SEX

I need some space

Σε όποια γλώσσα και να την πεις, η εκνευριστική φράση «χρειάζομαι λίγο χώρο» στην πραγματικότητα σημαίνει «θέλω να χωρίσουμε». Ή μήπως όχι;

Δεν έχεις άδικο. Στην πλειοψηφία μας, είμαστε τρελές. Άλλα λέμε, άλλα κάνουμε, άλλα εννοούμε και εσύ καλείσαι σαν άλλη Πυθία να μασάς τα φύλλα και να μαντεύεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Και ναι, πίσω από τις συγκεκριμένες λέξεις, πολλές φορές κρύβεται ο χωρισμός. Το «θέλω λίγο χώρο», αυτό το πανανθρώπινο κλισέ, έχει όμως παραπάνω από μια ερμηνεία. Και ναι, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει: έχεις εισβάλλει στον προσωπικό μου χώρο και δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Αν το δεις υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει καλύτερη ξήγα που μπορεί να σου κάνει μια  γυναίκα από αυτή. Είναι σαν να σου λέει, σε απλά κλισέ κοριτσίστικα, φίλε μου έχεις τσιμπουρωθεί κάπως και/ ή παραγνωριστήκαμε. Αυτό, βέβαια, μπορεί να ισχύει μόνο αν εσύ από πλευρά σου είσαι καταπιεστικός ή πολύ συναισθηματικά φορτικός ή πολύ εξαρτημένος από εκείνη. Εμείς εδώ είμαστε με το μέρος σου και δεν πιστεύουμε ότι είσαι όλα τα παραπάνω. Μήπως όμως είσαι; Πότε κινδυνεύεις να ακούσεις αυτή την αποφράδα φράση και τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή; Την πραγματική αλήθεια θα την μάθεις μόνο αν την ρωτήσεις, με τρόπο που να υποδηλώνει πως θέλεις να την καταλάβεις – όχι να την ανακρίνεις. Αλλά καλού κακού εμείς απομονώσαμε και τις 4 πιο popular περιπτώσεις και τι μπορεί να σημαίνουν.

Τι σημαίνει «θέλω λίγο χώρο»  αν στο πει…

…στην αρχή της σχέσης:

Είναι πιο τρομακτικό από ποτέ να ακούσεις αυτή τη φράση όσο είσαι πάνω στη μεγάλη καψούρα του πρώτου καιρού και την οραματίζεσαι μάνα των παιδιών σου. Αυτό που στην πραγματικότητα μπορεί να εννοεί είναι «έχω φρικάρει» – είτε γιατί τους τελευταίους μήνες μοιάζει να είστε κολλημένοι από το γοφό, είτε γιατί τα πράγματα προχωράνε πιο γρήγορα απ’ όσο μπορεί να αντέξει.  Δεν λέμε πως φταις εσύ, ίσως εκείνη να έχει προβλήματα δέσμευσης. Από την άλλη, ίσως όντως να φταις εσύ που της έβγαλες κλειδιά επάνω στις τρεις βδομάδες. Τα κακά νέα είναι πως εσύ νόμιζες πως όλα πάνε πρίμα ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Τα καλά νέα είναι πως με τους κατάλληλους χειρισμούς, και αφήνοντάς τη λίγο λάσκα, μπορείς να αναστρέψεις την κατάσταση. Προσπάθησε, πάντως, να την καταλάβεις: το να ερωτεύεσαι – και να το συνειδητοποιείς πως ερωτεύεσαι – σημαίνει πως χάνεις κατά κάποιο τρόπο την αυτοκυριαρχία σου και πως μοιραία, αργά ή γρήγορα, θα χρειαστεί να κάνεις χώρο για τον νέο άνθρωπο που μπήκε στη ζωή σου. Ε, αυτόν τον χώρο εννοεί. Δεν είναι έτοιμη να τον παραχωρήσει. Όχι ακόμη.

…όταν περάσουν τα πρώτα μέλια:

Δεν σημαίνει πως  σε βαρέθηκε, δεν σημαίνει πως βρήκε  άλλο γκόμενο, δεν σημαίνει πως θέλει αυτόν τον χώρο για να βρει τον άλλο γκόμενο. Βασικά σημαίνει πως θέλει χρόνο και όχι χώρο. Χρόνο με τον εαυτό της, χρόνο με την πολύ απαιτητική καθημερινότητά της, χρόνο με τις φίλες της που τις έχει χάσει στην προηγούμενη φάση της καψούρας που λέγαμε. Θέλει χρόνο, μια μικρή πίστωση από πλευράς σου για να τα βρει λίγο με τον εαυτό της – διότι μόνο τότε θα μπορεί να τα βρει και με εσένα. Στο μεταξύ δεν θέλει να εξαφανιστείς – απλά δεν θέλει γκρίνιες, δεν θέλει ζήλιες, δεν θέλει μηνύματα με follow-up μήνυμα «POU EISAI???» αν δεν σου έχει απαντήσει μέσα σε πέντε λεπτά. Αν έχεις κάθε καλή πρόθεση να της δώσεις το χρόνο που ζητάει, αλλά εξακολουθεί να σε φρικάρει η ιδέα κάποιου άλλου στη ζωή της, απλά ξεκαθάρισέ της πως αυτός ο «χώρος» δεν «χωράει» τρίτους – και κάνε την προσευχή σου να το συμμερίζεται και εκείνη. Ούτως ή άλλως, και για τα δύο φύλα, όταν μιλάμε για απιστία, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι η προσευχή σου.

