ΜΟΔΑ

Κοιτάξαμε πίσω από την κουρτίνα του Athens Fashion Film Festival

Η Ελληνοϊταλίδα παραγωγός και σκηνοθέτης Νικόλ Αλεξανδροπούλου μας έβαλε για λίγο στα καμαρίνια του νέου φεστιβάλ της πρωτεύουσας.

Ένα νέο φεστιβάλ που ενώνει τη μόδα με τον κινηματογράφο διοργανώνεται αυτές τις μέρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η Ελληνο-ιταλίδα παραγωγός και σκηνοθέτης Νικόλ Αλεξανδροπούλου είναι ο ιθύνων νους πίσω από αυτό το ‘πάντρεμα’ και ο ιδανικός άνθρωπος για να μας μυήσει στον σκοπό και στην ουσία του Athens Fashion Film Festival.

Το έναυσμα και η υλοποίηση του AFFF

Ως σκηνοθέτης και παραγωγός, περίπου στο 2000, η Νικόλ Αλεξανδροπούλου άρχισε να ανακαλύπτει αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος, τα fashion films. “Μέσα από την δουλειά μου ανακάλυψα την ποιητικότητα και την αισθητική που έχουν τα fashion films, το ενδιαφέρον που έχουν οι ταινίες μόδας μικρούς μήκους”, αναφέρει. Ψάχνοντας, ανακάλυψε αρκετό υλικό μέσα από άλλα φεστιβαλικά κυκλώματα ανά τον κόσμο. Ουσιαστικά, ήρθε αντιμέτωπη με ένα αυτόνομο κινηματογραφικό είδος που θεώρησε ότι έπρεπε να υπάρχει και στην Ελλάδα.

(Η Νικόλ Αλεξανδροπούλου, creative director του AFFF)

Το πρώτο φεστιβάλ διοργανώθηκε στo Παρίσι. Ακολούθησαν αρκετές μεγάλες πόλεις του κόσμου που μιμήθηκαν το παράδειγμα της γαλλικής πρωτεύουσας, με την Αθήνα να προστίθεται στη λίστα φέτος για πρώτη φορά. Κι αν αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν μια μικρή χώρα σε περίοδο κρίσης να μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο φεστιβάλ, τότε θα ενθουσιαστείς όπως εγώ όταν ακούσεις τον αριθμό των ταινιών που δήλωσαν συμμετοχή.

“Οι ταινίες που έφτασαν σε εμένα και την ομάδα μου ήταν γύρω στις 600”, είπε με ενθουσιασμό και σε εκείνο το σημείο είναι που ανέφερε όλη την ομάδα που στηρίζει και φέρνει σε πέρας κάθε project του φεστιβάλ. Τελικά, τα fashion films που θα προβληθούν είναι 100. Τα 80 απ’ αυτά εντάσσονται στο διαγωνιστικό κομμάτι.

Reality μόδας και πραγματικότητα

Με αφορμή τη φάση στην οποία περνά η μόδα στην Ελλάδα, δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ πώς αντιμετωπίζει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου την ύπαρξη των reality μόδας που τα τελευταία χρόνια καλύπτουν μεγάλο μερίδιο του τηλεοπτικού χρόνου αρκετών καναλιών.

“Δεν είμαι αφοριστική απέναντί τους. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί να βγει ένα ταλέντο μέσα από ένα realiy. Κάποιες τέτοιες εκπομπές  προωθούν όντως τη μόδα και κάποιες άλλες όχι. Δεν είναι όλες ίδιες. Κάποιες έχουν δυνατότητες και κάποια όχι. Εξάλλου οι άνθρωποι αγαπούν τις ανθρώπινες ιστορίες. Κι αφού τις προβάλλουμε στο κινηματογράφο, γιατί να μην το κάνουμε και στην τηλεόραση”, σχολιάζει επί του ερωτήματος, με την επιφύλαξη πάντα πώς όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική πραγματικότητα, μέσα από τον ρόλο που έχουν σε αυτή τα social media.

