ΜΟΔΑ

Όλα όσα ήθελες να μάθεις για τα χειμερινά παπούτσια (αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις)

Ο Χρήστος Χατζηιωάννου ρώτησε όλες τις καυτές ερωτήσεις για λογαριασμό σου (και πήρε τις απαντήσεις που του άξιζαν).

Αν υποθέσουμε πως το κεφάλαιο «στιλ» είναι για τους περισσότερους μια σπαζοκεφαλιά με ασαφείς κανόνες και πολλές αισθητικές παγίδες, όταν το θέμα πάει στα παπούτσια, παίζεται η κορύφωση του δράματος. Ποιο παπούτσι ταιριάζει με τι; Ποιο είναι και χύμα αλλά και αξιοπρεπές; Ποιο ταιριάζει στην καθημερινότητά μου, ποιο στο γραφείο και ποιο σε επίσημα events; Κατά καιρούς οι περισσότεροι προβληματίζονται με κάποιο από αυτά τα ερωτήματα. Εμείς βάλαμε τον Χρήστο Χατζηιωάννου να τα συγκεντρώσει και να αναζητήσει τις απαντήσεις από την style editor του ONEMAN.

Ερώτηση Χρήστου: Ψάχνω κάτι άνετο για τη δουλειά. Να είναι λίγο σοβαρό για να μην γίνομαι ρεζίλι αλλά να μην είναι και πάρα πολύ κυριλέ.

Απάντηση Ελιάνας: Αρχικά, ρεζίλι σε κάνει η χρήση της λέξης «κυριλέ», αλλά το αντιπαρέρχομαι. Πολύ σωστός ο προβληματισμός σου, διότι περίγελως του γραφείου δεν γίνεσαι μόνο όταν φοράς κάτι υπερβολικά χύμα, αλλά και όταν φοράς κάτι πάρα πολύ επίσημο, που μοιάζει να προσπαθεί να επιβληθεί στις casual chic πατούσες των συναδέλφων σου. Ευτυχώς η μέση λύση υπάρχει και είναι και κομψή και άνετη. Ένα ζευγάρι κλασικά oxfords (που ίσως να διαφοροποιούνται με χρωματιστή σόλα και κορδόνια, ίσως όχι, αυτό εξαρτάται από το περιβάλλον εργασίας σου) θα φέρει εις πέρας το project 9π.μ.-5μ.μ. χωρίς να μοιάζεις σαν να φόρεσες τα γαμπριάτικά σου παπούτσια για να πας στη δουλειά. ΟΚ, ίσως δεν είναι άνετα σαν να περπατάς μέσα στο σπίτι με παντόφλες, αλλά είναι το αμέσως επόμενο βήμα (see what I did there?).

Oxfords με χρωματιστή σόλα, €47 >

 

Ερώτηση: Χειμωνιάτικο παπούτσι να ταιριάζει με ένα ωραίο ζεστό παντελόνι και ένα από τα εκατομμύρια πουλόβερ που έχει ο κάθε άνδρας στην ντουλάπα του. Πάμε.

Απάντηση: Ο χρόνος μου μετράει από… ΤΩΡΑ: Μπότες. Μπότες με κορδόνια και τρακτερωτή σόλα (ή αλλιώς work boots, προτίμησέ τις για την εκδρομή). Μποτάκια σουέντ με κορδόνια και ίσια σόλα (desert boots, προτίμησέ τις για την πόλη). Μπότες χωρίς κορδόνια, με φερμουάρ ή λάστιχο στο πλάι (Chelsea boots, σαν αυτές που φορούσαν οι Beatles). Δερμάτινα oxfords συνδυασμένα με κουλ χρωματιστές κάλτσες. Sneakers που δεν θυμίζουν σε τίποτα αθλητικό παπούτσι, φτιαγμένα από καλής ποιότητας δέρμα ή σουέντ. Θες κι άλλα ή σε κάλυψα; Δεν μπορεί, απ’ όλα αυτά κάτι θα βρεις να ταιριάζει με τα εκατομμύρια πουλόβερ σου (για λίγο καιρό θα σε λέω Πρίγκιπα των Πουλόβερ, αν δεν σε πειράζει).

Μπότες με τρακτερωτή σόλα, €60 >

Σουέντ μποτάκια με ίσια σόλα, €75 >

Chelsea μποτάκια, €50 >

Δερμάτινα oxfords, €95 >

Αθλητικό μποτάκι, €60 >

 

Ερώτηση: Θα πάω εκδρομή στο βουνό και θέλω κάτι ωραίο να κυκλοφορώ. Αλλά να μην είναι και μόνο για το βουνό. Μια εκδρομή θα πάω, δεν έχω εξοχικό στην Αράχοβα.

Απάντηση: Δεν έχεις εξοχικό στην Αράχοβα αλλά μου αγοράζεις καινούργια παπούτσια για να πεταχτείς μια εκδρομούλα, η φτώχια θέλει καλοπέραση, βλέπω. Να βρεις ένα ζευγάρι μπότες – ιδανικά με ζεστή εσωτερική επένδυση, το οποίο στο βουνό θα συνδυάζεις με χοντρά παντελόνια, après ski πουλόβερ και φουσκωτά μπουφάν, ενώ στην πόλη θα τις φοράς με jeans, t-shirt, ζακέτες και blazers. Βασικά ίσως και να είναι το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια που θα χρειαστεί ν’ αγοράσεις όλη τη χρονιά. 

