ΠΟΤΟ

Ο David Rios ξέρει τι χρειάζεται για να ανέβεις στην κορυφή

Ο περυσινός νικητής του World Class μιλά στο ONEMAN για τη χρονιά που πέρασε, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού και τα μικρά που τον κάνουν να επιστρέφει στο Bilbao ξέροντας ότι έκανε καλά τη δουλειά του.

Το να κάνεις συνέντευξη σε κάποιον που έχει κατακτήσει μία κορυφή είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον. Γιατί έχει στο δέρμα του όλη εκείνη την αγωνία και την προσπάθεια που έκανε για να φτάσει σε αυτή την κορυφή, μέσα του τη φλόγα της νίκης και στο μυαλό του κάθε λάθος που κόντεψε να του στοιχίσει την κορυφή και κάθε σωστό που τον έφερε εκεί.

 

Και θα είναι στην κορυφή μέχρι να αναδειχθεί ο φετινός καλύτερος bartender παγκοσμίως. Ο ίδιος ο Rios βρέθηκε στη χώρα μας για την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού και θα επιστρέψει για να κρίνει ιδίοις όμασι, μαζί με τον Barrie Wilson (Global Trade Ambassador για τα  Reserve Brands) τους Έλληνες bartender που θα μπουν στη μάχη για τις 6 ακόμα θέσεις του ελληνικού τελικού που είναι ανοιχτές. Θυμίζουμε ότι ήδη 6 Έλληνες έχουν πάρει εισιτήριο για τον εγχώριο τελικό, από τον οποίο θα αναδειχθεί εκείνος που θα μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό του Λονδίνου.

Το ONEMAN μίλησε με τον David Rios. Για την δική του εμπειρία, για τα cocktail, για το World Class.

Βλέποντας την άνθιση στη βιομηχανία των cocktail και των ποτών όσον αφορά την εκπαίδευση, νιώθεις ότι το να διδάσκεσαι από τους “ειδικούς” είναι πλέον καλύτερο από το να είσαι αυτοδίδακτος όπως εσύ;

Φυσικά. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις όση περισσότερη επαφή μπορείς με τους ειδικούς. Η διαμόρφωση του κάθε bartender είναι κλειδί.

Ξέρω ότι δούλευες σε εστιατόρια παλιότερα. Ποιο ήταν το όνειρο τότε; Να ανοίξεις ένα δικό σου εστιατόριο; Σκεφτόσουν τότε ότι θα είσαι επιτυχημένα αναμεμειγμένος στον κόσμο των cocktail;

Πρέπει να κυνηγάς την αποδοχή του καταναλωτή στην καθημερινότητά σου. Αν αυτό συμβεί, τότε έχεις πετύχει. Το να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου, σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις το πνεύμα σου ελεύθερο για να δημιουργείς τα ποτά, την ατμόσφαιρα και την εμπειρία για χάρη του καταναλωτή.

 

Τι ζηλεύεις από τις άλλες χώρες που επισκέφθηκες, όσον αφορά τα cocktail και το bartending; Δώσε μου μερικά παραδείγματα αξιών και πραγμάτων που θα έπαιρνες μαζί σου πίσω στο Bilbao.

Ζηλεύω την κουλτούρα που έχουν πολλοί καταναλωτές αναφορικά με τα cocktail. Αυτό που θα ήθελα να δω στην πατρίδα μου είναι ο εξοπλισμός για τα cocktail bar να είναι διαθέσιμος σε οικονομικότερες τιμές.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο συστατικό για εσένα, όταν δημιουργείς; Κάποιο που δεν μπορείς να τιθασεύσεις πολύ εύκολα και σε έχει προβληματίσει.

Η παρμεζάνα. Υπήρχε μία δοκιμασία στους τελικούς που μας έδωσαν διαφορετικά συστατικά και ένα από αυτά ήταν αυτό το τυρί. Στην αρχή δεν ήξερα τι να την κάνω αλλά τελικά σκέφτηκα να το χτυπήσω με άλλα συστατικά και να το κάνω infuse στο whisky. Ήταν πολύ δύσκολο αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

Από ποτά, ποιο είναι αυτό με το οποίο προτιμάς να δουλεύεις;

Το whisky χάρη στα γευστικά χαρακτηριστικά και τον μυστικισμό που το περιβάλλει.

