10 ρετρό φωτογραφίες από τη χώρα που βιάστηκε να προλάβει το μέλλον

Η Ιαπωνία συνδυάζει όσο καμία άλλη την παράδοση με την τεχνολογική ανάπτυξη.
SHARES

Αν με ρωτήσει κανείς για το μεγαλύτερο συναυλιακό μου απωθημένο, θα του πω κατευθείαν για τους Radiohead. Αν με ρωτήσει για το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό μου απωθημένο, θα του πω ακόμα κατευθείαν για την Ιαπωνία. Δεν είναι και λίγοι οι λόγοι για τους οποίους να θέλει κανείς να επισκεφτεί τη χώρα αυτή.

Μπορείς να κατάλαβεις το χάος στο οποίο πρόκειται να χαθείς, βλέποντας -τι άλλο- το 'Lost In Translation' και ταυτόχρονα να ξύσεις κάτω από τις φωτεινές ταμπέλες και τα υπερσύγχρονα γκάτζετ, για να δεις όλες αυτές τις τελείως παραδοσιακές ρίζες όλου αυτού του οικοδομήματος που λέγεται Ιαπωνία. Και αυτό μπορείς να το κάνεις μεσά από τις ταινίες του Kurosawa, του Ozu, ακόμα και από τα anime του Hayao Miyazaki, ο οποίος ασχολείται πολύ συχνά με αυτή τη σύγκρουση παράδοσης και εκσυγχρονισμού.

Παρακάτω μάζεψα 10 φωτογραφίες της Ιαπωνίας των δεκαετιών του '70 και του '80, που δείχνουν πώς ξεκίνησε όλη η ξέφρενη πορεία προς αυτό που είναι σήμερα η Ιαπωνία.

Είμαστε στο 1981. Ένα από τα περίφημα Capsule Inn έχει μόλις ανοίξει. Σε αυτή την κάψουλα περιέχεται μια τηλεόραση, ένα ρολόι-ραδιόφωνο, κλιματισμός. (AP Photo/Koji Sasahara)

  Ένας μηχανικός μουσικός φτιαγμένος για τα παιδιά που επισκέπτονταν ένα κατάστημα στο Τόκιο της δεκαετίας του '80. (AP Photo/Sadayuki Mikami)

Ένας σιντοϊστής ιερέας προσεύχεται στον ναό Meiji, έναν από τους σημαντικότερους ναούς στο Τόκιο.(AP Photo/Neal Ulevich)

Μια νεαρή Ιαπωνέζα παρουσιάζει το 1987 ένα τηλέφωνο-τηλεόραση, μια από τις θεωρούμενες ως πλέον ανερχόμενες τεχνολογίες της εποχής. (AP Photo/Sadayuki Mikami)

  Μια νεαρή Ιαπωνέζα επιδεικνύει το πρώτο wristwatch του πλανήτη στο οποίο εμπεριέχεται μια ασπρόμαυρη τηλεοπτική οθόνη.(AP Photo/Sadayuki Mikami)

 Στις 3 Φεβρουαρίου του 1977, celebrities ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, πετούν τυχερά φασόλια από το μπαλκόνι του ναού Sensoji προς το κοινό φωνάζοντας "Τύχη έλα, δαίμονες φύγετε". (AP Photo/Sadayuki Mikami)

Η λεωφόρος Ginza στο Τόκιο, ο πιο γνωστός εμπορικό δρόμος του Τόκιο το 1971. Σήμερα η περιοχή Ginza είναι μια από τις πιο ακριβές περιοχές συνολικά της Ιαπωνίας.  (AP Photo)

Μια μαθητευόμενη γκέισα, μάικο όπως ονομάζονται, στους δρόμους του Κιότο. (AP Photo/Keiichi Mori)

 

  Ένα ιαπωνικό ρομπότ κρατάει μια κάμερα σε ένα κατάστημα του Τόκιο, το 1981. Η κατασκευή του συγκεκριμένου ρομπότ κόστισε 20.000 δολάρια (AP Photo/Sadayuki Mikami)

Παραδοσιακές κουκλές σε επίδειξη που γίνεται στο Τόκιο τον Ιανουάριο του 1971. Στη συγκεκριμένη σκηνή απεικονίζονται δύο φιγούρες που περπατούν σε έναν δρόμο που ονομάζεται 'ο παράδεισος των πεζών'.  (AP Photo)

 

Share
 

24Media Network

Με λάθος κόσμο παίζουν

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τα... κατορθώματα του μπασκετικού Ολυμπιακού και για Αγγελόπουλους - Γιαννακόπουλο που ξεχνάνε το κόκκινο DNA.

 

Photos

Οι νέοι Ghostbusters είναι εδώ στην πρώτη τους φωτογραφία

Who you gon' call? Την Carrie Coon, τον Finn Wolfhard και τη McKenna Grace. Α, και τον Paul Rudd που ξέφυγε από τη φωτογραφία. Μαζί με το καστ βρίσκεις τον σκηνοθέτη Jason Reitman και τον πατέρα του, Ivan Reitman, που είχε σκηνοθετήσεις τις δύο πρώτες ταινίες του franchise.

POP για τις δύσκολες ώρες

Marvel

4 Spider-Men μετά, ποιος είναι ο καλύτερος;

Πώς επηρεάζει το τέλος του Iron Man τη ζωή του Peter Parker; Πώς έγινε ο Jake Gyllenhaal ένας από τους καλύτερους κακούς της Marvel; Και ποιος από όλους τους Spider-Men είναι ως τώρα ο αγαπημένος μας;

Social Man
PROMO