ΜΟΔΑ

Οι πιο καλοντυμένοι κι οι πιο κακοντυμένοι του φετινού NBA

Λίγο πριν τα επίσημα βραβεία της λίγκας, το Oneman εγκαινιάζει τα δικά του NBA Fashion Awards 2019.

Ladies and gentlemen, καλώς ήρθατε στα διάσημα NBA Fashion Awards 2019 by Oneman. Η φετινή χρονιά αποτελεί έναν σταθμό στην ιστορία του θεσμού, αφού έχουμε τη τιμή να γιορτάζουμε μαζί σας την επέτειο. Ελπίζουμε να αισθάνεστε την απαραίτητη υπερηφάνεια και συγκίνηση που δημιουργεί τούτη η στιγμή.

Μα πριν ξεκινήσουμε θα θέλαμε να κλέψουμε ένα λεπτό από το χρόνο σας για να τιμήσουμε τον άνθρωπο που εισήγαγε τη λέξη ‘μόδα’ στον μαγικό κόσμο του αμερικάνικου μπάσκετ. Ετοιμόλογος, λάτρης της στατιστικής, ουσιώδης και ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούσε να κοιτάξει κατάματα τον Gregg Popovich χωρίς φόβο και πάθος, ο Craig Sager ήταν ένας trendsetter μοναδικός στο είδος του. Οι στυλιστικές επιλογές του δεν έπαιξαν ποτέ το ρόλο του ‘κράχτη’, αλλά αποτελούσαν μία έκφραση του ξεχωριστού και ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Craig σε ευχαριστούμε που μας έμαθες πως μπορείς να είσαι cool ακόμα και με ένα κόκκινο σακάκι με καρδούλες.

Πίσω στη διαδικασία της απονομής λοιπόν. Με τα βραβεία του NBA να βρίσκονται ως άλλος Ed Harris προ των πυλών, θεωρήσαμε πως εκτός αυτού του MVP, οι υπόλοιπες κατηγορίες διαθέτουν αρκετά ξεκάθαρα φαβορί. Αποφασίστηκε λοιπόν η δημιουργία βραβείων που θα επαναφέρουν την αγωνία στη ζωή μας και θα καλύψουν ένα από τα πιο βασικά κομμάτια ιστορίας του πιο θεαματικού πρωταθλήματος στον κόσμο: τη μόδα!

Το NBA, όπως και κάθε άλλο μεγάλο πρωτάθλημα, είναι ένας από τους χώρους που τα fashion trends υιοθετούνται με απίστευτη ταχύτητα. Καρό παντελόνια, δερμάτινα jackets, matching sets είναι μερικές επιλογές outfit που είδαμε πολλάκις μέσα στη σεζόν 2018-2019. Υπήρχαν όμως κι αυτοί που με τις επιλογές τους μονοπώλησαν τα φλας των φωτογράφων (και όχι πάντα για καλό λόγο) και έφτασε η στιγμή να τους τιμήσουμε. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση λοιπόν, ας προχωρήσουμε στην έναρξη της απονομής των πρώτων NBA Fashion Award by Oneman!

Πιο καλοντυμένος παίκτης: James Harden

Δυστυχώς, ο κύριος Harden λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δε κατάφερε να βρίσκεται απόψε κοντά μας. Ένας από τους ικανότερους scorer των τελευταίων ετών, εκτός από εξαιρετικό eurostep διαθέτει κι ένα ανάλογο γούστο στις ενδυματολογικές του επιλογές. Animal prints, καπέλα, καουμπόικες μπότες και oversized jackets, το στυλ του μούσια θα μπορούσε να περιγραφεί μόνο με μία φράση: “Bitch I’m fabulous!”.  Αγαπητέ James, θα παραδειγματιστούμε από τον Kanye West και θα σου πούμε να χαίρεσαι το NBA Fashion Award του Oneman, γιατί ειλικρινά το φετινό βραβείο MVP το αξίζει ένα δικό μας παιδί.

Πιο κακοντυμένος παίκτης: Russel Westbrook

You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain. Οξύθυμος, εγωιστής, μα αθλητικός όσο λίγοι, ο Russell Westbrook σχοινοβατούσε για χρόνια πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ fashion icon και ‘πανηγύρι στο χωριό τη δεκαετία του 70’. Φέτος αποφάσισε επιτέλους να επιλέξει στρατόπεδο και περιμένουμε μόλις τελειώσει την καριέρα του να τον δούμε με το κλαρίνο του σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Όταν από την πρώτη σου μέρα στο NBA επιλέγεις ριψοκίνδυνα outfits, μοιραία κάποια μέρα θα φτάσεις στο σημείο που θα θεωρείς πως το πουκάμισο μέσα από το σακάκι είναι κάτι περιττό. Δες τη θετική πλευρά αγαπητέ Westbrook: στους ατομικούς τίτλους τα πας περίφημα.

