ΜΟΔΑ

Ήρθε η ώρα για τα πρώτα (και καλύτερα) sneakers της σεζόν

10 ζευγάρια που ορίζουν την αισθητική γραμμή του φθινοπώρου.

Το 2018, από την αρχή του κιόλας, άρχισε να δείχνει μία προτίμηση στο sportive στιλ. Στην αντρική μόδα, αυτό μεταφράστηκε αμέσως σε ένα κύμα από πολλά νέα σχέδια sneakers που είναι αδύνατον να μην πήρες χαμπάρι. Ένα σωρό συνεργασίες μεταξύ αθλητικών brands, σχεδιαστών και high street fashion labels διεύρυναν τόσο το πεδίο των επιλογών σου σε αυτό το κομμάτι που αναπόφευκτα, αυτό το είδος παπουτσιών άρχισε να γίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

Κι αν στο λύκειο φορούσες τα αθλητικά σου με τη φόρμα, άντε και με το τζιν παντελόνι σου – που τότε συνδύαζες με φούτερ – τώρα τα φοράς και με το chino παντελόνι να πας στο γραφείο. Αν δε είσαι και λίγο τολμηρός, δεν διστάζεις να βρεις sneakers που ταιριάζουν ακόμα και με κοστούμι, όχι κάθε είδους αλλά σίγουρα με κάποιο σαν αυτό που φορά ο Alex Turner.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα sneakers έχουν πάντα μία δική τους δυναμική στο στιλ, απλά φέτος θα εκτοξευτούν. Ο λόγος είναι σίγουρα η τάση των διάσημων σχεδιαστών να μεταφέρουν όλη την άνεση του αθλητικού στιλ σε πιο urban εκδοχές. Η επιστροφή δε σε τάσεις που μεσουράνησαν σε ένδοξες στιλιστικά δεκαετίες, όπως τα ΄80s και τα ΄90s έχουν τονώσει αυτή τη στροφή που έχει γίνει στα sneakers και το μόνο πρόβλημα είναι τα διλήμματα που μάλλον θα έχεις στην επιλογή.

 Air Max 270, Nike

Πραγματικά αν καταπιαστείς με την Nike δεν ξέρεις που να στραφείς και τι να αποφασίσεις. Αυτό όμως το μοντέλο θα σου κλέψει την καρδιά γιατί συνδυάζει δύο από τα εμβληματικά Air Max του brand, τα 180 και τα 93. Έχουν όλα τα καλά της Nike, αφού σχεδιαστικά είναι καταπληκτικά, ενώ η μεγαλύτερη μονάδα αερόσολας είναι το highlight που κάνει το πάντρεμα να είναι μοναδικό σε βάδιση και εμφάνιση. 

The Henry Half & Half, Rhone

Ίσως αυτό το ζευγάρι παπούτσια σηματοδοτεί την νέα τάξη πραγμάτων στα sneakers. Ο αρχικός σχεδιασμός τους, τα προόριζε για καθαρά αθλητική χρήση, αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι έχουν προοπτικές κι εκτός. Δεν είναι μόνο άνετα, ελαφριά και σταθερά, λόγω του προορισμού τους, αλλά και σχεδιαστικά καλύπτουν αρκετές ενδυματολογικές περιπτώσεις.

GrandMøtion Slip-On Sneaker, Cole Haan

Σου δίνει την αίσθηση ότι πατάς πάνω σε ένα μαξιλάρι, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από αστάθεια. Αντίθετα, είναι σταθερά, πολύ ελαφριά και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αφήνουν το πόδι σου να αναπνέει. Από την πρώτη κιόλας φορά που θα τα φορέσεις θα νιώσεις όλα τους τα χαρακτηριστικά, ενώ σχεδιαστικά μόνο δεσμευτικά δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις. Είναι όσο αθλητικά κι όσο κομψά χρειάζεται για να καλύπτουν πολλές από τις ανάγκες σου.

Yung-96 shoes, adidas

Το πιθανότερο είναι να έχεις κάποια από τα θρυλικά μοντέλα του αθλητικού αυτού brand, αλλά πάντα υπάρχουν αυτά που θες να αποκτήσεις. Οι διάσημες συνεργασίες του, όπως αυτή με τον Pharrell Williams σε προκαλούν αλλά και τα νέα του σχέδια μόνο αδιάφορο δεν σε αφήνουν. Το παραπάνω είναι ένα από αυτά και νομίζω ότι αποτελεί την πιο mainstream εκδοχή των ugly sneakers, την οποία μπορείς να υποστηρίξεις.

