ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλία για εκείνη: Τρεις προτάσεις για το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο

Οι προτάσεις του Oneman για δώρα στις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου.

Λένε πως η καλύτερη συντροφιά είναι ένα βιβλίο. Σε «ταξιδεύει», ενεργοποιεί τη φαντασία σου, ακονίζει το μυαλό σου και σε ηρεμεί.

Μια κούπα ζεστός καφές, μια άνετη πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι και ένα καλό βιβλίο. Το ιδανικό σκηνικό για τους βιβλιοφάγους τις μέρες του χειμώνα. Αν μπουν στην εξίσωση και τα Χριστούγεννα, τότε το σκηνικό αυτό απογειώνεται.

Εκτός από ιδανική συντροφιά, ένα καλό βιβλίο είναι και μια εξαιρετική επιλογή για δώρο στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Και εδώ που τα λέμε είναι και μια σίγουρη λύση. Για να μην «σπας» το κεφάλι σου τι δώρο θα πάρεις φέτος στη μαμά σου ή στην αδερφή σου ή στην κοπέλα σου ή τέλος πάντων σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, το Oneman έχει τη λύση.

Δεν χρειάζεται να γυρνάς με τις ώρες τους διαδρόμους των βιβλιοπωλείων για να ψάξεις το κατάλληλο βιβλίο για εκείνη. Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω προτάσεις βιβλίων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο τέλος δεν θα ξέρεις ποιο να επιλέξεις.

Η Αγκάθα στο Οριάν Εξπρές

Συγγραφέας: Lindsay Jayne Ashford

Μετάφραση: Χρύσα Σπυροπούλου

Υπόθεση: «Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το τραυματικό της διαζύγιο με τον Άρτσι Κρίτσι, η Αγκάθα Κρίστι ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές με προορισμό τη Βαγδάτη. Σε αντίθεση, όμως, με τον διάσημο ήρωά της, τον Ηρακλή Πουαρό, δεν μπορεί να εξιχνιάσει τα μυστήρια που συναντά σε αυτό το μοιραίο ταξίδι.

Η Αγκάθα δεν είναι η μόνη στο τρένο που έχει μυστικά. Οι δύο συνταξιδιώτισσές της έχουν κι εκείνες τα δικά τους βάρη. Ο γάμος της Κάθριν Κίλινγκ κατέληξε σε τραγωδία, σπρώχνοντάς τη σε μια δεύτερη σχέση βυθισμένη στο ψέμα. Η νιόπαντρη Νάνσι Νέλσον παραπαίει απεγνωσμένη καθώς προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι είναι έγκυος από άλλο άντρα. Οι τρεις γυναίκες δεν αποκαλύπτουν το παρελθόν τους η μία στην άλλη. Καθώς όμως το τρένο κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή, οι παράλληλες τροχιές των ζωών τους θα διασταυρωθούν με απρόβλεπτες συνέπειες…».

INFO: Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στο κοινό που αγαπά το ιστορικό μυθιστόρημα. Βασίζεται στη ζωή της θρυλικής Αγκάθα Κρίστι. Παρότι έχει πλήθος αναφορές στο Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και τον Ηρακλή Πουαρό, δεν πρόκειται για αστυνομικό βιβλίο. Είναι καλογραμμένο και χορταστικό, με ατμοσφαιρικές εικόνες, σασπένς, και συναισθηματική πολυπλοκότητα, το βιβλίο αναπτύσσει τους αδελφικούς δεσμούς που δημιουργεί ο μοιρασμένος πόνος και η δύναμη των μυστικών.

«Ένα σαγηνευτικό ιστορικό μυθιστόρημα. www.thelitbuzz.com»

 

Μικρές φωτιές παντού

Συγγραφέας: Celeste Ng

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Υπόθεση: «Στο Σέικερ Χάιτς, ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όλα είναι σχεδιασμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια – από τη χάραξη των στριφογυριστών δρόμων ως το χρώμα των σπιτιών, ως τις επιτυχημένες ζωές που πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοί του. Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα απ’ ό,τι η Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βασική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες.

Τότε, στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά τη ζωή της οικογένειάς της, μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια αινιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον. Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστριών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη μητέρα και την κόρη. Η Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τόσο τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους».

INFO: Το βιβλίο «Μικρές φωτιές παντού» διερευνά το βάρος των μυστικών, την τρομερή δύναμη της μητρότητας, καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην πεποίθηση πως ακολουθώντας τους κανόνες μπορείς να αποτρέψεις μια συμφορά.

* Το αγαπημένο μυθιστόρημα των αναγνωστών στην ψηφοφορία του Goodreads για το 2017.

** Το καλύτερο μυθιστόρημα του 2017 σύμφωνα με το Amazon.

«Αν το Μικρές φωτιές παντού δεν σας βοηθήσει να αλλάξετε τη θεώρησή σας για την ανθρωπότητα, τότε ξεκινήστε να το διαβάζετε από την αρχή. San Francisco Chronicle»

 

Μην το πεις πουθενά

Συγγραφέας: Kate Hamer

Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Υπόθεση: «Με λένε Ρούμπι. Ζω με την Μπάρμπαρα και τον Μικ. Δεν είναι οι πραγ­ματικοί μου γονείς, μου λένε όμως τι να κάνω και τι να πω. Πρέπει να λέω πως τις μελανιές στα μπράτσα μου και το μαυρισμένο μάτι μου τα έπαθα πέφτοντας απ’ τη σκάλα.

Είναι, όμως, και πράγματα που δεν λέω. Δεν θα τους πω ότι θα ψάξω τους πραγματικούς μου γονείς. Δεν θα βγάλω άχνα για τον Σκιά, που κάθεται στη σκάλα, ή την κυρία που είδα πηγαίνοντας για ύπνο.

Είπα στον Μικ για τη γυναίκα με το κίτρινο φόρεμα που είδα κρεμασμένη απ’ τη ζώνη ασφαλείας της βαθιά μέσα στο δάσος πίσω από το σπίτι μας. Του είπα ότι είδα τον θάνατο να βγαίνει από μέσα της. Μου είπε πως θα με παρασημοφορήσει για τα ψέματά μου.

Δεν έλεγα ψέματα. Είμαι κυνηγός χαμένων ψυχών και θα βρω την πραγ­ματική μου οικογένεια.

Και δεν θα αφήσω τον Μικ να με σταματήσει».

INFO: Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, στην κόψη του μαγικού ρεαλισμού και του ψυχολογικού θρίλερ. Μια στοιχειωμένη ιστορία για τα φα­ντάσματα που κουβαλούν οι ζωντανοί· για την αγάπη και την απώλεια· για την οικογένεια και τη φιλία, ειπωμένη από την αέρινη Ρούμπι, μια έφηβη που κατοικεί τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

«Η Hamer γράφει με μεγάλη επιδεξιότητα και συναισθηματικό βάθος για τη σύγχυση της εφηβείας και της ταυτότητας, τον δεσμό μεταξύ μητέρας και κόρης και τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης.» Observer