ΜΟΔΑ

Τα είδωλα πεθαίνουν, το στιλ τους ποτέ

Εκείνοι που άφησαν τα εγκόσμια το 2016, άφησαν πίσω τους και μια τεράστια ενδυματολογική κληρονομιά.

Από τον David Bowie και τον George Michael μέχρι τον Prince και τον Leonard Cohen, είναι αλήθεια πως μέσα στο 2016 αποχαιρέτησαν τα εγκόσμια πάρα πολλοί διάσημοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και μερικοί ιδιαιτέρως αγαπητοί καλλιτέχνες. Και παρότι θα βαρέθηκες να βλέπεις τους social media θρήνους και τα διαδικτυακά RIP των φίλων σου, συνοδευόμενα από κατάρες για αυτή τη χρονιά που ο χάρος έβγαινε συχνά παγανιά, στην πραγματικότητα το 2016 δεν ήταν ιδιαιτέρως ‘κακό’ όσον αφορά το θάνατο επωνύμων προσώπων. Για την ακρίβεια, το πανεπιστήμιο MIT δημοσίευσε μια έρευνα που εξηγεί γιατί αυτό που ζήσαμε με τα θανατικά του 2016 δεν είναι στατιστικά αξιοσημείωτο και γιατί το ‘κακό’ θα συνεχιστεί (και ίσως χειροτερέψει) το 2017.

 

Από την άλλη, βέβαια, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό με τη συγκομιδή του Χάρου για το 2016 δεν είναι η ποσότητα των διασήμων που έφυγαν, αλλά η ποιότητα – ή, πιο δόκιμα – η καλλιτεχνική τους αξία και η εξέχουσα θέση τους στη διαμόρφωση της ποπ κουλτούρας μας. Δηλαδή, δεν έχουμε πενήντα David Bowie ώστε να μας περισσεύει να χάνουμε που και που και από έναν. Ούτε φυσικά περιμέναμε λίγο πριν την εκπνοή του έτους να εκπνεύσει ο George Michael – και μάλιστα, εντελώς ειρωνικά, την ημέρα των Χριστουγέννων.

Και επειδή, όπως όλοι ξέρουμε, η μόδα και το γούστο και η αισθητική των δεκαετιών διαμορφώνεται, σε μεγάλο βαθμό, και από το τις επιλογές των καλλιτεχνών με τεράστια επίδραση, θέλουμε να σταθούμε για λίγο στο γεγονός πως εκείνοι που έφυγαν το 2016 αφήνουν σπουδαία ενδυματολογική κληρονομιά πίσω τους.

Τα χειμερινά outfits του Leonard Cohen

 

Κομψό, διαχρονικό, υπεράνω εποχών. Για να περιγράψουμε το στιλ του Leonard Cohen μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περίπου τα ίδια επίθετα που θα χρησιμοποιούσαμε και για να περιγράψουμε την μουσική του. Καλλιτέχνης τεράστιου εκτοπίσματος αλλά εξαιρετικά χαμηλών τόνων, δεν έχτισε την καριέρα του με εφήμερα hits και trends αλλά με υπόσταση, βάθος και λυρισμό – τόσο σε κάθε τραγούδι του, όσο σε κάθε του εμφάνιση. Οπότε, έτσι ακριβώς όπως δεν θα ακούγεται ποτέ ‘παλιακός’ ο ήχος του A Thousand Kisses Deep, δεν θα δείχνει ποτέ παλιομοδίτικη η γεμάτη class γκαρνταρόμπα του.

 

Στην ψηλόλιγνη φιγούρα του έπεφταν τέλεια τα ριγέ κοστούμια, τους γκρι κροτάφους του στόλιζαν υπέροχα καλόγουστες fedoras – και ίσως δεν είναι τυχαίο που ο πατέρας του Cohen είχε κατάστημα ενδυμάτων στην γενέτειρά του, στο Μόντρεαλ.  Τα μαύρα και καμηλό μάλλινα παλτό του, τα ψαροκόκκαλα σακάκια και οι σφιχτά δεμένες καμπαρντίνες, φορεμένα πάνω από πλούσια, ζεστά ζιβάγκο είναι η επιτομή του all time classic αντρικού ντυσίματος.  

To badass look του George Michael στο Faith 

 

Είναι δύσκολο για κάποιον που δεν μεγάλωσε στα 80’s να συλλάβει το πόσο τεράστιο και καινούργιο και ‘δεν ξανάγινε’ ήταν αυτό που πρότεινε στιλιστικά ο George Michael το 1987 στο video clip του Faith.

