AP Photo/Rodrigo Abd
ΜΟΔΑ

Πώς να ντυθείς σωστά και κομψά στους καλοκαιρινούς γάμους

Ένας πρακτικός οδηγός τώρα που η wedding season βρίσκεται στο φόρτε της.

Αχ, καλοκαιράκι. Επιτέλους έφτασε η εποχή που η διατροφή σου αποτελείται από καρπούζι, μπύρες και κουφέτα. Η εποχή που θα ακούσεις “Στου παιδιού μου τη χαρά” περισσότερες φορές απ’ ότι ακούς Mariah Carey τα Χριστούγεννα. Η εποχή που όταν ακούς τη λέξη ‘λίστα’, ο Σίντλερ δε θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σου έρχεται στο μυαλό. Η εποχή που… εντάξει, όλοι καταλάβαμε πως θα μιλήσουμε για το γάμο, ας μην το κουράζουμε άλλο.

Θα μιλήσουμε όμως γενικά για γάμο; Ασφαλώς και όχι! Θα μιλήσουμε για ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Όχι, δε θα αναλύσουμε ούτε τα βήματα του Ικαριώτικου που πάντα το χορεύεις ως χασαποσέρβικο, ούτε για το πώς είναι το σωστό τραπέζι (μπουφέ και open bar, hands down). Θα αναφερθούμε σε ένα θέμα που δεν αντιλαμβάνεσαι τη δυσκολία του παρά μόνο όταν η τελετή έχει ήδη ξεκινήσει: στην επιλογή του σωστού outfit.

Όλο αυτό το άρθρο δε θα είχε κανένα νόημα αν ζούσες στην Αμερική, αφού ένα απλό black tie θα σου έλυνε τα χέρια σε κάθε σχεδόν επίσημη περίσταση. Σε έναν ελληνικό γάμο πρέπει να επιλέξεις σοφά το outfit που δε θα σε ζεσταίνει, θα φαίνεται κομψό στο πρώτο κοκτέιλ, θα παραμένει στυλάτο  και θα σου προσφέρει την απαραίτητη άνεση για να χορέψεις από τσάμικο μέχρι το “Περού” του Ypo.

Σαφώς μία τέτοια επιλογή δεν είναι εύκολη, αφού πρέπει να σκεφτείς αρκετούς παράγοντες πριν πεις με σιγουριά πως κατέληξες στο τελικό σου outfit. Το Oneman δημιούργησε για εσένα έναν πρακτικό οδηγό ώστε να μην ξοδέψεις την καλοκαιρινή σου άδεια σκεπτόμενος τι θα φορέσεις.

Οι χρυσοί κανόνες

Δεν μιλάμε για απλούς κανόνες, μιλάμε για τους δύο θεμέλιους λίθους του ανδρικού wedding style. Και δεν εννοούμε για το απλό χρυσό, μιλάμε για το χρυσό επιπέδου εμφάνιση Μίλαν το 2013. Πρώτον, το overdressed είναι πάντα προτιμότερο του underdressed. Αν έχεις την απορία τι θα πρέπει να φορέσεις, πάντα προτίμησε τα περισσότερα. Το overdressed look μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε περίσταση. Στην περίπτωση όμως που επέλεξες ένα απλό πουκάμισο και συνειδητοποιήσεις φτάνοντας στην εκκλησία πως όλοι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα Όσκαρ, τότε θα είναι ήδη αργά.  Δεύτερον, ποτέ δε ντύνεσαι για να επισκιάσεις τον γαμπρό. Εκτός κι αν για κάποιο λόγο βρίσκεσαι στο γάμο της πρώην σου, οπότε έχεις κάθε δικαίωμα να εμφανιστείς σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στον βασιλικό γάμο. Μέχρι και καβάλα σε άλογο σου επιτρέπεται να πας.

Πες μου πού είναι και τι ώρα, τέλος

Παίρνεις προσκλητήριο, ανοίγεις προσκλητήριο, μπαίνεις στο google maps να δεις που γίνεται η δεξίωση, βλέπεις τι καιρό θα έχει εκείνη την ημέρα. ΝΟΜΟΣ. Ο άνδρας που ξέρει να ντύνεται πάντα λαμβάνει υπόψιν του τα πάντα, από το μέρος μέχρι το menu. Μιας και αναφερόμαστε σε καλοκαιρινό γάμο λοιπόν, τα ανοιχτά χρώματα έχουν την τιμητική τους, ιδιαίτερα αν μιλάμε για πρωινή τελετή και στην εξίσωση εμπλέκεται και κάποια παραλία. Μπεζ, λευκό, γαλάζιο, ανοιχτό γκρι, κρεμ, you name it. Τα παπούτσια πρέπει να ακολουθούν το chilled mix που το τοπίο και το outfit σου έχουν δημιουργήσει, οπότε ένα ζευγάρι belgian loafers αποτελεί πιθανότατα την καλύτερη επιλογή. Όσο περισσότερο κινούμαστε προς το δίδυμο “πόλη-βράδυ”, τόσο πιο πολύ σκουραίνει η παλέτα σου και οι επιλογές σου γίνονται πιο επίσημες. Navy blue και ανθρακί είναι τα βασικά χρώματα που πρέπει να σκεφτείς, αφού ο ήλιος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα σου, ενώ ένα ζευγάρι monks είναι αυτό που θα ολοκληρώσει τέλεια το outfit. Μπορείς ασφαλώς να πειραματιστείς πάνω σε κάτι κλασικό και να δοκιμάσεις ένα έντονο καρό κοστούμι σε συνδυασμό με gucci loafers. Slick as f***!

Το ύφασμα είναι που μετράει

Κάθε δημιούργημα του ανθρώπου δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί έναν σκοπό. Το αυτοκίνητο για να μας μεταφέρει γρήγορα και με ασφάλεια, το internet για να βλέπουμε αστεία βιντεάκια με γάτες και το λινό ύφασμα για να μας συντροφεύει στους καλοκαιρινούς γάμους. Θεωρητικά, το σωστό σακάκι οφείλει να είναι μάλλινο, αυτό όμως δε σημαίνει πως είσαι υποχρεωμένος να στέκεσαι ακίνητος στους 40 βαθμούς λες και περνάς δεύτερο φανταρικό. Υπάρχουν αέρινα, καλοκαιρινά υφάσματα, όπως το λινό ή το λεπτό βαμβακερό που σε δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις το επιθυμητό layering ακόμα και τον Αύγουστο. Εκμεταλλεύσου το.

Σας είπα ότι συνοδεύομαι;

Jordan Strauss/Invision/AP

Jordan Strauss/Invision/AP

Αν είναι απλά ένας γάμος κοινών γνωστών, τότε μπορείς να συνεχίζεις την ανάγνωση αμέριμνος. Αν μιλάμε για γάμο κάποιου συγγενή, μπορείς να τελειώσεις το άρθρο και να περιμένεις τον οδηγό σχετικά με τα outfit του γαμπρού. Εντάξει, ίσως υπερβάλουμε λίγο, αλλά η κοινή παρουσία σε έναν γάμο με την κοπέλα σου είναι αναμφισβήτητα μία απόδειξη ότι η σχέση σας έχει περάσει πλέον σε ένα νέο επίπεδο. Δε χρειάζεται λοιπόν να πάτε στο γάμο σαν τα Κατσαμπάκια για να το αντιληφθούν όλοι. Όταν η κοπέλα σου σε συνοδεύει σε επίσημα events, το επίπεδο του formality είναι το μόνο κοινό που χρειάζεται να έχουν τα outfit σας. Αν τυχαία κάποιες λεπτομέρειες ταιριάζουν χρωματικά, τότε ακόμα καλύτερα. Οποιαδήποτε επιτηδευμένη προσπάθεια για matcy matchy εμφάνιση όμως είναι σχεδόν θλιβερή.

Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά

Τα έχουμε πει πολλάκις, αλλά επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως θα τα ξαναπούμε. Το ανδρικό styling είχε, έχει και θα έχει κάποιες κλασικές αξίες που δε θα χαθούν ποτέ. Αυτό όμως που ξεχωρίζει έναν καλοντυμένο άντρα από ένα στυλάτο άντρα είναι ο χαρακτήρας στο ντύσιμο. Αν είσαι τολμηρός, δοκίμασε να συνδυάσεις ένα μονόχρωμο παντελόνι με ένα έντονο, φλοράλ, καλοκαιρινό πουκάμισο και εσπαντρίγιες. Αν από την άλλη, θες να κινηθείς σε πιο safe επιλογές, χρησιμοποίησε λεπτομέρειες που θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις, όπως γυαλιά ηλίου με χρωματιστό φακό, ένα δαχτυλίδι ή ένα πιο ιδιαίτερο pochette!

Extra tip: Αν η κοπέλα σου πιάσει την ανθοδέσμη

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επισημάνουν πως ένα κομψό ντύσιμο δε μπορεί να ταιριάξει σε συνδυασμό με παπούτσια του στίβου. Εκτός κι αν η κοπέλα που βγαίνετε μόλις 2 εβδομάδες πιάσει την ανθοδέσμη και γυρίσει με ενθουσιασμό να σε κοιτάξει λες και προσπαθεί να σου αφιερώσει γκολ. Έχεις δει ποτέ κανέναν να τρέχει με loafers; Βάλε τα σωστά αθλητικά και ξεκίνα με σπριντ για να αποκτήσεις μια διαφορά ασφαλείας.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Rodrigo Abd