AP Photo/Emil Reynolds
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 ρετρό φωτογραφίες από τη χώρα που βιάστηκε να προλάβει το μέλλον

Η Ιαπωνία συνδυάζει όσο καμία άλλη την παράδοση με την τεχνολογική ανάπτυξη.

Αν με ρωτήσει κανείς για το μεγαλύτερο συναυλιακό μου απωθημένο, θα του πω κατευθείαν για τους Radiohead. Αν με ρωτήσει για το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό μου απωθημένο, θα του πω ακόμα κατευθείαν για την Ιαπωνία. Δεν είναι και λίγοι οι λόγοι για τους οποίους να θέλει κανείς να επισκεφτεί τη χώρα αυτή.

Μπορείς να κατάλαβεις το χάος στο οποίο πρόκειται να χαθείς, βλέποντας -τι άλλο- το ‘Lost In Translation’ και ταυτόχρονα να ξύσεις κάτω από τις φωτεινές ταμπέλες και τα υπερσύγχρονα γκάτζετ, για να δεις όλες αυτές τις τελείως παραδοσιακές ρίζες όλου αυτού του οικοδομήματος που λέγεται Ιαπωνία. Και αυτό μπορείς να το κάνεις μεσά από τις ταινίες του Kurosawa, του Ozu, ακόμα και από τα anime του Hayao Miyazaki, ο οποίος ασχολείται πολύ συχνά με αυτή τη σύγκρουση παράδοσης και εκσυγχρονισμού.

Παρακάτω μάζεψα 10 φωτογραφίες της Ιαπωνίας των δεκαετιών του ’70 και του ’80, που δείχνουν πώς ξεκίνησε όλη η ξέφρενη πορεία προς αυτό που είναι σήμερα η Ιαπωνία.

AP Photo/Koji Sasahara

Είμαστε στο 1981. Ένα από τα περίφημα Capsule Inn έχει μόλις ανοίξει. Σε αυτή την κάψουλα περιέχεται μια τηλεόραση, ένα ρολόι-ραδιόφωνο, κλιματισμός. (AP Photo/Koji Sasahara)

AP Photo/Sadayuki Mikami

  Ένας μηχανικός μουσικός φτιαγμένος για τα παιδιά που επισκέπτονταν ένα κατάστημα στο Τόκιο της δεκαετίας του ’80. (AP Photo/Sadayuki Mikami)

(AP Photo/Neal Ulevich)

Ένας σιντοϊστής ιερέας προσεύχεται στον ναό Meiji, έναν από τους σημαντικότερους ναούς στο Τόκιο.(AP Photo/Neal Ulevich)

AP Photo/Sadayuki Mikami

Μια νεαρή Ιαπωνέζα παρουσιάζει το 1987 ένα τηλέφωνο-τηλεόραση, μια από τις θεωρούμενες ως πλέον ανερχόμενες τεχνολογίες της εποχής. (AP Photo/Sadayuki Mikami)

AP Photo/Sadayuki Mikami

  Μια νεαρή Ιαπωνέζα επιδεικνύει το πρώτο wristwatch του πλανήτη στο οποίο εμπεριέχεται μια ασπρόμαυρη τηλεοπτική οθόνη.(AP Photo/Sadayuki Mikami)

AP Photo/Sadayuki Mikami

 Στις 3 Φεβρουαρίου του 1977, celebrities ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, πετούν τυχερά φασόλια από το μπαλκόνι του ναού Sensoji προς το κοινό φωνάζοντας “Τύχη έλα, δαίμονες φύγετε”. (AP Photo/Sadayuki Mikami)

AP Photo

Η λεωφόρος Ginza στο Τόκιο, ο πιο γνωστός εμπορικό δρόμος του Τόκιο το 1971. Σήμερα η περιοχή Ginza είναι μια από τις πιο ακριβές περιοχές συνολικά της Ιαπωνίας.  (AP Photo)

AP Photo/Keiichi Mori

Μια μαθητευόμενη γκέισα, μάικο όπως ονομάζονται, στους δρόμους του Κιότο. (AP Photo/Keiichi Mori)

 

AP Photo/Sadayuki Mikami

  Ένα ιαπωνικό ρομπότ κρατάει μια κάμερα σε ένα κατάστημα του Τόκιο, το 1981. Η κατασκευή του συγκεκριμένου ρομπότ κόστισε 20.000 δολάρια (AP Photo/Sadayuki Mikami)

AP Photo

Παραδοσιακές κουκλές σε επίδειξη που γίνεται στο Τόκιο τον Ιανουάριο του 1971. Στη συγκεκριμένη σκηνή απεικονίζονται δύο φιγούρες που περπατούν σε έναν δρόμο που ονομάζεται ‘ο παράδεισος των πεζών‘.  (AP Photo)