Χρωματιστά sneakers, Saucony Originals

Ένα αμιγώς αθλητικό brand με ιστορία που φτάνει πίσω, ως το 1898. Τα πρώτα ζευγάρια σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τρέξιμο και πλέον το brand διαθέτει μία τεράστια ποικιλία από μοντέλα που ικανοποιούν σε μέγιστο βαθμό αθλητικές ανάγκες. Φυσικά, μαζί με την επέλαση της sportive αισθητικής στη μόδα της καθημερινότητας, πήραν κι αυτά το σωστό το δρόμο και πλέον μπορείς να τα φοράς ακόμα και με το τζιν σου. Έχεις πολλές επιλογές και κυρίως χρωματικές και εννοείται ότι δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς από άποψη ανατομική και ποιότητας.

S-KB Sock sneakers, Diesel

Μη βιαστείς να το κρίνεις, ούτε να το απορρίψεις. Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή που οι προσθήκες τέτοιους είδους είναι αναγκαίες. Τα sneakers που μοιάζουν με μποτάκια ή φαίνονται σαν να φοράς κάλτσα στο ίδιο χρώμα με το παπούτσι δεν είναι πλέον καμία εξτραβαγκάνζα που φοριέται στο Brooklyn και στο Soho του Λονδίνου. Από πέρσι εξάλλου κάπου θα τα έχει πάρει το μάτι σου και θα έχεις συνηθίσει στην ιδέα, τόσο που μπορεί να τα δοκιμάσεις και να σ’ αρέσουν.

Wool Runners, Allbirds

Αυτά τα sneakers ανήκουν ξεκάθαρα στην νέα εποχή, αφού το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένα, το μαλλί. Στην υφή θα μοιάζει με το μερινό παλτό που ίσως έχεις στην ντουλάπα, αλλά φυσικά αυτό που χρησιμοποιείται σε αυτά τα παπούτσια είναι ειδικά επεξεργασμένο. Από την όψη και μόνο σε κερδίζουν χάρη στη διαφορετικότητα, αλλά όσα δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αξίζουν ακόμα περισσότερο. Αρχικά το μάλλινο ύφασμα έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Είναι άνετο, μαλακό, ελαφρύ κι ευλύγιστο. Βοηθά στη ρύθμιση της εφίδρωσης των ποδιών αφού τα αφήνει να αναπνεύσουν και μειώνει τις δυσάρεστες οσμές. Κρατά τα πόδια ζεστά τον χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι, ενώ είναι τόσο μαλακά που μπορείς να τα φοράς και χωρίς κάλτσες (αποφεύγοντας φυσικά όλες τις δυσάρεστες συνέπειες λόγω του υλικού τους). Plus: πλένονται άφοβα στο πλυντήριο, έχουν κορδόνια από 100% ανακυκλώσιμ α υλικά και είναι στιλάτα. Τι άλλο θες από τα sneakers σου;

Καστόρινα sneakers, New Balance

Ένα brand που στην Ελλάδα εξαπλώθηκε σαν μάστιγα στις αρχές του 2000 και μετά από ένα διάλειμμα χρόνων εμφανίστηκαν ξανά. Μπορεί να είναι και η πρώτη επαφή που είχες με τα sneakers σε αυτή τη μορφή, αφού μέχρι τότε δεν είχες μυηθεί στην κατηγορία που τα καθιστά ένα ακόμα ζευγάρι στην συλλογή σου που σου δίνει επιλογές στους συνδυασμούς. Αν και δεν είναι το πιο κομψό ζευγάρι που θα βρεις, οι γραμμές του σχεδιαστικά το κάνουν εύκολο για κάθε πιθανό συνδυασμό και η αλήθεια είναι ότι η χρωματική του παλέτα είναι πολύ καλή για να μην διαλέξεις τελικά ένα χρώμα που ξεφεύγει από τα κλασικά.

Club C 85 Vintage, Reebok

Η κλασσική αξία του vintage σε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, των οποίων ο σκοπός δημιουργίας ήταν το τερέν του τένις. Πλέον όμως, αυτά τα αθλητικά παπούτσια έχουν γίνει ένα iconic ζευγάρι που μπορεί να σε πάει παντού. Συμπεριλαμβανομένης της νοσταλγικής τάσης που έχει η μόδα με πισωγυρίσματα σε περασμένες δεκαετίες, αυτά τα sneakers είναι σαφώς μέσα στις επιλογές σου.

Raven Mesh S-E15 Men’s Shoes, Arkk

Αυτά τα sneakers είναι η σκανδιναβική απάντηση στην αμερικάνικη επιρροή που έχουν δεχθεί τα sneakers σχεδιαστικά. Είναι μαλακά, άνετα και παρ’ όλο που διαθέτουν εξωτερική σόλα, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός του το καθιστά μία πάντα σωστή επιλογή για κάθε lifestyle outfit.

(Κεντρική φωτογραφία: Twitter.com/york_athletics)