Αθήνα vs Μιλάνου – Ελλάδα vs Ιταλίας

Ως γυναίκα με ευαισθησίες και καλλιτεχνικές ανησυχίες, μεγαλωμένη στη Ρώμη και με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, η Νικόλ Αλεξανδροπούλου δεν μπαίνει καν στη διαδικασία σύγκρισης της χώρας μας με άλλες. Σαφώς το Μιλάνο έχει τα πρωτεία σε θέματα αισθητικής, στη μόδα, στο design και αυτό εντοπίζεται στην διαφορετική φιλοσοφία, στο πώς μεγαλώνεις σε μία τέτοια πόλη.

Από την άλλη, “Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ωραίες χώρες στον κόσμο”, δηλώνει και συνεχίζει λέγοντας ότι “η αρχιτεκτονική της έχει καταστραφεί από το ’60 και έπειτα. Η κοινωνική και πολιτική δομή της χώρας δημιουργείς δυσκολίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων κι αυτό έχει αντίκτυπο στην αισθητική τους, την ηθική που έχει ο καθένας μέσα του, τον σεβασμό στη φύση, στο περιβάλλον και στον διπλανό του. Όμως, η Αθήνα έχει γεννήσει την έννοια της ομορφιάς και της αρμονίας και το αίμα νερό δεν γίνεται, οπότε αυτό υπάρχει ακόμα μέσα μας”.

Ευτυχώς, η νέα γενιά είναι εκείνη που θα αλλάξει τα πεπραγμένα, αφού και η ίδια παρατηρεί τη μετακίνηση ιδεών, την εξωστρέφεια και την αποδοχή επιρροών από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το απόσταγμα του AFFF

Το Athens Fashion Film Festival κάνει το παρθενικό του ταξίδι φέτος, με την ευχή όλων να μετατραπεί σε θεσμό. Πώς όμως έχει στο μυαλό της η Νικόλ Αλεξανδροπούλου την αίσθηση που θα πάρει κάθε θεατής από αυτό;

“Θέλω, ο θεατής να έχει την αίσθηση ενός μεγάλου ταξιδιού ανά τον κόσμο. Να πάρει μία γεύση από όλες τις ταινίες, να γνωρίσει προσωπικές ιστορίες, ήθη, κοινωνικά ζητήματα γιατί η ταινία μόδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό κάθε χώρας”.

 

Το  AFFF άνοιξε τις πόρτες του στις 25 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 27 στο Μέγαρο Μουσικής ο κόσμος του κινηματογράφου και της μόδας θα ενωθούν με ποικίλους τρόπους που σαφέστατα έχουν ενδιαφέρον, όχι απαραίτητα για τους άμεσα σχετιζόμενους με την μόδα. Εξάλλου, η ταυτότητα του φεστιβάλ δεν έχει κανέναν εμπορικό σκοπό, παρά μόνο κοινωνικο-πολιτικές προσεγγίσεις που μεταφράζονται μέσα από το κομμάτι της αισθητικής και της μόδας.

Οι παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώνουν την βασικό πυρήνα του φεστιβάλ θα είναι αρκετές κι εξίσου ενδιαφέρουσες, ενώ οι θεματικές των ταινιών καλύπτουν πολλούς από τους σχετιζόμενους τομείς με τη μόδα και τον κινηματογράφο, όπως η ‘πράσινη μόδα’ αλλά και το ‘ένδυμα του πολίτη’, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι είναι η δράση #FFFMilanoForWomen. Μέσα από μία ειδικά επιμελημένη προβολή ταινιών μόδας από γυναίκες σκηνοθέτιδες, οι οποίες αφηγούνται ιστορίες για το γυναικείο σύμπαν, το κοινό θα απολαύσει τις καλύτερες -με άξονα τη γυναίκα- ταινίες, που αναδύθηκαν μέσα από μία πενταετή έρευνα, ενώ θα ανακαλύψει τις δράσεις του FFFMilano που είναι αφιερωμένες στην υποστήριξη του γυναικείου ταλέντου στο χώρο της μόδας, του κινηματογράφου και των Τεχνών.

Το Athens Fashion Film Festival τελεί υπό την αιγίδα τoυ Υπουργείο Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, της Ιταλικής Πρεσβείας, του Δήμου Φλωρεντίας και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Πραγματοποιείται από τις 25 ως τις 27 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα ‘Νίκος Σκαλκώτας’) με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Info:

filmfreeway.com/AthensFashionFilmFestival
instagram.com/afffathensfashionfilmfestival
facebook.com/athensfff
linkedin.com/company/athensfff