ΜΟΔΑ

Πες μου την περίσταση να σου διαλέξω παπούτσι

Την επόμενη φορά που θα προβληματιστείς τι παπούτσια να φορέσεις σε αυτό τον γάμο/ εκείνο το meeting/ ετούτη τη βόλτα, άνοιξε το σκονάκι που ακολουθεί.

Σε μια υποθετική εξεταστική επάνω στην Ενδυματολογία, το κεφάλαιο «παπούτσια» θα ήταν το λεγόμενο «μάθημα καρμανιόλα»: ελάχιστοι είναι διαβασμένοι, ακόμη λιγότεροι «το ‘χουν» από τη φύση τους και οι περισσότεροι μένουν μετεξεταστέοι. Το αποτέλεσμα είναι πως αρκετοί άντρες επιλέγουν να μην ασχολούνται καν με το ζήτημα και να έχουν 2-3 ζευγάρια γενικής χρήσης στην παπουτσοθήκη τους, τα οποία εναλλάσσουν αυθαίρετα σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής τους. Οι περιστάσεις, όμως, απαιτούν κάτι περισσότερο από αυτό. Όχι μόνο γιατί οι γυναίκες σε κρίνουν απ’ ό,τι επιλέγεις για τα κάτω άκρα σου (σύμφωνα με έρευνα το 64% των γυναικών δίνει μεγάλη σημασία στα παπούτσια που φοράει ένας άντρας), αλλά γιατί είσαι πλέον πολύ μεγάλος για να είσαι ενημερωμένος μονάχα για το ποια είναι τα τελευταία hot αθλητικά χοντροπάπουτσα που διαφημίζει ο τάδε αθλητής. Ναι, υπάρχουν τάσεις στα παπούτσια και ναι, θα σου τις πούμε. Αλλά κυρίως θα σου προτείνουμε ποιο παπούτσι να φορέσεις ανάλογα με το τι περιλαμβάνει η ημερήσια ατζέντα σου. Δηλαδή τι άλλο θες να κάνουμε για σένα; Το επόμενο βήμα είναι να έρθουμε εκεί να σου δέσουμε τα κορδόνια σου (#όχι #enough #θέλω_αύξηση).

Αν έχεις να πας…

Στο γραφείο

Προφανώς δεν εννοούμε αν το γραφείο σου είναι στη Wall Street, ούτε αν είναι σε προποτζίδικο. Σε ένα νορμάλ γραφείο που ακολουθεί κάποιους κανόνες dresscode, το σωστό παπούτσι είναι σοβαρό, αλλά όχι υπερβολικά formal. Κάτι τέτοιο: 

 

 

ΚΑΦΕ BROGUES, 82€ >

 

Στην παραλία

Οι (παρεξηγημένες από πολλούς) εσπαντρίγιες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να κρατήσουν το πόδι σου δροσερό, άνετο και κομψό όσο περπατάς στην άμμο αλλά και στο deck του beach bar.

 

 

ΜΠΛΕ ΕΣΠΑΝΤΡΙΓΙΕΣ, 20€ >

 

Σε δείπνο

Τα παπούτσια σίγουρα εξαρτώνται από το υπόλοιπο outfit καθώς και από το εστιατόριο που θα πας, αλλά με ένα τέτοιο ζευγάρι (που παρεμπιπτόντως συνδυάζει την τάση των slip-ons με εκείνη του πλεκτού δέρματος) ξέρεις πως θα πατήσεις σε πλακάκια, τσιμέντα, μωσαϊκά, μάρμαρα ή καλογυαλισμένα παρκέ με σίγουρα βήματα.

 

 

SLIP- ONS ΑΠΟ ΠΛΕΚΤΟ ΔΕΡΜΑ, 70€ >

  

Στο bar (το κανονικό)

Στην Ελλάδα, με το που πιάνουν λίγο οι ζέστες, πολλοί κυκλοφορούν νυχτιάτικα στους δρόμους της πόλης με σαγιονάρες, πράγμα το οποίο μπορείς φυσικά να κάνεις, αν είσαι τέτοιος τύπος. Αν όμως δίνεις ένα cent σημασίας στο στιλ σου, αυτό είναι μια καλύτερη επιλογή.

 

 

SNEAKERS ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, 85€ >

 

Στο ταξίδι

Η άνεσή σου σε πρώτο πλάνο. Το στιλ σου σε δεύτερο. Κι όλα αυτά, με ένα παπούτσι που ταιριάζει με όλα (βερμούδα, τζιν, chinos) αλλά ταυτόχρονα δεν είναι βαρετό.

 

 

ΓΚΡΙ SNEAKERS, 70€ >

 

Σε ένα σοβαρό επαγγελματικό meeting

Μοιάζει με την περίσταση «γραφείο» αλλά απαιτεί από εσένα να ανεβάσεις ένα τσικ παραπάνω τον ενδυματολογικό πήχη. Φόρα την smart γραβάτα σου, το πουκάμισο που παίρνει μανικετόκουμπα και ένα ζευγάρι παπούτσια που φωνάζει «κύρος».

 

 

ΚΑΦΕ OXFORDS, 85€ >

 

Σε έναν γάμο

Αυτή την εποχή οι γάμοι είναι ως επί το πλείστον σε νησιά ή σε υπαίθριους χώρους στην πόλη, όποτε μπορείς λίγο να χαλαρώσεις το dresscode, συνδυάζοντας το καλοκαιρινό κοστούμι σου (ή το blazer και το καλοκαιρινό σου παντελόνι) με ένα ζευγάρι παπούτσια επίσημα μεν, fun δε.

 

 

ΓΚΡΙ BROGUES, 85€ >

  

Στο πρώτο ραντεβού

Το ζητούμενο είναι να σε πάρει εκείνη σοβαρά την στιγμή που εσύ δείχνεις πως δεν παίρνεις τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά. Ευτυχώς για αυτές τις περιστάσεις υπάρχουν ζευγάρια σαν αυτό, που λειτουργούν και σαν booster αυτοπεποίθησης.

 

 

ΚΑΜΗΛΟ ΜΟΚΑΣΙΝΙΑ, 43€ >

 

Σε μια χαλαρή βόλτα

Φυσικά και εδώ ισχύει το anything goes, αλλά γιατί αυτό το “anything” να μην είναι κομψό και υπεράνετο συγχρόνως; Εδώ βλέπουμε τάση του πλεκτού δέρματος, στην πιο relaxed εκδοχή της.

 

 

ΜΠΛΕ SNEAKERS, 60€ >

 

Στο σπίτι

Το καλύτερο πράγμα είναι να κυκλοφορείς στο σπίτι ξυπόλητος. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κυκλοφορείς με ένα ζευγάρι σαγιονάρες που δεν θα την πιάσουν νευρικά γέλια όταν σε δει να τις φοράς.

 

 

ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ, 15€ >