ΜΟΔΑ

10+1 trends που ‘κάηκαν’ το 2016

Γέρε χρόνε φύγε τώρα και πάρε μαζί σου μερικά από τα πιο κακόγουστα και πολυφορεμένα trends των προηγούμενων ετών.

Τάσεις, μανίες, εφήμερες εμμονές – τα trends της μόδας θυμίζουν ποπ χιτάκια που στην αρχή σε ενθουσιάζουν, έπειτα σου κολλάνε στο μυαλό σαν τσίχλα αλλά – αργά ή γρήγορα – έρχεται η ώρα που ξεπερνιούνται. Λίγες μέρες, λοιπόν, πριν φύγει το 2016 εμείς φτιάχνουμε τη δική μας λίστα με trends που παραφορέθηκαν, φέτος ή και σε προηγούμενες χρονιές.

Είναι μια λίστα με 11 τάσεις που δεν θέλουμε να ξαναδούμε άμεσα, με ρούχα, αξεσουάρ και looks για τα μαλλιά και τα μούσια σου που θεωρούμε πως έχει πια ξεθωριάσει η γοητεία τους. Φυσικά, έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνήσεις – για την ακρίβεια περιμένουμε να το κάνεις εποικοδομητικά και με στιλ στα σχόλια στο τέλος του κειμένου.

Τα διαλυμένα jeans

Από τον Justin Bieber και τον Adam Levine μέχρι τα εγχώρια wannabe pop είδωλα, όλοι φόρεσαν για μια ακόμη χρονιά τζιν με έντονα σκισίματα και τρύπες – πιθανόν γιατί αισθάνονται πως έτσι υιοθετούν ένα πιο «ροκ» προφίλ. Εσύ όμως, που ούτε wannabe pop είδωλο είσαι, ούτε προσπαθείς να χτίσεις ένα ροκ προφίλ, μπορείς πλέον να σταματήσεις να φοράς κατεστραμμένα τζιν. Άλλωστε ποιος θέλει να βλέπει κομμάτια από το μπούτι και τη γάμπα σου μέσα στο καταχείμωνο;

Μπλε chino παντελόνι, €79, Manetti

Το 2017 προτίμησε: Ένα κανονικό, σε καλή κατάσταση τζιν ή – γιατί όχι; – μπλε chinos. Είναι η ενήλικη version του τζιν και ταιριάζει με όλα.

 

Τα υπερβολικά ατημέλητα μούσια

Κάπου ανάμεσα στους hipsters και στους lumbersexuals, τα μούσια πήραν μια ανεξέλεγκτη τροπή. Υπάρχει μια νοερή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα μαλακά και καλοστρωμένα μούσια και στα ατίθασα, σκληρά, απείθαρχα, σαν-ναυαγοί-σαν-Ροβινσώνες γένια. Πολλοί ήταν εκείνοι που αυτή τη γραμμή την πέρασαν.

Αφρός ξυρίσματος με αψέντι, €9,90, Korres

Το 2017 προτίμησε: ένα καλό τριμάρισμα, χρήση ενός καλού προϊόντος περιποίησης ή ακόμη και ένα βαθύ ξύρισμα.

Τα παραφορτωμένα slip-ons

Το να πείσεις τον μέσο άντρα να βγει έξω επίσημα ντυμένος φορώντας βελούδινες παντόφλες ήταν το πρώτο βήμα. Και έγινε. Το να είναι αυτές στολισμένες με χρυσά κεντήματα, πέτρες και οικόσημα ήταν το δεύτερο. Και έγινε και αυτό. Αφού λοιπόν είδαμε το trend σε πετυχημένες και λιγότερο πετυχημένες version, ήρθε η ώρα να κάνουμε μερικά βήματα πίσω. Και να γυρίσουμε σε ένα ζευγάρι κλασικά δερμάτινα δετά παπούτσια.

Μαύρα oxfords, €72, Migato

Το 2017 προτίμησε: τη διαχρονική γοητεία ενός δερμάτινου δετού παπουτσιού, είτε ενός απλού oxford είτε ενός εντυπωσιακού brogue.

Τα φούτερ με τεράστιες στάμπες

Εκτός αν είσαι ανήλικος θαμώνας φαστφουντάδικου δεν δικαιολογείται να κυκλοφορείς φορώντας φαρδιά φούτερ με τεράστιες στάμπες και συνθήματα. Και κάτι ακόμα: δεν θέλουμε να σε ξαναδούμε να φοράς φούτερ με το λογότυπο του Harvard – εκτός αν είσαι όντως απόφοιτος του Harvard.

Hoodie με τσέπες, €39,90, Funky Buddha

Το 2017 προτίμησε: ένα μονόχρωμο φούτερ χωρίς κάτι χαρακτηριστικό επάνω του, που συνδυάζεται ευκολότερα με τα υπόλοιπα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου και σίγουρα θα αργήσεις να το βαρεθείς.

