλλά κυρίως, τα νεύρα μου. Οι λόγοι που μου συμβαίνει αυτό είναι πολλοί και θα σου τους αναλύσω ευθύς αμέσως.

 

*Γιατί μπορεί να μας συμβαίνει όντως και να μην είμαστε σε φάση. Γιατί μπορεί να φοβόμαστε τη δέσμευση. Γιατί μπορεί να μην έχουμε ξεπεράσει ακόμα την προηγούμενη σχέση μας. Γιατί μπορεί να θέλουμε να δώσουμε λίγο μυστήριο (κακώς). Γιατί μπορεί ο άλλος/η να μην μας αρέσει τόσο ώστε να κάνουμε κάτι σοβαρό μαζί του.

Επιστρέφω στα νεύρα που προανέφερα για να σου πω ότι ανεξαρτήτως φύλου και λόγου το ‘δεν είμαι σε φάση σχέσης’ μου ανάβει τόσα λαμπάκια που το μυαλό μου θυμίζει μπουγατσάδικο.

 

Επειδή γενικολογούμε όμως, ας δούμε τις περιπτώσεις του ‘δεν είμαι σε φάση’ διαχωρίζοντας τες, μήπως καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια άκρη.

‘Δεν είμαι σε φάση σχέσης’=’Δεν έχω ξεμπερδέψει με το παρελθόν’

Είναι η κλασική περίπτωση rebound  που είχαμε ξανασυζητήσει και στο παρελθόν. Πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους στη ζωή μας που μπορεί να περνάμε πολύ καλά μαζί τους αλλά να μην είμαστε έτοιμοι για αυτούς. Όταν συμβαίνει αυτό, η λύση του ‘δεν είμαι σε φάση σχέσης’ είναι εξόχως λυτρωτική και κομματάκι ανειλικρινής, αλλά εντάξει είναι κάπως διακριτική. Δεν του λες του άλλου ή της άλλης στη μούρη ότι ‘θέλω τον ή την πρώην μου’. Ασχέτως αν όντως επιστρέψεις στην/στον πρώην σου οπότε σε αυτήν την περίπτωση και θα της το έχεις πετάξει στα μούτρα και έχεις πει ψέμματα.

 

‘Δεν είμαι σε φάση σχέσης’=’Δεν μου αρέσεις και τόσο πολύ’

Είναι ίσως χειρότερη περίπτωση και από την πρώτη αλλά είναι πέρα για πέρα βγαλμένη από τη ζωή. Μα, σκέψου το και αλλιώς: Αν είσαι με μία κοπέλα, που περνάτε καλά κάθε φορά που βγαίνετε, αν γελάτε, μιλάτε, αν νιώθεις ότι υπάρχει χημεία μεταξύ σας και δεν υπάρχει πρώην ούτε από πλευράς σου ούτε από πλευράς της τότε γιατί να σου πει ‘δεν είμαι σε φάση σχέσης’; Λυπάμαι που σου το κάνω αυτό αλλά μάλλον, η χημεία που έχεις στο μυαλό σου δεν είναι και τόσο δυνατή ή μάλλον υπαρκτή. Άσε που ξέρουμε και οι δύο ότι αν ήσουν εσύ αυτός που το είπε, τότε παίζει να το έκανες για τον ίδιο λόγο.

‘Δεν είμαι σε φάση σχέσης’=’Θέλω να με κυνηγήσεις και θα δω τι θα κάνω’

Πριν πεις ότι αυτό δεν συμβαίνει, απλά κοίτα γύρω σου. Μόνες γυναίκες και μόνοι άντρες χωρίς δεσμούς ή θέματα με το παρελθόν τους που περνάνε καλά και γουστάρουν τον παρτενέρ τους αλλά επειδή έχουν φάει τα μούτρα τους παλαιότερα ή επειδή νιώθουν την ανάγκη κάποιος να τους βάλει ψηλά (ναι, ανασφάλεια είναι αυτό) τα σταματάνε όλα και το παίζουν βαρύ πεπόνι. Εντάξει, πρόκειται περί ηλιθίων. Έλα όμως που ξέρουν πολύ καλά ότι το φτύσιμο, κολλάει και σε αυτό πατάνε. Βέβαια συνήθως, το περιβόητο ‘δεν είμαι σε φάση σχέσης’ στην συγκεκριμένη περίπτωση ζευγαριών επιβεβαιώνει μεν την θεωρία με τα γραμματόσημα αλλά δεν καταλήγει ποτέ σε μία φυσιολογική σχέση. Ασχέτως αν σε αυτό αποβλέπει εκείνος που έχει πει πρώτος ‘δεν είμαι σε φάση σχέσης’. Ναι, τραβάτε με και ας κλαίω.

 

‘Δεν είμαι σε φάση σχέσης’=’Δεν είμαι εγώ για σένα’=’Δεν ξέρω τι θέλω’

Πιθανότητα αυτή η περίπτωση συνοδεύεται από πολλά ταυτόχρονα ‘δεν είμαι σε φάση σχέσης’ σε διαφορετικά άτομα. Θα μου πεις ελεύθερος είμαι με όσες θέλω θα βγαίνω. ‘Ωραία, τότε μην τους δίνεις την εντύπωση ότι δεν είσαι ελεύθερος‘, θα σου απαντήσω. Αυτή η περίπτωση είναι μία από τις πιο εκνευριστικές γιατί μπορούμε να πούμε ότι σε ένα βαθμό είσαι ειλικρινής. Με τον εαυτό σου όμως. Με τον άλλον/η πέρα βρέχει.

‘Δεν είμαι σε φάση σχέσης’=’Έχω άλλες προτεραιότητες’

Μακράν η καλύτερη και πιο σπάνια περίπτωση. Όταν ο άλλος ή η άλλη θέλει να ασχοληθεί με το πτυχίο ή τη δουλειά του και δεν νιώθει ανίκανος/η να δώσει, παραδέχεται ότι ‘δεν είναι σε φάση σχέσης’ και απομακρύνεται από την αρχή. Δηλαδή μόλις γνωρίσει τον άλλο/η, τον ενημερώνει ότι η φάση του δεν είναι για αγάπες κτλ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να βάλω έναν μικρό αστερίσκο: Πράγματι είναι μία από τις πιο ειλικρινείς και ξεκάθαρες απέναντι στον άλλο περιπτώσεις. Από την άλλη, δεν είναι ‘κάπως’ το να μην δίνεις χώρο σε κάποιον που δεν ξέρεις καν μην τυχόν και σε δεσμεύσει; Ποιος είπε ότι μία σχέση θα σε βγάλει από τους στόχους σου; Ίσα ίσα που αν είναι καλή, θα σε βοηθήσει να τους φτάσεις γρηγορότερα.

Υ.Γ.1: Αν ξέχασα κάποια περίπτωση, παρακαλώ όπως την συμπληρώσεις στα σχόλια.

Υ.Γ.2: Για τον όποιο λόγο σου βγαίνει να απομακρυνθείς από μία κοπέλα, είναι προτιμότερο να της το πεις αναφέροντας το λόγο και όχι αυτήν την αδιάφορη, γενικολογία  ‘δεν είμαι σε φάση σχέσης’ που βρωμάει δικαιολογία από χιλιόμετρα.