ΣΙΝΕΜΑ

Οι προπονήσεις του Ρόκι

Ο θρυλικός μποξέρ είχε πάντα το δικό του μοναδικό στυλ προπόνησης κι εμείς σου το παρουσιάζουμε βήμα-βήμα.

Λένε ότι οι προπονήσεις είναι ο καθρέφτης του αγώνα κι η αλήθεια είναι ότι ο Ρόκι τον έχυνε τον ιδρώτα του πριν αναμετρηθεί στο ρινγκ με κάποιον από τους μεγάλους του αντιπάλους.

Τι νομίζεις, έτσι εύκολο είναι να τα βάλεις με ολόκληρους Απόλλο Κριντ, Ιβάν Ντράγκο και Κλάμπερ Λανγκ; Τόσο απλό είναι να πας μέσα στη Ρωσία και να αναγκάσεις τους θεατές να αποθεώσουν έναν Αμερικάνο;

Απαιτεί θυσίες, τρέξιμο, ταλαιπωρία και αρκετές πρωτότυπες μεθόδους προπόνησης. Α, και το “Getting Strong Now” φυσικά να παίζει στο background (αν και στο Rocky IV χρησιμοποίησε το “Hearts On Fire” για να ζεσταθεί στα κρύα της Ρωσίας). O Ρόκι δεν διέθετε ποτέ τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που είχε ο Ντράγκο και οι υπόλοιποι αντίπαλοί του.

Υπό την καθοδήγηση του θρυλικού προπονητή του, Μίκι Γκόλντμιλ και στη συνέχεια του γαμπρού του, Πόλι, ο Σιλβέστερ Σταλόνε τα έδινε όλα, διαλέγοντας πολλούς αντισυμβατικούς τρόπους προετοιμασίας.

 

 

Μπορεί να μην είμαι ένας έμπειρος προπονητής, ικανός να σε οδηγήσει βήμα προς βήμα, όπως ο Ρόκι τον Adonis Johnson Creed, μπορώ όμως να σου παρουσιάσω μια προς μια τις τεχνικές που ακολούθησε ο Italian Stallion τις ημέρες της δόξας του.

Κάτι είναι κι αυτό.

Σπάσε κι εσύ ένα αυγό μέσα σε ένα ποτήρι, πιες το μαγικό ζωμό του Ρόκι και ξεκινάμε.

Διαχρονικό.

Το γυμναστήριο

Εντάξει, ο Ρόκι χρησιμοποίησε πολλές αντισυμβατικές πρακτικές προπόνησης, όμως δεν ήταν δυνατό να αποφύγει και κάποιες από τις κλασικές συνήθειες. Έτσι, ο μποξέρ κατά τη διάρκεια των ταινιών κάνει όλα αυτά τα οποία περιμένουμε από έναν αθλητή να κάνει στο γυμναστήριο. Δηλαδή:

Σηκώνει βάρη

 

Κάνει push-ups (με ένα χέρι φυσικά)

 

Κοιλιακούς

Στο σχοινάκι θα κολλούσε;

 

Το τρέξιμο

Η σκηνή με τον Ρόκι να τρέχει μόνος του στους δρόμους της Philadelphia στην πρώτη ταινία είναι πλέον κλασική. Από τότε, ο μποξέρ αγάπησε αυτή την παραδοσιακή μέθοδο προπόνησης κι έτσι τον βλέπουμε να τρέχει σε όλες τις ταινίες.

Ο Rocky τρέχει μόνος του

 

Με τα παιδιά της Philadelphia

 

Μαζί με τον Απόλλο Κριντ

Hashtag Friends

Τρέχει και με το σκύλο του

 

Τα σκαλοπάτια

Ο δρόμος προς την κορυφή περνάει από πολλά, πάρα πολλά σκαλοπάτια κι ο Italian Stallion τα μέτρησε όλα, ένα προς ένα.

 

Μαζί του τα μέτρησε κάποιες φορές κι ο σκύλος του, πιθανότατα ο πιο γυμνασμένος σκύλος σε ολόκληρες τις Η.Π.Α.

 

Το νερό

Ο Ρόκι κάνει τις απλωτές του στα νερά μιας πισίνας (χρησιμοποιώντας το στυλ της πεταλούδας) και παίζει στα κύματα με τον αδερφικό του φίλο Απόλλο Κριντ.

 

Hashtag Bromance

O Ρόκι βαράει πράγματα

Βασικό μέρος της προπόνησης ενός μποξέρ φαντάζομαι ότι (ο Ηλίας πλέον είναι πολύ πιο ειδικός) αποτελεί και η εξάσκηση στα χτυπήματα. Ο Σταλόνε δεν θα μπορούσε φυσικά να περιοριστεί στο να χτυπάει τους ειδικούς σάκους της προπόνησης.

 

 

Αντίθετα, τα έβαλε πολλές φορές με τα κακόμοιρα τα κρέατα

 

Ή και με τον αέρα

 

Ο κορμός δέντρου

Ο μποξέρ θα έβρισκε χρήσιμο για την προπόνηση το οτιδήποτε. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ένας κορμός δέντρου δεν θα μπορούσε παρά να έχει πολλαπλές χρήσεις.

Χρήση 1: Τρέξιμο όσο κρατάς τον κορμό

 

Χρήση 2: Βαθιά καθίσματα όσο κρατάς τον κορμό

 

Χρήση 3: Αφού ο κορμός σε έχει ταλαιπωρήσει, τον κόβεις στη μέση για να ξεδώσεις

Ποιος είναι ο κορμός τώρα;

Οι έλξεις

Τρέξιμο, κολύμπι, σκαλοπάτια, χτυπήματα, κοιλιακοί. Έλξεις δηλαδή δεν έχει το μενού;

Έχει, πώς δεν έχει;

Outside of the box

Ωραία όλα αυτά, αλλά οι αντισυμβατικές μέθοδοι προπόνησης, που είναι; Επειδή ο άνθρωπος βάρεσε μερικά κρέατα τον βγάλαμε εναλλακτικό και πρωτότυπο; Ήρθε η ώρα να δούμε και τις λίγο πιο ιδιαίτερες πρακτικές του.

Ο Ρόκι σέρνει ένα έλκηθρο

 

Ο Ρόκι σηκώνει μια άμαξα γεμάτη κόσμο

 

Ο Ρόκι κυνηγάει μια κότα(!)

 

O Ρόκι κρέμεται ανάποδα από ένα ξύλο

 

O Ρόκι κουβαλάει πέτρες

 

Ο Ρόκι και το άροτρο

 

Το πανηγυρικό τελείωμα

Πολύ σημαντικός στην προπόνηση του Ρόκι, ήταν ο τρόπος που την τελείωνε, υψώνοντας τις γροθιές του με τον χαρακτηριστικό τρόπο, που βλέπουμε ακόμα και στην αφίσα της πρώτης ταινίας. Τι εννοείς αυτό δεν αποτελεί κομμάτι της προπόνησης;

 

 

 

Μετά από τόση προπόνηση, θα περίμενα ο σκύλος να σήκωνε τον Ρόκι.

Όλες οι προπονήσεις του Ρόκι μαζεμένες, παρακάτω (του του τουυυυυυυν, του του τουυυυυν, ταραρα ραρα, ταραρα, ραραααα):