Θεωρείς ότι οι αξίες και οι ιδέες του World Class μπορούν να φτάσουν σε κάθε bartender και mixologist στον κόσμο; Ή είναι λίγο ουτοπικό να το πιστεύουμε αυτο;

Πιστεύω ότι στις μέρες μας που το ίντερνετ μας έχει δώσει πρόσβαση σε πολύ περισσότερη πληροφορία, όλο και περισσότεροι bartender μαθαίνουν για το World Class. Αν αναλύσεις τις αξίες του World Class, αξίζει πραγματικά να τις διαδώσουμε στον κόσμο. Η σημαντικότερη αξία για εμένα είναι το να δείξουμε στο κοινό την τέχνη του bartender και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα, η οποία θα μπορεί να μοιράζεται και να ανταλλάζει ιδέες ώστε να μεγαλώνει συνεχώς.

Ποια εθνικότητα βλέπεις πιο παθιασμένη να κερδίσει στο διαγωνισμό;

Δεν νομίζω ότι εξαρτάται από τη χώρα, νομίζω είναι θέμα του κάθε bartender ξεχωριστά. Αυτό πάντως που είδα στην Ελλάδα είναι μεγάλο πάθος και ανυπομονησία για το World Class.

 

Πολλοί λένε ότι το να πιέζουμε τα όρια τη δημιουργία στα cocktail θα μας οδηγήσει στο να ξεχάσουμε την απλότητά τους. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

Διαφωνώ. Για μένα το trend είναι ακριβώς το αντίθετο. Βρισκόμαστε πίσω στο να αναμειγνύουμε λιγότερα υλικά και να διατηρούμε αναλλοίωτη τη γεύση του ποτού.

Μετά από μία κοπιαστική ημέρα, τι ποτό θα βάλεις στον εαυτό σου σκέτο χωρίς πάγο;

Ένα καλό whisky. Θα μπορούσε να αναφέρω μερικά που μου αρέσουν πολύ αλλά τελευταία το Talisker είναι αυτό που επιλέγω.

Νιώθω ότι η όλη εμπειρία του World Class είναι περισσότερο μια εκπαιδευτική διαδικασία παρά διαγωνισμός. Πόσο σημαντικό είναι για έναν νεαρό bartender να συναγωνίζεται και να είναι μέρος του World Class;

Για έναν νεαρό bartender, η συμμετοχή και μόνο στο World Class είναι μια ανταμοιβή. Χάρη στους ανθρώπους που θα γνωρίσει, τις απόψεις και τις ιδέες που θα ανταλλάξει μαζί τους, καθώς και εκείνα που θα μάθει. Κάθε παγκόσμιος τελικός του World Class είναι σαν τρία χρόνια εκπαίδευσης, απλά μέσα σε μερικές ημέρες.

Είσαι ο περυσινός νικητής. Έχεις το τρόπαιο στο σπίτι, είσαι σε περιοδεία ως κριτής. Σκεπτόμενος αυτόν τον χρόνο που έχεις περάσει, τι μπορείς να πεις ότι κέρδισες τελικά από το World Class;

Τη δυνατότητα να ταξιδέψω και να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο, την κουλτούρα τους, το φαγητό τους, συστατικά για τη δουλειά μου και μεθόδους που δεν ήξερα. Ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις άλλωστε.

 

Εκείνοι που πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι είναι πάντα οι καταναλωτές. Πιστεύεις ότι το World Class έχει πραγματικό αντίκτυπο στα ποτά τα οποία θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή; Το World Class επηρεάζει την εμπειρία του Fine Drinking;

Φυσικά το World Class μας κάνει καλύτερους επαγγελματίες μιας και μας προσφέρει γνώση για τα ποτά αλλά και πολλά άλλα θέματα. Αυτό μεταφράζεται νομίζω σε καλύτερα cocktail για τους καταναλωτές.

Πριν κλείσουμε, πες μας μια ιστορία από την χρονιά που πέρασες ως νικητής του World Class.

Ήμουν στις ΗΠΑ, όπου το Gin & Tonic δεν είναι τόσο διαδεδομένο όπως στην Ισπανία και έδωσε ένα Masterclass αναφορικά με το Gin & Tonic. Το ίδιο βράδυ πήγα σε ένα bar, στο οποίο βρίσκονταν μερικοί από τους bartender που είχαν παρακολουθήσει το μάθημα. Αυτό που με εξέπληξε ήταν ότι μπαίνοντας στο bar είδα 5 από τους παρευρισκόμενους στο μάθημα να βρίσκονται πίσω από το bar και να προπονούνται σε αυτά που τους είχα μάθει το ίδιο πρωί. Για μένα, αυτά τα μικρά είναι που σε κάνουν να γυρνάς σπίτι σκεπτόμενος ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου.