ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η θεραπεία: Ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα σε αρρωστήσει από την αγωνία

Οι προτάσεις του Oneman για δώρα στις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου.

Ένα γνωστό όνομα του είδους των ψυχολογικών θρίλερ στην Ευρώπη, που όμως εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε ποτέ μέχρι τώρα, ήρθε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Ο λόγος για τον Sebastian Fitzek και το βιβλίο ‘Η θεραπεία‘.

Τα συγγραφικά επιτεύγματα του Fitzek είναι εντυπωσιακά. Το πιο σημαντικό ίσως από αυτά είναι η νίκη του στο Ripper Award το 2016, που δίνεται κάθε 2 χρόνια στον καλύτερο συγγραφέα της Ευρωπαϊκής αστυνομικής λογοτεχνίας. Βραβείο που του απονεμήθηκε από μια κριτική επιτροπή στην οποία βρισκόταν μεγάλα ονόματα όπως η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir και το συγγραφικό δίδυμο Nicci French και στο οποίο νίκησε άξιους συνυποψηφίους όπως οι Jo Nesbø και Arnaldur Indriðason.

 

Τα βιβλία του Fitzek έχουν πουλήσει 5 εκατομμύρια αντίτυπα στη Γερμανία και περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες. Τα έργα του έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και επιτραπέζια παιχνίδια. Το 2017 έγραψε το πρώτο του παιδικό βιβλίο και φέτος θεσμοθέτησε ένα καινούριο λογοτεχνικό βραβείο που θα απονέμεται σε νέες φωνές της αστυνομικής λογοτεχνίας και των θρίλερ. Τα βιβλία του έχουν παραμείνει 29 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας των best sellers της Γερμανίας και 15 εβδομάδες στη λίστα των best sellers της Ελλάδας.

Tην περασμένη άνοιξη οι Εκδόσεις Διόπτρα μας έφεραν το αγωνιώδες μυθιστόρημα ‘Το δέμα’, ένα βιβλίο που διαβάστηκε από χιλιάδες Έλληνες αναγνώστες και αποτελεί ένα από τα τοπ best-sellers της χρονιάς στη χώρα μας. Όμως εμείς αξίζει να ασχοληθούμε με το φρέσκο ‘Η θεραπεία’, το ντεμπούτο του Fitzek στη συγγραφή και ένα εξίσου δυνατό, αν όχι εντυπωσιακότερο, ανάγνωσμα.

Πίσω στο 2006 το ‘The Da Vinci Code’ του Dan Brown βρίσκεται καρφωμένο για καιρό στο νο1 της λίστας των ευπώλητων στη Γερμανία. Τίποτα δε φαίνεται να μπορεί να το ρίξει από εκεί, είναι άλλωστε η εποχή που η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου προβάλλεται στα σινεμά. Μέχρι που ένας πρωτοεμφανιζόμενος 35χρονος συγγραφέας έρχεται να του κλέψει την πρωτιά με ένα αναπάντεχο και ανατριχιαστικό θρίλερ. Ο τίτλος του; ‘Die Therapie’.

 

Με απλή γλώσσα και κινηματογραφική πλοκή, ‘Η θεραπεία’ είναι σίγουρο πως θα μετατρεπόταν σε ένα εξαιρετικό θρίλερ για το σινεμά (και είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα). Ένα ψυχολογικό θρίλερ μεγάλου βελινεκούς, από αυτά που παίζουν με το μυαλό των αναγνωστών σε κάθε στροφή της πλοκής τους. Η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα στις γραμμές του βιβλίου και ο πρωταγωνιστής μαζί με τον αναγνώστη θα προσπαθήσουν να την ανακαλύψουν, σελίδα με τη σελίδα.

Ο φρενήρης ρυθμός του μυθιστορήματος του Fitzek, η σκοτεινή του ατμόσφαιρα και οι εκπλήξεις που κρύβονται στην πλοκή του είναι μόνο μερικά από τα όσα περιμένουν όσους διαβάσουν τη ‘Θεραπεία’. Ο συγγραφέας ξέρει πως να δημιουργεί σκηνές που ιντριγκάρουν τον αναγνώστη και εκτινάσσουν την αγωνία στο κατακόρυφο, ενώ παραδίδει συνεχώς μαθήματα γραφής ενός θρίλερ γεμάτο ανατροπές. Ένα από τα πιο εθιστικά αναγνώσματα της χρονιάς σας περιμένει να χαθείτε στην ιστορία του και να ανακαλύψετε τα μυστικά του.

Η θεραπεία ξεκινάει με την εξαφάνιση ενός παιδιού

Η θεραπεία’ μας γνωρίζει τον Δρ Βίκτορ Λάρεντς, έναν καταξιωμένο ψυχίατρο που βρίσκεται σε κατάσταση πανικού όταν ανακαλύπτει την εξαφάνιση της 12χρονης κόρης του. Η μικρή Γιόζι πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και ο πατέρας της την αφήνει για λίγα λεπτά στο γραφείο ενός αλλεργιολόγου. Μέσα όμως σε αυτό το λίγο χρόνο η Γιόζι φαίνεται να έχει επαχθεί και κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη.

Μέσα στα χρόνια που ακολουθούν, ο Λάρεντς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το γεγονός που άλλαξε τη ζωή του. Ξεκινά να πίνει, εγκαταλείπει το επάγγελμα του ψυχιάτρου, η σύζυγός του τον παρατά και η ζωή του βρίσκεται κατεστραμμένη. Ο ίδιος απομονώνεται από όλους, σε ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας και προσπαθεί να συμφιλιωθεί, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, με την απώλεια.

 

Ο Λάρεντς θα δεχτεί την επίσκεψη της Άννα Σπίγκελ, μιας συγγραφέα που πάσχει από σχιζοφρένεια. Η όμορφη γυναίκα ισχυρίζεται πως οι χαρακτήρες των βιβλίων της ζωντανεύουν και πως η ίδια συνομιλεί μαζί τους, ζητώντας από τον ψυχίατρο να τη βοηθήσει με την ασθένειά της. Η πιο πρόσφατη ιστορία της μιλά για ένα μικρό κορίτσι που εξαφανίστηκε. Το πιο παράξενο όμως στοιχείο που ανακαλύπτει ο Λάρεντς είναι πως το κορίτσι της Άννα πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια, όπως ακριβώς και η Γιόζι

Ο γιατρός αποφασίζει να ανακαλύψει τι σχέση μπορεί να έχει η Άννα με τη Γιόζι και αναλαμβάνει τελικά τη θεραπεία της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξετυλίξει το νήμα της εξαφάνισης. Τα όσα μαθαίνει από την Άννα ρίχνουν τη ζωή του και πάλι εκτός ελέγχου. Οι συνεδρίες τους δεν είναι το τέλος της Θεραπείας, αλλά η αρχή ενός καθηλωτικού μυστηρίου που θα σας μεταδώσει την έντασή του μέσα από κάθε πρόταση.

Ανακαλύψτε τα πιο εθιστικά ψυχολογικά θρίλερ από τον μετρ του είδους!