ΜΟΔΑ

Το iconic ρούχο που ήθελα πάντα να αποκτήσω

Από το τζάκετ του Gosling στο Drive μέχρι τη θρυλική ζακέτα του Cobain.

Σε όλους μας έχει συμβεί. Παρακολουθούμε μια σειρά, μια ταινία, μια συναυλία και αντί να εστιάσουμε στα όσα εκτυλίσσονται επί σκηνής ή οθόνης, κολλάμε σε ένα συγκεκριμένο ρούχο που φοράει κάποιος από τους πρωταγωνιστές.

Το ονειρευόμαστε πάνω μας, ψάχνουμε πώς θα το αποκτήσουμε, φαντασιωνόμαστε ιστορίες με εμάς κεντρικούς ήρωες και φυσικά το ρούχο αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας. Οι δημοσιογράφοι του Oneman θυμούνται το iconic αυτό ρούχο που φόρεσε κάποιος διάσημος και το περιγράφουν, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα καταλήξει στην ντουλάπα τους.

Ακόμα να ξεπεράσει την ‘Εξιλέωση’, η Ιωσηφίνα Γριβέα

Σκέφτηκα αρχικά το σύνολο της Cher από το ‘Clueless’, αλλά είναι τόσο πια προσβάσιμο ως outfit που, αν το αποφασίσω, βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά μου. Θα πάω, λοιπόν, με το παρολίγον οσκαρικό φόρεμα που σχεδίασε η Jacqueline Durran για την Keira Knightley στο ‘Atonement’. Από τη στιγμή που ο Robbie παραλαμβάνει τη Cecilia μέχρι το τελευταίο woosh της κάμερας που την αφήνει μόνη της με την απόγνωσή της, το εκμοντερνισμένο ’30s πράσινο φόρεμα της Knightley κινείται συγκλονιστικά με την παλέτα του Joe Wright και ταιριάζει απόλυτα στην ποτισμένη σε θολές, καλοκαιρινές αναμνήσεις αίσθηση της ταινίας. Η Durran πήρε τελικά το Όσκαρ για το ‘Anna Karenina’, αλλά σε βάθος χρόνου αυτή θα λογίζεται ως κορυφαία στιγμή της. Ό,τι κι αν συνέβη στο σπαρακτικό τέλος της ταινίας, θα έχουμε για πάντα το πράσινο φόρεμα.

Αντιγράφει ήδη τα σακάκια με βάτες του Jack Antonoff ο Γιάννης Δημητρέλλος

 

Woke up this morning early before my family

From this dream where she was trying to show me

How a life can move from the darkness

She said to get better…

Η pop κουλτούρα είναι γεμάτη από χαρακτήρες ανδρών με γυαλιά πατομπούκαλα, νευρωτικές συμπεριφορές, περιορισμένο απόθεμα φίλων και ακόμα πιο περιορισμένη λίστα ερωτικών κατακτήσεων. Αποκαλούνται συνήθως dorks, normcores και άλλα επίθετα που προσδίδουν μετριότητα και βαρεμάρα. Ο Jack Antonoff έσκασε με την μπάντα των Bleachers πριν πέντε χρόνια, έγραψε τραγούδια για την Taylor Swift, έγινε hitmaker και πρωτοσέλιδο τόσο σε μουσικά όσο και σε lifestyle/fashion έντυπα. Ένας τύπος που φοράει σακάκια με βάτες, καπέλα γυρισμένα ανάποδα, φαρδιές φόρμες και οτιδήποτε άλλο υποδηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να υποδηλώσει απολύτως τίποτα πέρα από το να είναι ο εαυτός του στην πιο διαολεμένα quirky εκδοχή του. Τζάκαρε, όποτε έχεις χρόνο να πάμε για ψώνια σε κανένα thrift shop στο κέντρο της Αθήνας, ενημέρωσε ε;

Αυτή Η ζακέτα του Kurt Cobain για τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη

Όταν πέθανε ο Cobain τον Απρίλη του 1994 ήμουν μόλις δύο ετών, ωστόσο, οι Nirvana ήταν από τα πρώτα ακούσματα που είχα από παιδί, κυρίως λόγω της μητέρας μου. Όταν είδα σε κάποιο video τη θρυλική unplugged συναυλία του συγκροτήματος για το MTV το 1993 (μερικούς μήνες πριν αυτοκτονήσει ο Cobain), κόλλησα με το ρούχο του Kurt. Αυτή την γκρι μάλλινη ζακέτα που φαινόταν τόσο γαμάτη όταν τη φορούσε στη συναυλία. Θυμάμαι μου είχε κολλήσει τόσο που με έκανε να λατρέψω τις μάλλινες ζακέτες και να αγοράσω μία που της έμοιαζε κάπως στο γυμνάσιο. Εντάξει, μπορεί να μην μου πήγαινε όσο του Cobain, αλλά ήταν καλή. Πάντως, εκείνη που φόρεσε ο Kurt σε αυτή τη συναυλία πουλήθηκε σε δημοπρασία για περίπου 138.000 δολάρια. Δεν πλύθηκε ποτέ (για να μυρίζει ακόμα Teen Spirit) κι από ότι έμαθα στη συνέχεια, δεν ήταν μόνο δικό μου κόλλημα, αλλά χιλιάδων φαν των Nirvana. Και δικαιολογημένα.

Το τζάκετ του Ryan Gosling στο ‘Drive’, ο Κωνσταντίνος Αμπατζής

Τι ωραία ταινία ε. Και τι ωραίο τζάκετ. Προφανώς, έχω πλήρη επίγνωση της φάσης μου, το λεγόμενο γνώθι σαυτόν που λέμε. Δεν έχω ούτε την εμφάνιση, ούτε τις γνώσεις, ούτε τα ρούχα που απαιτούνται για να αντεπεξέλθω στο τζάκετ που φοράει ο Gosling. Δεν ξέρω με τι να το συνδυάσω, πώς να σταθώ με αυτό, τι ταιριάζει και τι όχι. Αλλά κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να το θαυμάζω πάνω στον ηθοποιό και να ελπίζω να μπορέσω κι εγώ να γίνω κάποτε τόσο κουλ. Το τζάκετ αυτό θα ήταν μια καλή αρχή.

To ‘Dirty’ outflit της Christina Aguilera η Ναστάζια Καπέλλα

Μου είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, γιατί είναι τόσα πολλά τα iconic outfits που θα θελα να είχα στην ντουλάπα μου. Σε λίγο όμως καιρό θα κλείσω τα dirty thirty, και τελευταία σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να βρω το outfit του ‘Dirty’, για να το φορέσω στα γενέθλιά μου. To 2016 η Κylie Jenner είχε ντυθεί ‘Dirty’ στο Halloween, και πολύ το είχα ζηλέψει. Ήταν και τόσο επιτυχημένο, που η Aguilera την κάλεσε αργότερα στα γενέθλιά της και της ζήτησε να ντυθεί το ίδιο. Το θέλω Αννίτα.

Το ‘Don’t look back in anger’ φούτερ για τον Κώστα Μανιάτη

Σκέφτομαι ότι σκέφτεσαι και θα έκανα ό, τι θα έκανες, ή μάλλον ό, τι δεν θα έκανες. Δεν θα το φορούσα ποτέ, ούτε για να πάω στο περίπτερο για σοκολάτες -έχω κόψει το τσιγάρο πέντε χρόνια κι έχω γίνει φοβερός σχετικός πρήχτης, θα σε πρήξω άλλη φορά γι’ αυτο, θα δεις-. Δεν θα το φορούσα ούτε ως πιτζάμα κι ας κοιμόμουν μόνος μου, απ’ το φόβο μη ξυπνήσω μέσα στη νύχτα και πω “ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΤΣΙ ΡΕ ΚΤΗΝΟΣ;”…

Αλλά…

Αυτό το “αλλά” είναι που με έχει τρελάνει τόσα χρόνια. Είναι iconic, είναι ιδιαίτερο, είναι 90ίλα και μου θυμίζει αμέσως το videο που είχε στοιχειώσει τις τηλεοράσεις στην εφηβεία μου. Αυτό το video που όποτε το έπαιζε το Seven Χ μέσω MCM το έβαζα τέρμα και τραγουδούσα σαν καταραμένος. Και ας το τραγουδούσα μόλις πέντε λεπτά πριν ακούγοντάς το απ’ το πρώτο cd που αγόρασα ποτέ.

Αγαπώ πολλές ‘εμφανίσεις’ των Liam και Noel -πιθανότατα περισσότερων του Liam- αλλά αυτό το φουτεράκι με έχει στοιχειώσει.

Για όποιον ενδιαφέρεται: πληρώνω όσο όσο.

(Ντάξει όχι και τόσο ‘όσο’, μια λογική τιμή όμως θα μας άφηνε και τους δύο ικανοποιημένους)