ΜΟΔΑ

7 thrift shops της Αθήνας που κρύβουν διαμάντια για την ντουλάπα σου

Ή αλλιώς γιατί το thrifting πρέπει να γίνει και αντρικό σπορ, πέρα από χιτ του Macklemore.

Thrifting, αυτό το παρεξηγημένο άθλημα. Η αναζήτηση δηλαδή ρούχων, αξεσουάρ, ακόμα και ρετρό επίπλων και αντικειμένων, από second hand μαγαζιά. Αν εξαιρέσεις τα αυτοκίνητα, οι Έλληνες δεν τα πάμε πολύ καλά με τα μεταχειρισμένα, όμως στο πλαίσιο της βιώσιμης μόδας και της συλλογικής προσπάθειας που γίνεται για τη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής, είναι η ιδανική στιγμή για να τα ενσωματώσουμε στην κουλτούρα μας. Σκέψου ότι μία και μοναδική βαμβακερή μπλούζα είναι υπεύθυνη για περίπου 15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στον χρόνο ζωής της.

Πολλοί τα πήραν είδηση από το χιτ του Macklemore όπου δήλωνε περήφανα πως ήθελε να κλέψει το στιλάκι του παππού σου, όμως μπορεί και να συνέβη η εξής παρεξήγηση. Ναι, τα thrift shops μπορούν να γίνουν τα βασίλεια των fashionistas, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ειδικά όσα συμπεριλαμβάνουν και ανδρικά ρούχα, είναι φιλόξενα και στα πιο απλά στιλ, αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις. Και εδώ φτάνουμε στα 3 πιο βασικά μου tips για ψώνια αρχάριου σε second hand καταστήματα:

1. Να ξέρεις τι ψάχνεις. Κάποια στιγμή θα μπορείς να πλοηγηθείς πιο άνετα, αλλά σε πρώτη φάση κάνε μια λίστα με όσα θες οπωσδήποτε να βρεις.

2. Κάνε υπομονή. Θέλουν πολύ ψάξιμο, οπότε έχε σίγουρα ένα διωράκι εύκαιρο. Στο τέλος θα ανταμειφθείς κι εσύ κι η τσέπη σου.

3. Πιάσε τα ρούχα. Σου λέω το αυτονόητο, όμως πολύς κόσμος φοβάται για την κατάστασή τους. Εσύ μη φοβάσαι, έχουν όλα περάσει πρώτα από κλίβανο. Επίσης η αφή θα σε βοηθήσει να ξετρυπώσεις κάτι καλό, ειδικά σε περιπτώσεις σακακιών και τζάκετ. Κάτι πιο στιβαρό στα χέρια σου θα σε βοηθήσει να κάνεις pause και να βρεις κομμάτια σε πολύ καλή κατάσταση.

Ακολουθούν τα must βιντατζάδικα της πόλης:

Για το ένα-και-καλό

Πoιο: Kilo-shop

Πού: Ερμού 120, Αθήνα

Ο αυτοκρατορικός all-rounder των αθηναϊκών βιντατζάδικων. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί απαραίτητη στάση για στιλίστες των σελέμπριτι. Τα ρούχα του είναι διαχωρισμένα σε τρεις ομάδες – κόκκινη (25€), πράσινη (35€), πορτοκαλί (60€). Πωλούνται και μεμονωμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο δηλαδή, αλλά όπως ίσως φαντάζεσαι κι απ’ το όνομά του, μπορείς να τα αγοράσεις και με το κιλό. Από Levi’s, πουκάμισα και κλασικά T-shirts, μέχρι tweed και μποτάκια, το Kilo-shop ανοίγει τη λίστα μας γιατί μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σου, είτε ακολουθείς κατά γράμμα τη μόδα, είτε χρειάζεσαι απλά μια ανανέωση των basics.

Για All-Stars και Vans

Ποιο: Yesterday’s Bread

Πού: Καλλιδρομίου 87-89, Αθήνα

Το Yesterday’s Bread έχει κι αυτό φοβερή ποικιλία που με κάποιον τρόπο έχει καταφέρει να χωρέσει σε ένα μικρό μαγαζάκι, όμως η μεγάλη του αγάπη είναι τα All-Stars και τα Vans κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Θα βρεις υπέροχα ζευγάρια σε εξαιρετική κατάσταση και, σε αρκετές περιπτώσεις, συλλεκτικά.

Για τα basics

Ποιο: Remixshop

Πού: remixshop.com

Το Remix Second Hand είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα για μεταχειρισμένη μόδα στην Ευρώπη και έχει φανατικούς και στην Ελλάδα. Στο λέω εγγυημένα γιατί δεν είναι σπάνιες οι φορές που φίλοι μού στέλνουν λινκ για γνώμη. Παρότι θα βρεις πάνω από 5.000 brands, το δυνατό του χαρτί είναι τα basics. Ένα καλό παλτό, ένα αθλητικό μπουφάν, ένα τζινάκι καλής ποιότητας.