…λίγο πριν το γάμο:

Και σπίτι βρήκατε, και το νοικιάσατε, και πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας για ζευγάρια βάλατε, και οι γονείς σας τα λένε κάθε σαββατοκύριακο. Ένα βήμα πριν την αιωνιότητα, εκείνη δηλώνει πως θέλει χώρο. «Χώρο να βάλεις τα ρούχα σου;» την ρωτάς. «Να πάρουμε μια ντουλαπίτσα με ροδάκια από το Ikea» συνεχίζεις. Μέσα σου όμως ξέρεις πολύ καλά τι εννοεί. Θέλει χώρο να αναπνεύσει. Θέλει χώρο να σκεφτεί αν όντως θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της μαζί σου, χωρίς εσύ να είσαι παραδίπλα και να βλέπεις μπάλα με τα πόδια πάνω στο τραπέζι όσο εκείνη θα το σκέφτεται. Το «cold feet», που λεν’ εκεί στη μακρινή Αμερική, μπορεί να μεταφράζεται ως «αμφιβολίες», αλλά μπορεί να μεταφράζεται και ως «ωριμότητα» – δεδομένου ότι η απόφαση να παντρευτείς κάποιον ή όχι είναι πιο κομπλικέ απ’ ότι, π.χ. αν θα πάρετε τον καναπέ άσπρο ή μπορντό (μπορντό να τον πάρετε, το λευκό λερώνεται). Οπότε ίσως είναι σοφή απόφαση να βάλει λίγη απόσταση ανάμεσά σας, ώστε να μπορέσει να δει με καθαρή ματιά τη σχέση σας, τα συναισθήματά της και να ζυγίσει μια κοινή ζωή μαζί σου έναντι της ελευθερίας της. Μην ανησυχείς, δύσκολα θα χάσεις. Οι γυναίκες είναι βιολογικά ρυθμισμένες να παραδίδουν οικειοθελώς την ελευθερία τους σε εκείνον που τις αγαπάει πραγματικά.

…στο τέλος της σχέσης:

«It ain’t over till it’s over» τραγουδά ο Lenny Kravitz και πράγματι, δεν είμαστε σε θέση να δούμε το τέλος – μέχρι να είναι προφανές πως έχει έρθει. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι φορές, που το «χρειάζομαι χώρο» όντως σημαίνει «θέλω να χωρίσουμε». Αυτή την ύπουλη αντικατάσταση φράσεων θα την κάνει συνήθως ένα κορίτσι που α) δεν θέλει να σε πληγώσει (γιατί την απειλείς πως αν σε χωρίσει θα φαρμακωθείς) β) δεν θέλει να προκαλέσει την οργή σου (γιατί την απειλείς πως αν σε χωρίσει θα την φαρμακώσεις) ή γ) δεν θέλει να την χαρακτηρίσεις άκαρδη σκύλα. Αν είναι να την παρομοιάσεις με κάποιο ζώο, προτιμά να είναι με γάτα, που με ελιγμούς κατάφερε να απομακρυνθεί από δίπλα σου αθόρυβα. Δεν βοηθάει, πάντως, να κολλάς στη διατύπωση. Το αποτέλεσμα μετράει, πως το πρώην κορίτσι σου μπορεί όντως να χρειαζόταν λίγο χώρο, στην πορεία ο λίγος έγινε πολύς, ο πολύς απέραντος και μοιραία ήρθε το τέλος. Ίσως η σχέση να ήταν αποπνικτική για εκείνη. Ίσως να την ζήλευες σε εξωφρενικό βαθμό. Ίσως να ένιωθε ότι την περιορίζεις. Στην τελική, δεν έχει και πολλή σημασία – αν νομίζεις πως κάτι μπορείς να αλλάξεις, άλλαξέ το. Αν πάλι δεν μπορείς και επιπλέον πιστεύεις πως είναι δικό της πρόβλημα που δεν ήταν έτοιμη για όλα όσα είχες να της δώσεις, fair enough. Τι να κάνουμε τώρα, εσύ έτσι ξέρεις ν’ αγαπάς.