OSCARS

Όχι πια δάκρυα για το Όσκαρ του DiCaprio

Λίγα λόγια για την αναγκαιότητα να πάρει το Όσκαρ ο Λίο και να προχωρήσει ο κόσμος παραπέρα.

Σκέψου ένα παιδί να κρατά την ανάσα του μέχρι να του πάρουν παγωτό οι γονείς του. Όχι, όχι, λάθος παράδειγμα. Σκέψου ένα παιδί να πηδά ψηλά για να φτάσει τη σοκολάτα στο ράφι, να έχει κάνει τρομερή προσπάθεια να την φτάσει αλλά και πάλι να χρειάζεται κάποιος να του την κατεβάσει. Γιατί απλά δεν μπορεί να περιμένει να μεγαλώσει λίγο να φτάνει το ράφι μόνος του. ΟΚ, αυτό είναι ένα καλύτερο παράδειγμα.

 

 

Θα πάρει το Όσκαρ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο; Θα το δεις ζωντανά και αποκλειστικά την πιο λαμπρή γιορτή του κινηματογράφου στα κανάλια Novacinema την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Επίσης  η τελετή των βραβείων Oscar είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema είναι εντελώς δωρεάν.

Κι εκεί θα μάθουμε αν θα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που τον θέλουν βέβαιο νικητή ή αν θα πάει όλη η στοιχηματική υφήλιος κουβά. Αυτό που είναι το δικό μου ζητούμενο, είναι να επιβεβαιωθούν πράγματι τα προγνωστικά, να πάρει ο Λίο το πολυπόθητο αγαλματίδιο, να βγάλει μία ομιλία που τα κατάφερε πια να φτάσει στην κορυφή μετά από τόσες προσπάθειες και να ησυχάσουμε μια και καλή.

Γιατί;

Απλούστατα γιατί έχω ζήσει ως ενήλικας αρκετές τελετές να απορώ αν θα πάρει Όσκαρ ο DiCaprio. Σχεδόν όσες έχω περάσει αγωνιώντας για τον Scorsese. Και ομολογώ ότι βαρέθηκα λίγο αυτή την ιστορία. Και νιώθω ότι κρατάμε πίσω σπουδαίους ηθοποιούς, ότι αναλωνόμαστε σε ανούσιες κουβέντες και περιττά σχόλια τη στιγμή που τα φετινά Όσκαρ έχουν τόσα μα τόσα να συζητηθούν.

Το Όσκαρ του DiCaprio είναι ένα κουτάκι που πρέπει να τικαριστεί. Για να μπορέσει η ανθρωπότητα να προχωρήσει παραπέρα, για να ασχοληθούμε και με τους άλλους ηθοποιούς της γενιάς του ή και νεότερους που κάνουν αριστουργήματα. Για να πάρει σειρά στην γκρίνια κάποιος άλλος. Για να σταματήσει η δυσφήμιση στον ίδιο τον DiCaprio.

Όσο και να αδιαφορεί πιθανότατα ο ίδιος για το πόσο ασχολείται ο κόσμος με το προσωπικό του στοίχημα, οφείλει να αναγνωρίσει ότι ο ντόρος που τα media δημιούργησαν για την “αδικία” εναντίον του αλλά και το ότι ο ίδιος την συντηρεί, ουσιαστικά χωρίς να βάζει φάτσα “cool Leo”, του κάνει κακό. Αδιάφοροι παρατηρητές – όπως εγώ – ξενερώνουν με μια κατάσταση γύρω από τον ηθοποιό, όχι με τον ίδιο τον ηθοποιό. Αλλά η κακή αύρα έχει το ονοματεπώνυμό του και αυτό δεν το αλλάζει κανείς.

Έγινε το παραπονιάρικο παιδί που δεν το αφήνουν να δει τηλεόραση, το κακομαθημένο παιδί που αντί να μοχθίσει απαιτεί, το τσαντισμένο παιδί που κλωτσάει όταν δεν περνάει το δικό του. Τη στιγμή που ο ίδιος όχι δεν κάνει τίποτα από αυτά αλλά προσπαθεί πραγματικά τίμια να φτάσει τον δικό του στόχο.

 

 

Οι ψυχραιμότεροι προκρίνουν άλλωστε ότι ο ηθοποιός είναι πολύ νέος για να ασχοληθεί με το αν έχει πάρει Όσκαρ ή όχι. Ότι έχει όλη την υποκριτική ζωή μπροστά του για να κατακτήσει αυτό που ποθεί. Ότι θέλει υπομονή και σκληρή δουλειά αυτή η κορυφή. Κάτι που ξέρει ο ηθοποιός και εφαρμόζει τόσα χρόνια, τη μία χρονιά μετά την άλλη, όχι για να πάρει το αγαλματίδιο σπίτι αλλά για να γίνεται ο ίδιος καλύτερος.

Και για να μην κλαίμε πολύ για το Όσκαρ που δεν έχει πάρει ακόμα, ο Di Caprio έχει κερδίσει 44 βραβεία σε ένα σύνολο 209 υποψηφιοτήτων σε κάθε είδους βραβείο. Με τις υποψηφιότητες για Όσκαρ να είναι 6 μαζί με τη φετινή, οι 4 από αυτές για Ά Ανδρικό Ρόλο. O Clint Eastwood δεν κέρδισε καμία από τις δύο υποψηφιότητες για Ά Ανδρικό Ρόλο. Ο Anthony Hopkins έφτασε 54 ετών για να κερδίσει το πρώτο του Όσκαρ πριν χάσει άλλα δύο. O Robert De Niro κέρδισε μόνο σε μία από τις 5 υποψηφιότητες για Ά Ανδρικό. Ο Al Pacino έφτασε στην πέμπτη υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού για να το σηκώσει σε ηλικία 53 ετών. Ο Jack Nicholson έχει κερδίσει 2 Όσκαρ στις 8 υποψηφιότητές του. Ο Peter O’Toole έχει, αγαπητό fan club του Λίο, 8 υποψηφιότητες και κανένα αγαλματάκι. Μιλάμε για ιερά τέρατα του κινηματογράφου και μακάρι ο Leo να τους φτάσει. Αλλά προς το παρόν ας δεχτεί – πρώτα εκείνος και μετά εμείς οι υπόλοιποι – την άποψη της Ακαδημίας.

 

 

Oscar σημαίνει κανάλια Novacinema. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 03:30 μετά τα μεσάνυχτα προβάλλουν για 19η συνεχόμενη χρονιά την λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά από το Λος Άντζελες! Επίσης  η τελετή των βραβείων Oscar είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema είναι εντελώς δωρεάν.