ΜΟΔΑ

5 πράγματα που φόραγες ως παιδί και που δεν πρέπει να φοράς ως ενήλικος

Γιατί εδώ που τα λέμε δεν είναι όλα τα πράγματα για όλες τις ηλικίες. Μάλλον.

Ναι, καλά καταλάβατε. Αυτό θα είναι ένα ακόμα θέμα που αφορά την παιδική μας ηλικία και εδώ που τα λέμε όλη αυτή η νοσταλγία δεν ξέρω πώς εξηγείται ή αν εξηγείται με έναν τρόπο. Δεν ξέρω τι μας λέει φροϋδικά ή τι μας λέει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Υπάρχει όμως μια διαφορά.

Αυτό το θέμα δεν θα έχει μόνο ‘α τα θυμάσαι αυτά;’. Σε αυτό το θέμα θα έχουμε κάτι παραπάνω. Ξέρετε γιατί το κλισέ λέει -με μια μικρή προσαρμογή- άνθρωπος που δεν ξέρει ή δεν θυμάται την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μην την ξαναζήσετε, μαζέψαμε σε αυτό το κείμενο 5 ρούχα που φοράγαμε όλοι ή σχεδόν όλοι ως παιδιά αλλά που είναι αρκετά κακή φάση να τα φορέσετε τώρα ως ενήικοι. Γιατί καλό είναι να είμαστε για πάντα παιδιά αλλά δεν είναι ανάγκη να μοιάζουμε και ως τέτοια.

Παπούτσια με φωτάκια

Κοιτάξτε. Εδώ δεν πρέπει να έιμαστε απόλυτοι. Το να εμφανιστεί ένας ενήλικος άνθρωπος πήγαινοντας στη δουλεία του, παίρνοντας το μετρό, πίνοντας το ποτό του μπορεί να είναι τελικά μια επαναστατική πράξη. Έχουμε πει και αλλού για τον ρόλο της υπερβολής ως δήλωσης εναντίον της καθεστωτικής αισθητικής. Αυτό θα είναι, λοιπόν, μια τέτοια πράξη. Ωστόσο, αν το κάνεις επειδή δεν σου βρέθηκαν άλλα παπούτσια ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, τότε ίσως να το ξανασκεφτείς. Ή δεν ξέρω, ίσως έτσι να είναι ακόμα πιο επαναστατική πράξη.

Αμάνικα μπουφάν

Δεν θυμόμουν πώς ξεκίνησε αυτό το πράγμα με τα φουσκωτά αμάνικα μπουφάν μέχρι που βρήκα μια πολύ παλιά φωτογραφία μου όπου εγω σε ηλικία 5 ή 6 ετών φορούσα ένα τέτοιο. Πολύ φουσκωτό και πολύ κόκκινο. Ναι, όταν είσαι σε αυτή την ηλικία έχει λόγο να φοράς τέτοια μπουφάν. Για να έχεις πιο ελεύθερα τα χέρια, για να μπορείς πιο εύκολα να σηκώσεις τα μανίκια και να μη λερωθείς με τα χέρια σου. Οκ. Τώρα όμως είσαι 38. Γιατί να το κάνεις αυτό το πράγμα στον εαυτό σου;

Ζακέτα τυλιγμένη στη μέση

Κάποτε, όχι πολύ καιρό πριν, σε αυτό το θέμα θα έμπαιναν οι τρίριγες ζακέτες και οι φόρμες πάνω-κάτω. Αυτό όπως έχουμε και αλλού πια δεν ισχύει πια. Ισχύει όμως ακόμα μια χρήση που κάναμε τότε με τη ζακετα. Γενικά έχω αρχίσει να το βλέπω και να το βλέπω όλο και πιο συχνά. Βέβαια, υπάρχει και το τύλιγμα της ζακέτες γύρω από τον λαιμό που είναι ο,τι χειρότερο έχει εφεύρει η ανθρωπότητα. Γενικά ρε παιδί μου, δεν χρειάζεται να τυλίγεται πράγματα. Αν πρέπει, στηρίζουμε το παλιό και καλό και πασοκικό πιάσιμο του σακακιού στον ώμο από τον δείκτη. Αυτό μάλιστα.

Ποδοσφαιρικά παπούτσια

Oυσιαστικά εδώ έχουμε μια κατηγορία με δύο υποκατηγορίες. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει cool το μπάσκετ σε σχέση με το ποδόσφαιρο, ώστε τα μπασκετικά sneakers να γίνονται όλο και πιο στιλάτα. Ξέρω όμως ότι αυτό το πράγμα που κάναμε τότε, που πηγαίναμε σε πάρτι με τζιν και ποδοσφαιρικό, ε, δεν είναι ότι είναι το χειρότερο πράγμα που έχω δει στη ζωή μου. Αλλά το ότι δεν είναι το χειρότερο πράγμα που έχω δει στη ζωή μου δεν έχει να κάνει με το ότι είναι καλό, όσο με το ότι ζούμε σε έναν φρικτό, πολύ φρικτό κόσμο.

AP Photos

Φανέλες ομάδων

Λίγο πολύ οι λόγοι είναι όπως και οι παραπάνω. Το ποδόσφαιρο για κάποιον λόγο δεν είναι στιλάτο όταν βγαίνεις από το γήπεδο. Υπάρχει όμως εδώ και μια εξαίρεση που θέλω να τονίσω. Πορτοκαλί μπλούζα 90ς από Εθνική Ολλανδίας και clubbing μέχρι να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Το επόμενο πρωί.

(Kεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Elaine Thompson)