ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα ιδανικά βιβλία για όσους αγαπάνε το σασπένς

Οι προτάσεις του Oneman για δώρα στις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου.

Αν είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν η μοναδική τους αγωνία την περίοδο των Χριστουγέννων να αφορά το πόσο θα καταφέρουν να φάνε και να πιουν, το αν θα κερδίσουν στα χαρτιά και το αν θα βγουν νόστιμα τα μελομακάρονα, μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις εδώ.

Αν πάλι ανήκεις σε αυτούς που αγαπάνε λίγο σασπένς παραπάνω και σου αρέσει και το διάβασμα, έχουμε τα ιδανικά δώρα για σένα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τρεις προτάσεις ποιοτικών βιβλίων γεμάτων αγωνία, τα οποία θα αποτελέσουν την καλύτερη παρέα για σένα κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών σου. 

Bram Stoker – Δράκουλας

Η υπόθεση: Όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουμε για τρόμο και φρίκη πρέπει να ξέρουμε ότι κανένα έργο δεν ξεπέρασε το ανεπανάληπτο αριστούργημα του Στόκερ. Το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ είναι από τα πιο φρικιαστικά στην παγκόσμια λογοτεχνία. Εκδόθηκε το 1897 και έκτοτε δεν έπαψε ποτέ να κυκλοφορεί. Μυθιστόρημα αρχέτυπο που φέρει τη σφραγίδα του αλλόκοτου και του μεταφυσικού, ενέπνευσε δεκάδες συγγραφείς, σεναριογράφους, σκηνοθέτες και ζωγράφους, μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο λογοτέχνημα του είδους του με εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες σε όλη τη γη.

O Τζόναθαν Χάρκερ, υπάλληλος ενός κτηματομεσιτικού γραφείου, ταξιδεύει από τη Μεγάλη Βρετανία στην Τρανσυλβανία για να διευθετήσει μια υπόθεση αγοράς ενός μυστηριώδους πελάτη του γραφείου του. Έτσι γνωρίζεται με τον Κόμη Δράκουλα. Ο Κόμης έχει μυστικά. Έχει μία ιστορία που χάνεται πίσω στα χρόνια του μεσαίωνα. Εκεί στα άπειρα δωμάτια του κάστρου των Καρπαθίων, ο Χάρκερ πρόκειται να γνωρίσει τον απόλυτο τρόμο και ο Κόμης ανανεωμένος από τη στροφή της μοίρας πρόκειται να διεκδικήσει όλα εκείνα που κατά το παρελθόν στερήθηκε.

Ο συγγραφέας: Ο Μπραμ Στόκερ (1847-1912), Iρλανδός συγγραφέας διάσημος για αυτό το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το οποίο επηρέασε καθοριστικά το φανταστικό, τη γοτθική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία τρόμου στα πρόθυρα του 20ού αιώνα, άφησε πίσω του μια κληρονομιά με πολλά νέα στοιχεία για την εξέλιξη του είδους. Σ’ αυτόν οφείλεται επίσης η φιλολογία σχετικά με την ‘κατάρα της μούμιας’, θεματολογία που εισήγαγε ο Στόκερ με το έργο του ‘The Jewel of Seven Stars’ (‘Το πετράδι των επτά αστεριών’, 1903). Ένα εξίσου σημαντικό -και παραγνωρισμένο- έργο του είναι και το ‘The Lair of the White Worm’ (‘Η φωλιά του λευκού φιδιού’, 1911), μια συνταρακτική νουβέλα έντονης μυστηριακής ατμόσφαιρας, παγανιστικών αινιγμάτων, τρόμου και ξεχασμένων θρύλων που αναβιώνουν στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τη βαμπιρική φιγούρα, η οποία πλέον έχει θηλυκή μορφή και στοχεύει στα γενετήσια ένστικτα με νέα δαιμονικά χαρακτηριστικά (το έργο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Κεν Ράσελ). Ο Μπραμ Στόκερ έγραψε, συνολικά, δώδεκα μυθιστορήματα.