Πιο elegant παίκτης: CJ Mccollum

Οι φήμες ότι ο Cj Mccollum έχει επιλεχθεί ως αντικαταστάτης του Denzel Washington στο σίκουελ του American Gangster ελέγχονται ως ανακριβής. Έχοντας μεταφέρει τον τρόπο παιχνιδιού του και στο style του, ο shooting guard των Blazers αποφεύγει οτιδήποτε μη αναγκαίο και παραμένει πιστός στην ουσία και το μινιμαλισμό. Ανθρακί κοστούμια, oxfords, καπαρντίνες, chelsea boots και πάντα με ένα Louis Vuitton νεσεσέρ ανά χείρας, εκτός από alter ego του Damian Lillard, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας ικανότατος ακτιβιστής δικηγόρος. Cj ζούμε στο Κογκρέσο να σε δούμε!

Πιο καλοντυμένος rookie στα Draft 2018: Wendell Carter Jr.

Με τον Trae Young να μοιάζει με την παιδική version του Sheldon Cooper που ετοιμάζεται να πάει για πρώτη φορά εκκλησία και τον Shai Gilgeous Alexander να θυμίζει επικύνδινα τον άβολο καναπέ του θείου σου στη Λούτσα, η αλήθεια είναι πως το βραβείο θα μπορούσε να δοθεί και σε κάποιον που θα γινόταν draft με ένα λευκό, μακό μπλουζάκι. Παρ’ όλα αυτά, ο Wendell Carter Jr. εκτός από ένας τίμιος center, αποδείχθηκε κι ένας καλοντυμένος nerd αφού παρουσιάστηκε στα περσινά draft με κοστούμι της Gucci εμπνευσμένο από την ταινία Black Panther (ή από τον Πρίγκιπα της Ζαμούντα – δεν είμαστε σίγουροι). Το καλύτερο; Οι γονείς του τον συνόδευσαν με ανάλογα outfits. Wakanda forever!

Καλύτερο Κούρεμα: Jonas Jerebko

Χωρίς κάποιο μεγάλο πρόλογο, θα θέλαμε να απονείμουμε το βραβείο του καλύτερου haircut για το 2019 στον Jeremy L – μισό λεπτό, γιατί ο point guard των Raptors μόλις άλλαξε χτένισμα. Ωραία, ας συνεχίσουμε τη διαδικασία. Το βραβείο κερδίζει ο Jer- ωραία πάλι άλλαξε χτένισμα. Το βρα- ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Ξεπέρασες και τον Νίκο Χατζηβρέττα που είχε αλλάξει χτένισμα στο ημίχρονο. Οκ, καλώς, το βραβείο για το καλύτερο haircut για το 2019 δίνεται στον Jonas Jerebko. Ένα διαχρονικό και προσεγμένο Gentleman’s cut που συμπληρώνει το κομψό style του Σουηδού center. Και κυρίως μια ασφαλής επιλογή μέχρι τη μέρα που θα δημοσιευθούν τα βραβεία. Εδώ δεν έχει αλλάξει τρόπο παιχνιδιού εδώ και δέκα χρόνια, σιγά μην αλλάξει κούρεμα.

Πιο καλοντυμένος προπονητής: Terry Stotts

Υπάρχουν αυτοί που γνωρίζουν όλους τους κανόνες του fashion κανόνες για τα patterns. Υπάρχουν κάποιοι που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να τους μάθουν και είναι οκ με το γεγονός ότι υποπέφτουν σε στυλιστικά αμαρτήματα καθημερινά. Και υπάρχει και ο Terry Stotts. Το style του πάντα χαμογελαστού προπονητή των Blazers εξαρχής μας θύμιζε την άμυνα της ομάδας του: Καμία λογική, εμφανή αδύναμα στοιχεία αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο όχι απλά λειτουργεί αλλά είναι ο ορισμός του fun-to-watch! Συνεχίζοντας την παράδοση του Dr. Jack Ramsay (ο προπονητής που έφτασε τους Blazers στο μοναδικό τους τίτλο), ο Αμερικάνος coach δε φοβάται να πειραματιστεί με έντονα καρό, διαφορετικά fits και παπιγιόν. Ο ορισμός του ‘εγώ-θα-κάτσω-με-τη-νεολαία’.

