ΜΟΔΑ

Η ιστορία δύο παιδικών φίλων που σχεδίασαν την επόμενη εμμονή σου

Τα About Vintage είναι τα ρολόγια που πάντα ήθελες και τώρα μπορείς να αποκτήσεις.

Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε μια παραλία με κολλητούς σου και αραδιάζετε ο ένας στον άλλο ιδέες για μπίζνες που θα κάνετε μαζί, για ιδέες που θα αλλάξουν τον ρου της ζωής σας και για αποφάσεις που θα θέλατε να πάρετε για ένα καλύτερο μέλλον; Ε, οι Δανοί Thomas Andersen και Sebastian Skov Regeser είναι τα νέα σου πρότυπα. Σε μια λευκή αμμουδιά του Μεξικού, με έναν κουβά παγωμένες μπίρες και την Καραϊβική να απλώνεται μπροστά τους σκέφτηκαν το δικό τους ιδανικό σενάριο. Ένα σενάριο που θα έβγαζε τον Thomas από την επενδυτική του εταιρεία (real estate στην Κοπεγχάγη) και τον Sebastian από τον χώρο της διαφήμισης. Κι όταν επέστρεψαν από την κεντρική Αμερική στην Κοπεγχάγη δεν μπήκε στο ντουλάπι μαζί με άλλες φοβερές ιδέες που σίγουρα είχαν ανταλλάξει από τις εποχές του γυμνασίου που πρωτογνωρίστηκαν (έκαναν και διακοπές στην Κω τότε). Συνάντησα τον Thomas και τον Sebastian στη Μύκονο αρχές Σεπτεμβρίου για να επισκεφτούμε μαζί το κατάστημα House of Jewels που φιλοξενεί κοσμήματα και ρολόγια σκανδιναβικών cool brands και τα είπαν όλα (εσύ δεν χρειάζεται να πεταχτείς στη Μύκονο, εκτός βέβαια αν θέλεις, απλώς μπες στο www.houseofjewels.gr ή για τους φίλους hoj.gr).

Αγαπούσαν τα ρολόγια. Πολύ. Τα θεωρούσαν ό,τι καλύτερο για να σηματοδοτούν σημαντικές στιγμές στη ζωή τους. Κι ενώ αγόραζαν ό,τι ρολόγια έβρισκαν «π.χ. από πλανόδιους στη Βαρκελώνη» θυμάται ο Thomas, τελικά αυτό που επιθυμούσαν ήταν αυτά τα υπέροχα και πανάκριβα μικρά και συνήθως ελβετικά έργα τέχνης. «Το πρώτο ακριβό μας ρολόι το αγοράσαμε όταν τελειώσαμε το πανεπιστήμιο. Αλλά πώς θα παίρναμε κι άλλο π.χ. στο γάμο μας, στο πρώτο μας παιδί, κ.ο.κ. χωρίς να ληστέψουμε καμιά τράπεζα;» συνεχίζει. «Οπότε, εκεί στο Μεξικό, μετά από περίπου έξι μπίρες ο καθένας, είπαμε, δεν ξεκινάμε το δικό μας brand με ρολόγια»;

Και έτσι ακριβώς έγινε. «Αγαπούσαμε πάντα αυτό το 50ς – 60ς design στα ελβετικά ρολόγια και την υψηλή ωρολογοποιία, αλλά θέλαμε να μπορεί κάποιος να αγοράσει και ένα και δύο και τρία και όσα τέλος πάντων ρολόγια θέλει που θα συνδέσει με σημαντικά γεγονότα στη ζωή του». H vintage αισθητική είναι ο βασικός άξονας του θρυλικού Σκανδιναβικού design, οπότε και για τους δυο τους ήταν μονόδρομος αυτή η retro cool κομψότητα. «Το vintage είναι απολύτως συνδεδεμένο, σχεδόν συνώνυμο με το Δανέζικο στιλ σε αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Ιδίως αυτό των δεκαετιών του ’50 και του ’60. H επιλογή του ονόματος του brand μας είναι και φόρος τιμής σε αυτή την αισθητική, αλλά και δηλώνει τη διαχρονικότητά των ρολογιών μας».

Ο Thomas και ο Sebastian ήταν γνώστες μεν των ρολογιών, αλλά όχι και της κατασκευής τους, οπότε με το About Vintage βούτηξαν στα βαθιά, μαθαίνοντας κάθε στάδιο δημιουργίας ενός ρολογιού. «Βρεθήκαμε μέχρι και 14 μέρες στην Κίνα, με 23 χάρτες από την Google Maps μεταφρασμένους στα Κινέζικα και οδηγούσαμε πέντε ώρες τη μέρα σε διάφορες εργοστασιακές μονάδες και προμηθευτές» θυμάται ο Sebastian. H Ελβετία (που εν τω μεταξύ προστέθηκε στους κατασκευαστές τους μαζί με το Χονγκ Κονγκ) ήταν ευκολότερη. Συνεχίζουν να είναι από πάνω σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Το να καταφέρουν να φτιάξουν ρολόγια, που έχουν την απόδοση και την όψη πολύ ακριβών ρολογιών, αλλά δεν κοστίζουν μια περιουσία, δεν είναι εύκολο στοίχημα. Τα είδα από κοντά και τα φόρεσα στο κατάστημα House of Jewels της Μυκόνου (Αγίας Κυριακής 3) και διαβεβαιώνω ότι το κέρδισαν. Και δεν είμαι η μόνη γυναίκα που αγαπάει τα αντρικά ρολόγια (έβγαλαν τώρα και γυναικεία σειρά, γιατί ήμασταν πολλές).

Το ρολόι δεν είναι ακριβώς αξεσουάρ. Είναι, υπό την έννοια ότι αποτελεί το τέλειο φινίρισμα ενός look. Και δεν είναι, από την άποψη ότι συνήθως είναι συνδεδεμένο με ένα σημαντικό γεγονός της ζωής σου, οπότε δύσκολα το αλλάζεις. Ίσως με το ρολόι του επόμενο σημαντικού γεγονότος. Τα About Vintage είναι cool. Αν μπορούσαν να τα δουν φορεμένα σε κάποιο male icon ποιο θα ήταν αυτό; Ο Thomas ψηφίζει Bekham από τους εν ζωή και τον James Dean από τα παντοτινά είδωλα «είναι icon κλασικού, διακριτικού gentleman». Ο Sebastian έχει στο μυαλό τον Brad Pitt (κι εγώ Sebastian μου).

Και τα 3 ρολόγια ανήκουν στη συλλογή ‘1815 Chronograph’ Collection

Τα About Vintage έχουν τον αέρα των new classics και όχι ενός fast brand που π.χ. σήμερα βλέπεις στον Justin Bieber κι αύριο πουθενά. Χτίζουν το προφίλ τους, πιστεύουν στη διαχρονικότητά τους και είναι ήδη πολύ αγαπητά στους στιλάτους άντρες με αγάπη στο design. Tο μοντέλο 1926 AT’SEA είναι sold out στο δικό τους site, εσύ βρες το μαζί με όλα τα υπόλοιπα σχέδιά τους στο House of Jewels στη Μύκονο, στο www.houseofjewels.gr (για τους φίλους και  hoj.gr) και σε επιλεγμένους συνεργάτες.

#houseofjewels #makethedifference