Για τον luxury lover

Ποιο: Bohbo

Πού: Ιπποκράτους 40, Αθήνα

Louis Vuitton, Gucci, Dsquared2, Tod’s, Balenciaga, Chanel, Armani, Versace, Prada και δεν συμμαζεύεται. Το νεοκλασικό του Bohbo είναι ναός για τον άντρα που θέλει τη μάρκα του, αλλά θέλει να μπορεί να πληρώσει και το νοίκι. Σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα της λίστας είναι εύκολα το πιο τσιμπημένο, όμως όταν δεις την αρχική τιμή των κομματιών θα καταλάβεις τη διαφορά. Ωστόσο, έχε το νου σου στις προσφορές.

Για τον California chic

Ποιο: Treasure House

Πού: Πρωτογένους 6, Αθήνα

Όπως τάζει και το όνομά του, το Treasure House κρύβει όντως θησαυρούς για όσους έχουν αδυναμία στα surfer ‘90s. Θα βρεις και φανταστικά κλασικά denim κομμάτια – ειδικά τζάκετ – παλιάς κοπής αμερικανικών brands όπως Tommy Hilfiger και Levi’s, αλλά σαν τα printed shirts τους δεν έχει.

Για τον αιώνιο φοιτητή

Ποιο: V for Vintage

Πού: Πατησίων 65, Αθήνα

Γάντι για κολεγιακό στιλ, το V for Vintage έχει ό,τι θα χρειαστείς για ένα preppy look από την κορφή ως τα νύχια. Αν έχεις ξεπεράσει αυτή τη φάση, μείνε για τα διαχρονικά polo του μαγαζιού και τα κλασικής γραμμής πουκάμισα που θα σε πάνε από τη δουλειά μέχρι το street party του μήνα. Για τις δροσερές μέρες που θα προτιμήσεις πολλά layers αντί κάποιο χοντρό πανωφόρι, ζήτα τη βοήθεια του προσωπικού για να ξετρυπώσεις Harrington και Varsity τζάκετ που θα μείνουν στην ντουλάπα σου για πάντα.

Για σακάκια

Ποιο: Priceless

Πού: Ιπποκράτους 167, Αθήνα

Γνώμη μου: Μετά το μαύρο παντελόνι, το τζιν και το λευκό πουκάμισο, το blazer είναι το πιο χρήσιμο κομμάτι της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Θα σε βγάλει παντού – από το επαγγελματικό μίτινγκ, στον γάμο του κολλητού σου. Θα το βρεις στο Priceless και, επειδή το σακάκι είναι απ’ τα ρούχα που μπορούν πραγματικά να φτιάξουν την κορμοστασιά σου απ’ την αρχή, αν χρειαστεί θα το πάρεις λίγο μεγαλύτερο και θα το πας σε ράφτη για να βεβαιωθείς ότι σου στέκεται τέλεια. Και αν σκέφτεσαι ότι το παίρνεις από thrift shop για φθηνότερα «αλλιώς θα έπαιρνα καινούριο», οι πιθανότητες λένε ότι με τις πολύ χαμηλές τιμές του καταστήματος, και πάλι πιο φθηνά θα σου βγει.

Bonus: Για τον Almost Famous

Ποιο: Trash

Πού: Σοφοκλή Βενιζέλου 13, Ρόδος

Δερμάτινα, rock τζάκετ και denim θα βρεις σχεδόν σε όλα τα παραπάνω μαγαζιά. Η αισθητική του Trash στη Ρόδο όμως παραπέμπει ξεκάθαρα στα ‘70s. Harley, κρόσσια, καστόρινα γιλέκα. Προφανώς και το μαγαζί ήταν καλεσμένο στο φετινό Bike Show του Harley Davidson Club Hellas, προφανώς όμως και δεν αφορά μονάχα τους φανατικούς της μοτοσικλέτας. Εάν βρεθείς στο νησί της πενταήμερης ή σε βγάλει ο δρόμος στο δικό μας Meet Market όπου φιλοξενείται συχνά, άσε τον rebel που έχεις μέσα σου να εκφραστεί χωρίς φόβο και πάθος. Θα είσαι ανάμεσα σε φίλους.

***

Μην ξεχνάς! Αν κι εσύ δεν έχεις βγει ακόμα από το μυαλό του John Malkovich, άκου το POP για τις Δύσκολες Ώρες με καλεσμένο τον ίδιο τον θρυλικό ηθοποιό.