Μπότες με γούνινη επένδυση, €60 >

 

Ερώτηση: Έχω δέκα ζευγάρια παπούτσια καθημερινής χρήσης αλλά για βροχή δεν έχω ούτε ένα. Ειλικρινά γίνομαι παπί. Οπότε θέλω κάτι να είναι οκ στη βροχή αλλά να μην είναι γαλότσα.

Απάντηση: Να προσέχεις να μην πατάς τις λακούβες. Πραγματικά αδιάβροχο παπούτσι δεν υπάρχει πέραν της γαλότσας, αλλά τελοσπάντων βολέψου με μια ανθεκτική, στιβαρή δερμάτινη μπότα με τρακτερωτή σόλα για να μη γλιστράς. Ακόμη και ταλαιπωρημένη πάλι ωραία δείχνει.

Μπότα με χρωματιστή σόλα και καπιτονέ επένδυση, €75 >

 

Ερώτηση: Ας το ονομάσουμε παπούτσι Σαββατιάτικης βόλτας. Άνετο, πιο εμφανίσιμο από το καθημερινό, λίγο ας το πούμε πιο προσεγμένο. Να το πάμε και για ένα brunch την Κυριακή γιατί είχαμε και στο χωριό μας.

Απάντηση: Αυγά να του παραγγείλεις να φάει στο brunch γιατί αυγά θα φάμε κι εμείς σε λίγο με αυτά που λες. Αυτό που με τόση φιοριτούρα προσπαθείς μάλλον να μου περιγράψεις είναι ένα ωραίο, κομψό σουέντ μποτάκι που θα ταιριάζει εξίσου με το τζιν σου, αλλά και με chino παντελόνι και blazer. Ορίστε το Παπούτσι της Σαββατιάτικης Και Όχι Μόνο Βόλτας.

Καφέ σουέντ μποτάκι, €57 >

 

Ερώτηση: Έγκυος η κοπέλα του φίλου, χειμωνιάτικος ο γάμος, δύσκολα τα πράγματα. Σκούρο παντελόνι, ένα κάποιο χειμωνιάτικο σακάκι. Με το παπούτσι τι κάνουμε;

Απάντηση: Προς στιγμή νόμιζα πως βρέθηκα σε συμβουλευτική σελίδα για προβλήματα ζευγαριών. Με το καλό τα παιδιά και μ’ ένα πόνο. Καθόλου δύσκολα τα πράγματα, μακάρι να γίνονταν περισσότεροι χειμερινοί γάμοι, θα γλιτώναμε από την λαίλαπα των «δεν-έχω-καλοκαιρινό-κοστούμι-θα-βάλω-σκέτο-πουκάμισο» καλεσμένων. Για το χειμώνα σίγουρα έχεις κάποιο navy ή γκρι σκούρο κοστούμι, το οποίο θα συνδυάσεις με επίσημα δετά δερμάτινα παπούτσια. Η συμβουλή μου; Όσο πιο κλασικά, τόσο το καλύτερο (και το ασφαλέστερο). Ένα διαχρονικό παπούτσι για κοστούμια δεν πρόκειται ποτέ να το μετανιώσεις.

Δερμάτινα μοκασίνια, €75 >

 

Ερώτηση: Είμαι σπίτι. Άρχοντας. Πασάς. Στο κρεβάτι ηλεκτρική κουβέρτα, στον καναπέ μάλλινη κουβερτούλα. Στα πόδια; Ντρέπομαι να πω ότι θα πάρω παντόφλα αλλά τη θέλω.

Απάντηση: Γιατί ντρέπεσαι; Η παντόφλα είναι απολύτως ταιριαστή με τη ζωή ενός 85χρονου, που μόλις μου περιέγραψες. Εγώ λέω να πάρεις δύο ζευγάρια παντόφλες, να τις σετάρεις εναλλάξ με την ηλεκτρική και την μάλλινη κουβέρτα – ε, ή κάνουμε μόδα ή δεν κάνουμε.

Κοτλέ παντόφλα, €12 >

Καρό παντόφλα, €11 >

 

Ερώτηση: Στη ζωή του ένας άνδρας θα είναι τολμηρός τρεις φορές με τα παπούτσια του. Έχω μια τέτοια αναλαμπή. Πες μου να πάρω κάτι που δύσκολα θα το έπαιρνα απόφαση αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το αποφασίσω.

Απάντηση: Ξέρω άντρες που σε όλη τους τη ζωή δεν ήταν ποτέ τολμηροί με τα παπούτσια του και άντρες που είναι τολμηροί τρεις φορές το μήνα. Ας πούμε, όμως, πως ισχύει η γενίκευσή σου και πως ψάχνεις αυτή την εποχή να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια που θα διαφέρει από τα υπόλοιπα της παπουτσοθήκης σου. Θα σου πρότεινα ένα hi-top sneaker (αθλητικό μποτάκι δηλαδή) από ιδιαίτερα υλικά και με ελαφρώς εκκεντρική εμφάνιση ώστε να θυμίζει τις φουτουριστικές δημιουργίες των βρετανών και βέλγων σχεδιαστών που πρωταγωνιστούν στις πιο cool βιτρίνες του κόσμου. Πιστεύω πως θα αρέσει στο 75% των αναγνωστών μας. Τι; Εγώ δεν δικαιούμαι να μιλάω με αυθαίρετα νούμερα;

Μποτάκι με φερμουάρ, €85 >