Daniel Cole – Η κρεμάλα

Η υπόθεση: Μία ντετέκτιβ που δεν έχει κανέναν να εμπιστευτεί. Ένας δολοφόνος που δεν έχει τίποτα να χάσει. Δεκαοκτώ μήνες μετά την πολύκροτη υπόθεση της Μαριονέτας, ένα πτώμα με τη λέξη ΔΟΛΩΜΑ χαραγμένη στο στήθος ανακαλύπτεται κρεμασμένο από τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Λίγο αργότερα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Λονδίνο, βρίσκεται ένα ακόμα πτώμα που έχει πάνω του χαραγμένη τη λέξη ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ. Η ντετέκτιβ Έμιλι Μπάξτερ, συγκλονισμένη ακόμη από την εξαφάνιση του φίλου της Γουίλιαμ ‘Γουλφ’ Φοκς, διστάζει να εμπλακεί στην υπόθεση, θα αναγκαστεί ωστόσο να λάβει μέρος σε μια νέα ερευνητική ομάδα στη Νέα Υόρκη, στην οποία συνεργάζονται το FBI, η CIA και η βρετανική αστυνομία. Παρά τις προσπάθειές τους ωστόσο, όποτε εντοπίζουν έναν ύποπτο, ο δολοφόνος αποδεικνύεται ένα βήμα πιο μπροστά. Με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν ποιος κινεί τα νήματα πριν να είναι αργά; Ο Φοκς και η Μπάξτερ επιστρέφουν με την καταιγιστική συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Η Μαριονέτα.

Ο συγγραφέας: Ο Βρετανός Daniel Cole (1984) δούλευε ως τραυματιοφορέας έως την άνοιξη του 2016, όταν υπέγραψε συμφωνία για την έκδοση τριών βιβλίων και την τηλεοπτική τους μεταφορά. Οι εκδότες του έκλεισαν τη συμφωνία έχοντας διαβάσει μόλις τα τρία πρώτα κεφάλαια από τη Μαριονέτα, τα οποία τους ενθουσίασαν. Έτσι το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017, ο τίτλος εκτοξεύτηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ της Μ. Βρετανίας, ενώ τα δικαιώματα για τη Μαριονέτα πουλήθηκαν σε περισσότερες από 35 χώρες. Η Κρεμάλα είναι το δεύτερο βιβλίο του. Ο Cole ζει στο Μπορνμάουθ της Μ. Βρετανίας.

Harald Gilbers – Οι γιοι του Όντιν

Η υπόθεση: Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας Germania, ο επιθεωρητής Οπενχάιμερ έχει βγει στην παρανομία και προσπαθεί να επιβιώσει με συνδιαλλαγές στη μαύρη αγορά. Τότε όμως δολοφονείται βίαια ο αρχιλοχίας των Ες Ες Έριχ Χάουζερ, ο σύζυγος της προστάτιδας του Οπενχάιμερ, της Χίλντε. Το ζευγάρι έχει χωρίσει εδώ και χρόνια και έχουν εντελώς διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς -ο Χάουζερ είναι γιατρός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ανατολικά και διεξάγει ανθρώπινα πειράματα-, επομένως η Χίλντε είναι ύποπτη και ο Οπενχάιμερ θα πρέπει να τη σώσει από τα νύχια του ναζιστικού δικαστικού συστήματος. Σύντομα θα ανακαλύψει πως μια μυστηριώδης αίρεση έχει εμπλοκή στην υπόθεση.

Ο συγγραφέας: Ο συγγραφέας είναι Γερμανός γεννημένος το 1970. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή δούλεψε στην τηλεόραση και στο θέατρο. Το Σκοτεινό Βερολίνο ήταν το πρώτο του βιβλίο και το πρώτο µέρος της τριλογίας Germania, για το οποίο τιµήθηκε µε το βραβείο Friedrich Glauser. Ακολούθησαν τα δύο επόµενα βιβλία της τριλογίας µε πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιµερ, τα οποία γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στη Γερµανία όσο και στις χώρες όπου µεταφράστηκαν (Γαλλία – Prix Historia 2016 για το δεύτερο µέρος της τριλογίας), και έπεται συνέχεια.