Δύο γιγαντιαίες φούσκες βρέθηκαν στο κέντρο του Γαλαξία μας

Η ανακάλυψη έγινε μόλις έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου στη Νότια Αφρική.
SHARES

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δύο γιγαντιαίους σχηματισμούς που μοιάζουν με φούσκες στο κέντρο του γαλαξία μας. Η ανακάλυψη έγινε μόλις έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση ενός  υπερσύγχρονου υπερ-ευαίσθητου τηλεσκοπίου στη Νότια Αφρική.

Oι ραδιενεργές αυτές ‘φούσκες’ εκτείνονται σε μια απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός (υπολογίστε, για να έχετε εικόνα του μεγέθους, ότι ένα έτος φωτός είναι περίπου 6 τρισεκατομμύρια μίλια), ώστε να είναι οι με διαφορά μεγαλύτερες δομές που βρίσκονται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι πρόκειται για δομές αερίων που είναι ορατές, επειδή τα ηλεκτρόνια που αναμειγνύονται εντός τους, δημιουργούν ραδιενεργά κύματα καθώς επιταχύνονται από τα μαγνητικά πεδία. Αυτή η δραστηριότητα είναι ένδειξη ότι πρόκειται για υπολείμματα μια ενεργειακής έκρηξης που έγινε πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Μια από τις ερευνήτριες που κρύβονται πίσω από αυτή τονίζει ότι “το μέγεθος και η συμμετρία που έχουν οι φούσκες δείχνει ότι ένα συγκλονιστικά ισχυρό γεγονός συνέβη κάποια εκατομμύρια χρόνια πριν, πολύ κοντά στη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας”.

 

Θα χρειαστούν χρόνια για να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει με αυτές τις γιγαντιαίες φούσκες. Πιθανόν πάντως, η έρευνα για την χαρτογράφηση και την κατανόηση του Γαλαξία μας να διαρκέσει περίπου όσο θα υπάρχει και ο άνθρωπος.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Schalk van Zuydam, File)

Share
 

24Media Network

Τότεναμ: Εποχή Μουρίνιο!

Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ο νέος προπονητής της Τότεναμ όπως ανακοίνωσαν οι Λονδρέζοι το πρωί της Τετάρτης. Το συμβόλαιο του Πορτογάλου κόουτς έχει διάρκεια μέχρι το 2023.

Η βραδιά του Βόβορα!

Ο Παναθηναϊκός πήρε ένα τεράστιο, μάγκικο, διπλό στο Κάουνας κόντρα στη Ζάλγκιρις και ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για την πιο μεγάλη… νίκη.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

Η Κυψέλη είναι υπερβολικά κουλ

Περιπλανηθήκαμε στα άδυτα της πιο εδώ και τώρα γειτονιάς της Αθήνας.

Social Man
PROMO