ΜΟΔΑ

Κάν’ το όπως ο hipster

Ό,τι κι αν γράφουν οι free press και τα blogs, η ώρα της αποκαθήλωσης δεν έχει φτάσει ακόμα. Αντιθέτως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δανειστείς μερικά ρούχα από την χιπστερική γκαρνταρόμπα τους.

Κουβέντα να γίνεται. To editorial της Lifo, που μιλούσε για την παρακμή των hipsters, όχι μόνο δεν έβλαψε την αθηναϊκή χιπστερική αλτερνατίβα, κολεκτίβα και άλλες λέξεις σε -ίβα που τόσο συχνά οι ίδιοι χρησιμοποιούν, αλλά τους έφερε στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ, ξεκινώντας ενδιαφέρον διάλογο, σχετικά με το αν οι hipsters είναι ιδιαίτερα, αυθεντικά, ψαγμένα και πάνω από το μέσο όρο πλάσματα ή αν πρόκειται για μια μεγάλη απάτη, ένα αυτιστικό γκρουπ από ημιμαθείς, ατάλαντους ξερόλες που πνίγονται σε έναν ωκεανό ανασφάλειας και βρίσκουν λιμάνι στην διαφορετικότητα για να επιβιώσουν. Η στήλη Dress Code του ONEMAN δεν θα πάρει θέση. Δεν είναι άλλωστε δουλειά της. Αλλά με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση, βάλαμε το στιλ του hipster στο μικροσκόπιο, συγκεντρώσαμε τα κομμάτια εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει και σου προτείνουμε να ανοίξεις τους στιλιστικούς σου ορίζοντες, ενσωματώνοντας κάποια από αυτά στο ντύσιμό σου. Προσοχή, όχι όλα μαζί για να αποφευχθούν ακραία χιπστερικά φαινόμενα, όπως αυτό:

 

Αποδομώντας τον hipster

Ο hipster είναι είρωνας. Έχοντας βασίσει το οικοδόμημα της προσωπικότητάς του στην πνευματική, πολιτισμική και στιλιστική ανωτερότητα σε σχέση με τον εκάστοτε mainstream βαρετό βλάχο (πλεονασμός, καθώς για τον hipster οποιοσδήποτε mainstream είναι ταυτόχρονα και βαρετός και βλάχος), εκ των πραγμάτων αισθάνεται υπεροπτικά απέναντι στη μάζα. Το αποδεικνύει φορώντας βαμβακερό σαρκασμό, μπλούζες με αφοριστικά ή ακατανόητα ντανταϊστικά μηνύματα, εικόνες από πόλεις του κόσμου που ονειρεύεται να ζήσει, t-shirts από φεστιβάλ και μπάντες με 12 fans στη σελίδα τους στο facebook. Αυτά τα t-shirts, όμως, έχουν πλάκα – και δεν θα ήταν άσχημα να προσθέσεις κάποιο στην συμβατική συλλογή σου.

T-shirt με pac-man στην Abbey Road, €38

 

T-shirt με στάμπα San Francisco, €24

 

Μεγάλη αγάπη επίσης επιδεικνύει ο hipster και για οτιδήποτε ρετρό, ντεμοντέ, ξεπερασμένο και κιτς, με έμφαση στις δεκαετίες του 80 και του 90 – επαναφέροντας στο προσκήνιο μνήμες της παιδικής του ηλικίας, στην οποία πιθανόν θα ήθελε να επιστρέψει. Φορώντας τα με δόσεις αυτοσαρκασμού, μπορεί να ταιριάζουν και σε ένα.  

T-shirt με geek στρουμφάκι, €14, 99

 

T-shirt με στάμπα David Hasselhoff, €8,60

 

Στα άπειρα μάτια ενός mainstream βαρετού βλάχου (βλ. παραπάνω), ο hipster μπορεί να φαίνεται gay, χάρη στα έντονα και ζωηρά μοτίβα που επιλέγει για τα πουκάμισα, τα μπουφάν και τις ζακέτες του (ο hipster αγαπάει πολύ τις ζακέτες). Δεν φοβάται το χρώμα, ούτε τα σουρεαλιστικά prints, και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να χαρακτηριστεί gay ακόμη κι αν δεν είναι. Κανονικά δεν θα έπρεπε να φοβάσαι ούτε εσύ και θα μπορούσες να ενσωματώσεις μερικά ενδιαφέροντα πουκάμισα στη γκαρνταρόμπα σου.

Πουκάμισο με αστακούς, €36

 

Πουά πουκάμισο, €19,95

 

Οι λιγότερο προκλητικές εκδοχές των hipster θα προτιμήσουν τα καρό πουκάμισα, τα οποία θα φορέσουν είτε εντελώς ανοιχτά με t-shirt από μέσα, είτε κουμπωμένα έως πάνω, λανσάροντας ένα νέο preppy grunge στιλ το οποίο θα συνοδεύσουν με σκούφους και καπέλα.

Η στήλη αυτή αγαπάει τα καρό πουκάμισα ανεξαιρέτως κοινωνικής ταμπέλας. 