*Φτάνοντας στα βραβεία που αφορούν τις in game δραστηριότητες, ίσως αν βρισκόμασταν σε εποχές ΠΑΣΟΚ να κάναμε ένα διάλειμμα για να σας παρουσιάσουμε κάποιο μπαλετάκι, αλλά επειδή περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις, επιστρέφουμε αμέσως στα βραβεία μας*

Καλύτερη εμφάνιση: Charlotte Hornets και Miami Heat

 

Αγαπητές κυρίες κι αγαπητοί κύριοι, θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να σας ρωτήσουμε πόσες φορές έχετε βρεθεί σε μία λογομαχία ένεκα κάποιου βραβείου που ενώ ολοφάνερα έπρεπε να μοιραστεί στα 2, οι εκάστοτε επιτροπές δε θέλησαν να μας κάνουν τη χάρη; Ε λοιπόν, το Oneman δε θα θυμίσει εποχές Όσκαρ 2001 ή Διαγωνισμού καρφωμάτων 2016. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε 2 σχετικά μέτριες ομάδες, με τα city edition jerseys τους όμως να κλέβουν τις εντυπώσεις: στους Charlotte Hornets και στους Miami Heat. Οι μεν πρώτοι μας ταξίδεψαν στα 00’s του NBA, όπου οι εμφανίσεις με τα έντονα χρώματα είχαν την τιμητική τους (Raptors, Nuggets, Grizzlies). Οι δε δεύτεροι, όχι απλά μας ταξίδεψαν στο παρελθόν, αλλά ζήσαμε ένα μικρό Back to the future, με μία εμφάνιση εμπνευσμένη από το αγαπημένο Miami Vice. Και οι 2 πατήσατε στο συναίσθημα μας και στις αναμνήσεις μας και είμαστε απόλυτα οκ με αυτό.

Καλύτερο Αξεσουάρ Αγώνα (a.k.a Βραβείο Allen Iverson): Jimmy Butler

Όσοι αγωνίστηκαν σε παιδικοεφηβικές ομάδες της γειτονιάς τους θα συμφωνήσουν πως δεν είχε καμία απολύτως σημασία να ξέρεις να κάνεις σταυρωτή ντρίμπλα ή αριστερό lay up, το θέμα είναι να φόραγες στους αγώνες όσο το δυνατόν περισσότερα αξεσουάρ. Έχουν όμως τελικά κάποια πρακτική αξία όλα αυτά; Η απάντηση έρχεται αυτόματα αν αναλογιστούμε πως ο Ben Simmons φοράει shooting sleeve. Παρ’ όλα αυτά, πράγματι χαρίζουν ένα ξεχωριστό hood style, ακόμα κι όταν κάποιος φτάνει στην υπερβολή. Βέβαια ο Jimmy Butler αποφάσισε φέτος να το πάει ένα βήμα παραπέρα επιλέγοντας ένα headband που μας θύμισε Κυριακή απόγευμα μετά από παστίτσιο, με το Karate Kid να παίζει στην τηλεόραση. Αναμένουμε τη φετινή free agency για να δούμε αν ο superstar της Φιλαδέλφεια θα αποφασίσει να αλλάξει στρατόπεδο και να ενταχθεί στο crew των Cobra Kai.

Καλύτερα sneakers: Kyrie 5

Φτάνοντας στην τελευταία μας απονομή για σήμερα, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα κριτήρια επιλογής του νικητή δεν προέρχεται μόνο από την ομορφιά των sneakers, αλλά και από το κατά πόσο εύκολα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε οι απλοί θνητοί στη ρουτίνα μας και να δείξουμε κρυφά πως παραμένουμε fan boys ανεξαρτήτου ηλικίας. Για να είμαστε ειλικρινής, το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τους απανταχού sneakerheads αφού είχαμε καινούργια Air Jordan, αλλά και υπέροχα σχέδια από τους Damian Lillard και Paul George. Παρ’ όλα αυτά, κανένα σχέδιο δε μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό των Kyrie 5. Ο playmaker της Βοστώνης μπορεί να μην κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στα φετινά play offs, πέτυχε όμως να κυκλοφορήσει ένα παπούτσι με την υπογραφή του που κάλλιστα θα μπορούσε να ενταχθεί στη συλλογή μας!

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας ως τη λήξη της τελετής. Δυστυχώς, δε θα υπάρξει after party αφού όπως προείπαμε δεν βρισκόμαστε στις χρυσές εποχές όπου τα μπουζούκια δούλευαν 24/7. Σας περιμένουμε πάλι του χρόνου για να γιορτάσουμε μαζί την επέτειο του ενός έτους των πιο glamorous awards!

(Κεντρική φωτογραφία: Instagram.com/Russwest44)