Arthur Mola/Invision/AP
ΜΟΔΑ

Το στιλ του Joaquin Phoenix δεν υπακούει σε κανόνες

Ο πρωταγωνιστής της χρονιάς παραμένει ένας από τους πιο γοητευτικούς σταρ του Hollywood χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα.

Το κακό παιδί, ο αντικοινωνικός, ο αντί-σταρ, ο καταθλιπτικός καλλιτέχνης που δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατο του River, ο χίπης, ο αυτοκαταστροφικός ηθοποιός που πάλεψε να βγει από τη σκιά του αδερφού του. Σε μία εποχή που το να κρεμάς ταμπέλες έχει εξελιχθεί σε ένα αγαπημένο χόμπι, ο Joaquin Phoenix παραμένει ανεπηρέαστος από τις γνώμες των πολλών και δηλώνει με σιγουριά στο Vanity Fair “I love my life. I fucking love my life.” σε μία από τις πιο ουσιαστικές συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις της χρονιάς.

Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για ένα έκτακτο disclaimer: Φράσεις του style “Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις / φωτογραφήσεις / συνεντεύξεις” εμφανίζονται πλέον περισσότερες φορές απ’ ότι αλλάζει ο Drake ομάδα στο NBA, αλλά ζητώ την κατανόησή σας. Σε λιγότερο από έναν χρόνο είδαμε fashion αφιερώματα σε Brad Pitt, Keanu Reeves, Mahershala Ali και Joaquin Phoenix. Κι έχουμε 2 μήνες ακόμα μέχρι το 2020. Άνθρωπος είμαι κι εγώ, λύγισα.

Πίσω στο πρόγραμμά μας λοιπόν. Η απόφαση του να κάνεις ένα αφιέρωμα στον πιο πολυσυζητημένο ηθοποιό αυτή τη στιγμή μπορεί να μοιάζει σιγουράκι, αλλά όταν διαχειρίζεσαι έναν άνθρωπο σαν τον Phoenix, υπάρχουν πολλές παγίδες που πρέπει να προσέξεις. Και το Vanity Fair τα κατάφερε εξαιρετικά, αφού από την αρχή δεν υπήρξε καμία δομή σε αυτό το εγχείρημα.

Αντιθέτως, η συνέντευξη είχε τη μορφή απομαγνητοφωνημένης ψυχολογικής συνεδρίας, ενώ η φωτογράφιση θα μπορούσε να έχει τον τίτλο “Do your thing” με τους Ethan Green και Tom Guinness να αποτυπώνουν άψογα το ύφος της συνέντευξης, θυμίζοντας μας παράλληλα πόσο cool είναι τελικά το να μένεις ανεπηρέαστος.

Όπως ακριβώς και στη ζωή του, έτσι και στο ντύσιμο του, ο Phoenix προτιμά να αγνοεί τους κανόνες κι επιλέγει ότι τον κάνει να αισθάνεται καλά. Κάθε εμφάνιση του σου δίνει την εντύπωση πως ετοιμάστηκε πριν 5 λεπτά, και μόλις βγήκε να πάρει τον καφέ του. Και παρ’ όλα αυτά παραμένει ένας από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς τους Hollywood.

Μαύρα jeans, hoodies, αρβυλάκια, δερμάτινα jackets, μονόχρωμα t-shirts και, φυσικά, τα αγαπημένα του Converse (βρείτε κάποιον να σας αγαπάει όπως ο Joaquin τα All Star). Όλα τα καθημερινά outfit του Joaquin Phoenix τα τελευταία 20 χρόνια είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω απλών – φαινομενικά – επιλογών. Τα μαλλιά του μόνιμα σε ένα επιμελώς ατημέλητο style, τα γένια του να ακολουθούν την εκάστοτε διάθεση και το μοναδικό αξεσουάρ που κάνει την εμφάνιση του είναι ένα ζευγάρι μαύρα wayfarers. Πώς γίνεται λοιπόν κάθε φορά που βλέπεις μία φωτογραφία του να αναρωτιέσαι πώς κάποιος τόσο απλός άνθρωπος κουβαλάει τόσα κιλά style;

Απλούστατα γιατί δεν προσποιείται. Το personal style του είναι ακριβώς το ίδιο με τις γραμμές που προτιμάει: relaxed. Καταλαβαίνεις ότι αισθάνεται άνετα. Δεν έχει ξοδέψει ενέργεια στο να σκεφτεί τον τέλειο συνδυασμό, απλά επιλέγει αυτό που του αρέσει. Και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία.

Σε επίσημα events υπάρχει ένα dress code που πρέπει να ακολουθήσεις. Δεν μπορείς σε ένα Black tie event να εμφανιστείς με μακό κοντομάνικο. Υπάρχουν κανόνες. Ο Phoenix παίρνει όλους αυτούς τους κανόνες, του ακολουθεί κι έπειτα τους κάνεις δικους του. Χαλαρό παντελόνι, το πουκάμισο έξω από αυτό και η γραβάτα σε ένα κόμπο που μοιάζει περισσότερο με την πρώτη σου απόπειρα να βάλεις γραβάτα την ημέρα που πήρες πτυχίο.

Υπάρχουν όμως κι αυτές οι στιγμές που επιλέγει να το πάει all formal, έτσι, γιατί απλά θέλησε να το κάνει εκείνη την ημέρα, κι εμφανίζεται με tailored κοστούμια και παπιγιόν (υπάρχει μία ξεκάθαρη αδυναμία στο neckwear), με τα μαλλιά πιασμένα πίσω και τα γένια του σωστά τριμαρισμένα κι απορείς αν γεννήθηκε ποτέ κάποιος ποιο κατάλληλος για να υποδυθεί τον James Bond.

Ο Tom Guinness και ο Ethan Green είναι 2 ονόματα με τεράστια εμπειρία στο χώρο της μόδας. Όταν λοιπόν έπρεπε να επιμεληθούν το fashion κομμάτι του αφιερώματος του Vanity Fair, γνώριζαν πολύ καλά πως δεν έχει κάποιο νόημα να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μία ψεύτικη εικόνα για το υλικό τους. Αρκεί να επιλέξεις τις πιο όμορφες, μίνιμαλ επιλογές από Saint Laurent και Wacko Maria, να δώσεις στο Joaquin Phoenix τα αγαπημένα του All Star, το σωστό neckwear και τα κατάλληλα χρώματα και δε θα χάσεις. Κάπως έτσι γράφεται η fashion ιστορία.

Ο νέος Joker έχει περάσει από πολλά στάδια της ζωής του. Κι όπως εξομολογείται, έπρεπε να μεγαλώσει για να φτάσει σε ειρήνη με όλα αυτά. Ζει ήσυχα, γυμνάζεται, κάνει vegan διατροφή (όπως και τα 2 σκυλιά του) και πλέον είναι αρραβωνιασμένος με την Rooney Mara, την πρώτη γυναίκα που τον έκανε να ψάξει στο internet γι’ αυτήν. Έμαθε να αγκαλιάζει τις ήττες του, να θεωρεί φυσιολογική την απογοήτευση και να προχωράει με το σκεπτικό “Dude, do your thing”. Ξέρει τι τον κάνει να αισθάνεται όμορφα και το ακολουθεί. Κι αυτό το κρατάει και στο style του. Και δεν υπάρχει κάτι πιο cool από αυτό.

Κεντρική φωτογραφία: Arthur Mola/Invision/AP