Καρό πουκάμισο, €35,95

 

Κάθε νέος ή νέα που ανήκει στην hipster κοινότητα, έχει και το τατουάζ για να το αποδείξει. Όχι δράκους, ξίφη και άλλα σκληροπυρηνικά που σου κάνουν στα αμπάρια των πλοίων και τις φυλακές, αλλά νοσταλγικά, old school τατουάζ με χρώμα και χαριτωμένα σχέδια. Αν δεν θες να «χτυπηθείς» μόνιμα, η τάση υπάρχει και σε ρούχο.   

Πουκάμισο Kr3w με tattoo print, €63,52

 

Στην χιπστερική γκαρνταρόμπα οι γραμμές είναι στενές. Ο hipster δεν θέλει με τίποτα να μπερδευτεί με rapper και έτσι τα ρούχα του είναι ως επί το πλείστον κολλητά, ειδικά αν έχει και το κατάλληλο ασθενικό physique για να τα υποστηρίξει. Τα παντελόνια είναι skinny και οι μπλούζες σχετικά εφαρμοστές, κυρίως όταν πρόκειται για καλοκαιρινά ριγέ αμάνικα ή vintage κοντομάνικα πουκαμισάκια. Για να καταλάβεις αν το δικό σου στιλ σηκώνει skinny τζιν, συμβουλέψου πρώτα τον οδηγό τζιν ανάλογα με το στιλ, την ηλικία και το σωματότυπό σου

Γκρι skinny παντελόνι, €19,95

 

Όσον αφορά τα παπούτσια, η αγάπη για τα prints συνεχίζεται και εδώ. Οι hipsters δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φορέσουν ένα σχέδιο που εσύ θα περνούσες πολύ ώρα να αναρωτιέσαι αν είναι αντρικό ή γυναικείο και θα το συνδυάσουν με ρούχα επίσης γεμάτα μοτίβα, χωρίς να φοβούνται πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό. Εσύ πάλι, μπορείς να επιλέξεις ένα τέτοιο ζευγάρι και να το φορέσεις με τα συμβατικά, βαρετά ρούχα σου, όπως το τζιν σου, το μπεζ παντελόνι σου, τα μονόχρωμα t-shirt και πουκάμισά σου, δημιουργώντας ένα σύνολο ενδιαφέρον αλλά ήσυχο και μετρημένο.

Plimsolls με εμπριμέ μοτίβο, €35,29

 

Hi-top sneakers YMC με φεγγάρια, €100

 

Αν μια εταιρία που οι hipsters θεωρούν παρωχημένη, όπως η πολυφορεμένη Converse, βγάλει ένα ιδιαίτερο, limited edition σχέδιο, θα κάνουν μια εξαίρεση για το αποκτήσουν (αν δεν έχουν φάει όλο τους το χαρτζιλίκι σε βινύλια). Και φυσικά, όταν γίνει ευρέως γνωστό, θα λένε πως εκείνοι το απέκτησαν προτού καν κυκλοφορήσει.  

Converse Superman Chuck Taylor, €70,58

 

Στα αξεσουάρ, η ειρωνεία και η εμμονή με το παρελθόν συνεχίζεται. Δεν αποκλείεται να δεις έναν καθαρόαιμο χίπστερ να φοράει παπιγιόν, τιράντες ή να έχει κρεμασμένο ένα gameboy στο λαιμό του. Εσύ μπορείς να επωφεληθείς από την επέλαση των χίπστερ και να επαναφέρεις στο χέρι σου το ρολόι που φορούσες στο γυμνάσιο ή να κυκλοφορείς με ένα old school σακίδιο, που θα μπορούσε μέσα του να κρύβει δίσκους, mixtapes, Viewmaster και κύβους του Ρούμπικ.   

Ρολόι Casio Illuminator, €28,23

 

Τζιν σακίδιο πλάτης, €40

 

Και τέλος, τα γυαλιά. Είναι ιερή η στιγμή που ο hipster θα περάσει τις πόρτες ενός καταστήματος οπτικών (κατά προτίμηση ενός με μεταχειρισμένα σχέδια). Από εκεί θα προμηθευτεί εκείνο που κομποζάρει καλύτερα με το snob ύφος του, είτε πρόκειται για vintage γυαλιά ηλίου είτε για geeky γυαλιά μυωπίας (με ή χωρίς βαθμό στους φακούς).

Ένα τέτοιο ζευγάρι είναι πράγματι προτιμότερο από εκείνα που φοράνε άλλοι 30 στην καφετέρια δίπλα σου, και μπορεί να σου χαρίσει intellectual αέρα ακόμη και όταν συνδυαστεί με τα mainstream (βαρετά, βλάχικα) ρούχα σου. Βασική προϋπόθεση να κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου.  

Στρογγυλά γυαλιά ηλίου, €21,17

 

Γυαλιά οράσεως με πλαστικό σκελετό, €17,99

 

Τελικές πινελιές σε περίπτωση που δεν θες απλά να κλέψεις μερικά στοιχεία, αλλά να υιοθετήσεις εξ’ ολοκλήρου το χιπστερικό στιλ: μουστάκι, ποδήλατο, name dropping καλλιτεχνών που ξέρεις εσύ και άλλοι τρεις.

Και μην ξεχάσεις το πιο βασικό: μια μόνιμη δυσαρέσκεια ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σου για αυτή την αφόρητη, λαϊκή και ασφυκτικά μικρή για τα γούστα και το ταλέντο σου χώρα.