 

Το καταλαβαίνεις ακόμη και από το πώς κινείται η κάμερα και εστιάζει στα σημεία το πόσο επαναστατικό ήταν αυτό το look για την εποχή του. Από το σκισμένο τζιν και το δερμάτινο jacket μέχρι τα aviators καθρέφτες και το σκουλαρίκι – σταυρό στο αυτί, όλα έμοιαζαν σέξι, προκλητικά και όλα έμελλε να γίνουν εμβληματικά κομμάτια εκείνης της δεκαετίας. Και έπειτα, τρία χρόνια μετά, ο George Michael στο Freedom ’90 βάζει φωτιά στο iconic δερμάτινο jacket – σαν να σου λέει ‘έλα, ξεκόλλα από εκεί, πάμε παρακάτω’.

To ανδρόγυνο look του Prince

 

Προφανώς δεν υπάρχουν και πολλές ενδυματολογικές ιδέες εδώ που μπορείς να ‘ξεπατικώσεις’, ούτε και πολλά μεμονωμένα κομμάτια που μπορείς να ενσωματώσεις στο ντύσιμό σου. Η θεατράλε, εκκεντρική και πομπώδης γκαρνταρόμπα του Prince, άλλωστε, δεν σχεδιάστηκε για να την αισθάνεσαι εσύ και εγώ ‘οικεία’.  Σχεδιάστηκε, όμως, outfit το outfit, για να χτυπήσει τα στερεότυπα γύρω από τι πρέπει να φορά ένας pop καλλιτέχνης που τυχαίνει να είναι μικροσκοπικός, μαύρος και άντρας.

 

Ο Prince, λοιπόν, έγραψε τους κανόνες στις παλιές του τις παγέτες και άφησε πίσω του – πέρα από τη σημαντική δισκογραφία του – μια τεράστια συλλογή από στιγμές πηγαίας καλλιτεχνικής έμπνευσης. Κολάν, λαμέ, δαντέλες, βελούδο, βικτωριανά σακάκια, λουλούδια, λαχούρια, κουκούλες, καπέλα – μοιάζει να μην υπάρχει κάτι εκεί έξω που να μην το τόλμησε, θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στα δύο φύλα και βάζοντας ένα τεράστιο ερωτηματικό δίπλα σε ό,τι παραδοσιακά θεωρείται ‘καλόγουστο’.   

Οι σοφιστικέ μονοχρωμίες του Alan Rickman

 

Θα μας λείψει ο Severus Snape, θα μας λείψει ο Alan Rickman και θα τον θυμόμαστε πάντα ως μια ήρεμη δύναμη της υποκριτικής, έναν από τους πιο σημαντικότερους βρετανούς ηθοποιούς της γενιάς τους. Και βέβαια όσες φορές θα τον φέρνουμε στο μυαλό μας θα είναι πάντα ντυμένος χωρίς υπερβολές και εξτραβαγκάντζες – μονάχα με απλά, λιτά, καλαίσθητα basics της αντρικής γκαρνταρόμπας. Αγαπημένη του συνήθεια να συνδυάζει το μαύρο με το μαύρο και το σκούρο μπλε με το σκούρο μπλε, δημιουργώντας οπτική αρμονία και σοφιστικέ κομψότητα.

 

Ζιβάγκο, μάλλινα κασκόλ, ίσια παλτό και σακάκια πρωταγωνιστούν στα layered σύνολά του που ποτέ δεν έκαναν περισσότερο θόρυβο από τον ίδιο και το ταλέντο του.

Τα άπαντα του στιλ του David Bowie

 

Είναι μεγάλη η χαρά του συντάκτη που συνειδητοποιεί πως δεν χρειάζεται να στριμώξει μέσα σε μια τόση δα παραγραφούλα τις αμέτρητες σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό του γύρω από ένα ζήτημα, γιατί ευτυχώς έχει ήδη γράψει πολλές λεξούλες γύρω από αυτό. Ναι, ο David Bowie είναι ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανείς αυτό που ονομάζουμε μόδα, έσβησε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο φύλα, ανακάτεψε την τράπουλα των κλισέ, επαναπροσδιόρισε τον όρο rock star και κάλυψε τα πάντα με μαγική αστερόσκονη.

 

Ο Bowie δεν ντυνόταν απλώς, αλλά έμπαινε σε σώματα φανταστικών ανθρώπων και γινόταν ένα με εκείνους. Και αν πρέπει να κρατήσουμε ένα και μόνο μάθημα από εκείνον, ας είναι αυτό: είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι υπέροχοι.