Τα drop crotch παντελόνια

 

Μπορούμε να πούμε δεκάδες αρνητικά πράγματα για την αισθητική αυτών των παντελονιών που θυμίζουν αποτυχημένους ράπερς, αλλά ας σταθούμε απλά στο γεγονός πως δεν κολακεύουν κανέναν. Σου κόβουν ύψος, κάνουν τα οπίσθιά σου να μοιάζουν χαμηλά και το περπάτημά σου να φαίνεται αστείο. Πες απλά όχι.

Μαύρο τζιν παντελόνι, €74,90, Calvin Klein Jeans

Το 2017 προτίμησε: ένα κανονικό, fitted παντελόνι σε σωστό νούμερο που θα κολακεύει τη σιλουέτα σου.

Τα extreme χτενίσματα

Δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε αν μόλις ζήτησες από τον κομμωτή σου ένα εντυπωσιακό pompadour, αλλά:

To 2017 προτίμησε: ένα νορμάλ αλλά ενδιαφέρον χτένισμα, που να μπορείς να το συντηρείς κάθε πρωί σε λιγότερο από 3’.

Κατά προτίμηση χωρίς πιστολάκι.

Τα sneakers με υπερυψωμένο πάτο

Δεκτό, σε κάποια σχέδια είναι ταιριαστή η ενισχυμένη σόλα. Σε κάποια άλλα, όμως, μοιάζει απλά χοντροκομμένη και βάζει σε σκέψεις κατά πόσο ο ιδιοκτήτης του ζευγαριού το επέλεξε μόνο και μόνο για να κερδίσει μερικούς πόντους ύψους. Δεν σου χρειάζεται, ούτε το έξτρα ύψος, ούτε το αμφιβόλου αισθητικής παπούτσι.

Μαύρο αντρικό μποτάκι, €60, Migato

Το 2017 προτίμησε: ένα ζευγάρι sneakers που θα ξεχωρίζει για το design του και τις καλόγουστες λεπτομέρειές του.

Τα ξύλινα παπιγιόν

 

Στην αρχή έμοιαζαν φοβερή ιδέα, μετά είχαν πλάκα, ε, μετά από λίγο ξεπεράστηκαν. Πλέον οι μόνοι που εξακολουθούν να τα φορούν είναι οι επιτηδευμένοι hipsters, μερικοί νέο-μπαρμπέρηδες και οι σερβιτόροι του Base Grill στο Περιστέρι.

Τιράντες, €29, 10X10 An Italian Theory

Το 2017 προτίμησε: ένα ζευγάρι τιράντες, αν θέλεις οπωσδήποτε να φοράς κάποιο ιδιαίτερο αξεσουάρ. Είναι λιγότερο πολυφορεμένες από τα παπιγιόν και εξακολουθούν να δείχνουν cool σε όποιον μπορεί να τις υποστηρίξει.

Τα γυαλιστερά bomber jackets

Προσοχή, δεν λέμε πως το bomber jacket που αγόρασες μόλις πέρυσι είναι φέτος για απόσυρση. Αντιθέτως, ένα κομψό και λιτό bomber jacket είναι μια all time classic αγορά για να σε κρατά ζεστό στις casual εμφανίσεις σου. Αυτό που λέμε είναι πως αν η επιλογή σου ήταν υπερβολικά flashy, πολύ σύντομα – αν όχι ήδη – το εν λόγω κομμάτι θα μοιάζει ξεπερασμένο.

Bomber jacket, €32,90, Top Secret

Το 2017 προτίμησε: ένα bomber jacket με απλό design και σε απόχρωση που δεν θα σε προβληματίζει, όπως μαύρο, γκρι ή χακί.

Τα skinny jeans

Στον αντίποδα του drop croch παντελονιού που λέγαμε πριν, υπάρχει το κολλητό, σχεδόν κολάν, μαύρο τζιν παντελόνι του Harry Styles. Το οποίο τυχαίνει να πηγαίνει μόνο στον Harry Styles. Οι περισσότεροι απλοί, καθημερινοί άντρες μοιάζουν να καταπιέζονται μέσα σε ένα τέτοιο ασφυκτικό ρούχο.

Τζιν παντελόνι, €49,90, Van Hipster

Το 2017 προτίμησε: ένα τζιν σε πιο loose γραμμή, αλλά το οποίο να παραμένει κοντά στο σώμα σου. Γενικά, είναι μια καλή στιγμή να θυμίσουμε πως οι υπερβολές στην εφαρμογή (πολύ φαρδύ-πολύ στενό) δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν.

Τα γυαλιά ηλίου – χρωματιστοί καθρέφτες

 

Μην τα πετάξεις – είναι ένα από εκείνα τα trends που έρχονται και επανέρχονται. Αλλά προς το παρόν δεν αισθάνεσαι και εσύ πως χρειαζόμαστε όλοι ένα διάλειμμα από τα εκτυφλωτικά μπλε, πράσινα και κίτρινα γυαλιά ηλίου που αποσυντονίζουν τον συνομιλητή σου αντικατοπτρίζοντάς τον; 

Γυαλιά ηλίου, €120, Urban Owl

Το 2017 προτίμησε: ένα ζευγάρι μοναδικά, χειροποίητα γυαλιά ηλίου – ιδανικά από μια από τις αξιόλογες ελληνικές εταιρίες που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια.