FOOD & DRINK

Μεξικάνικος αέρας σε κάθε γωνιά της πόλης από την Cantina La Primavera

Το Oneman βρέθηκε την Παρασκευή στον Πειραιά και το bar Rockfellas Excelsior για να πάρει μια πρώτη καλή γεύση από την πρώτη premium τεκίλα στον κόσμο. Ο Don Julio Gonzalez θα τα περνούσε φανταστικά μαζί μας.

Οι στίχοι του αγαπημένου μου τραγουδιού από τον Johnny Cash είναι γραμμένοι στους τοίχους του Rockfellas, του μοναδικού bar στην Ελλάδα που δικαιούται πλέον να συνδέει τη λέξη ροκ με το όνομά του. Το τραγούδι λέγεται “A boy named Sue”. Αλλά το βράδυ της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου, κατεβαίνοντας τις σκάλες στη Μαρίνα Ζέας για να φτάσουμε στο bar, στο μυαλό μου έπαιζαν σε λούπα τα μεξικάνικα κορνέτα του “Ring of Fire”.

Κι αυτό γιατί πολύ πριν φτάσουμε στον χώρο του bar, ξεχώριζε από πολύ μακριά η γαλάζια Chevy, το πανέμορφο αυτό φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε κάποτε ο Don Julio Gonzalez, δημιουργός της τεκίλα Don Julio για να μεταφέρει τις piñas στο αποστακτήριο. Αυτό που ταξίδεψε τόσα και τόσα μίλια για να στήσει στη χώρα μας τη δική του μεξικάνικη φιέστα, την Cantina La Primavera, και να ταξιδέψει όσους βρεθούν στο διάβα της σε όλη την ιεροτελεστεία, την αγάπη και φυσικά την αγαύη που κρύβει σε κάθε της εκδοχή η τεκίλα Don Julio.

Φωτογραφίες: Γιάννης Λεφάκης

Μόνο που το truck αυτό της Don Julio ήταν μόνο ένα από τα πολλά μεξικάνικα και θαυμαστά που συνέβαιναν στο Rockfellas εκείνο το βράδυ. Βλέπεις το bar είχε μεταμορφωθεί για χάρη της Cantina La Primavera. Ακριβώς όπως θα κάνουν και όλα τα υπόλοιπα bar του tour μέσα στον Σεπτέμβριο. Για να μπορέσουν να υποδεχθούν σωστά τη μεξικάνικη αυτή γιορτή.

 

Αλλά όπως κάνεις πάντα πριν προλάβεις να μελετήσεις για τα καλά τον χώρο γύρω σου, ας παραγγείλουμε. Θα ήμασταν χαζοί αν σε μία μεξικάνικη φιέστα που τη διοργανώνει αυτή η τόσο γευστική και ιδιαίτερη τεκίλα, δεν βουτάγαμε στη γεύση της και τις δημιουργίες που προκύπτουν από εκείνη. Κάθε ένα από τα bar που θα υποδεχθούν την Cantina La Primavera, έχει έναν ξεχωριστό κατάλογο cocktail για τη βραδιά. Έναν κατάλογο στον οποίο θα αναφερθώ σε πολύ λίγο. Κι αυτό γιατί το ποτό το οποίο θα σερβίρεται σε όλα ανεξαιρέτως τα bar είναι μία Tommy’s Margarita, έτσι όπως πρέπει να σερβίρεται, με την αγαπημένη Tequila Don Julio Blanco, φρέσκο χυμό από lime και σιρόπι αγαύης.

 

Το ακόμα καλύτερο και σημαντικότερο; Ότι θα έχεις την χαρά να σου την σερβίρει η άρτι αφιχθείσα από το World Class και το Μεξικό, Άντζελα Μαριδάκη, Reserve Brand Ambassador της Diageo Hellas. Αν είσαι τυχερός, θα μοιραστεί μαζί σου κάποια από τις πολλές ιστορίες περί ποτού, μιας και ανήκει σε εκείνο τον κλειστό κύκλο ανθρώπων που γνωρίζουν τα spirits και την μυσταγωγία τους καλύτερα από τον καθέναν.

 

Ας επιστρέψουμε όμως στα ποτά. Ως λάτρης της tequila blanco θα σου πρότεινα να πιεις το πρώτο ποτήρι με σκέτη την Don Julio. Για να νιώσεις την πιπεράδα της στη γλώσσα, να καταλάβεις το σώμα της στον ουρανίσκο και να νιώσεις το γλυκό τελείωμα στην επίγευση. Να καταλάβεις τι σημαίνει να γεύεσαι ό,τι ποιοτικότερο έχει να προσφέρει η αγαύη. Και ύστερα, ανάλογα τα κέφια σου, να κάνεις τη δική σου επιλογή. Στο Rockfellas, οι επιλογές πέρα από την Tommy’s Margarita, ήταν η λατρεμένη Paloma (κάτω αριστερά στη φωτογραφία), με Tequila Don Julio Reposado, φρέσκο χυμό από lime, grapefruit cordial και σόδα, η Speakeasy Lemonade (κάτω δεξιά) με Tequila Don Julio Reposado, φρέσκο χυμό από λεμόνι και σιρόπι ζάχαρης με θυμάρι αλλά και το The Loveboat (πάνω), με Tequila Don Julio Blanco, Tonka, Chili, ντομάτα, παντζάρι, σιρόπι αγαύης και fish sauce.

 

Ομολογώ ότι ήμασταν από τους πρώτους που βρεθήκαμε στο bar. Κι αυτό γιατί ήθελα να δω το build up της Cantina La Primavera, ήθελα να δω τον Same Chris (ή Same84 αν προτιμάτε) να προσθέτει τη δική του εικαστική πινελιά με ένα backdrop ζωγραφισμένο στο χέρι με το θρυλικό truck σε μία πιο καλλιτεχνική μορφή. Αργότερα ήταν εκείνος ο οποίος εξαντλούσε τα σπρέυ και την τέχνη του πάνω σε λευκά μπλουζάκια της τεκίλα Don Julio, αναμνηστικά για μερικούς από τους ανθρώπους που έζησαν το event από κοντά.

Όσο ο κόσμος άρχιζε να συρρέει στην μαρίνα και το Rockfellas, η “φιέστα” έμοιαζε να ξεκινά. Αν είναι κάτι που μπορεί το Rockfellas να σου εγγυηθεί είναι ότι θα ακούσεις μόνο μουσικάρες να βγαίνουν από τα ηχεία του. Κι αν συνδέσεις τη μουσική με όσα υπέροχα θα βρεις στο ποτήρι σου, έχεις πολλούς παραπάνω από έναν λόγους να το επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Αυτό το βράδυ βέβαια ήταν πιο μεξικάνικο. Κι αυτό ήταν ολοφάνερο, στον στολισμό, στη διάθεση, στις μικρές λεπτομέρειες που συναντούσες τριγύρω στο bar.

 

Οι περισσότεροι έσπευδαν στο μικρό bar στον εξωτερικό χώρο για μια Tommy’s Margarita. Άλλοι έπαιρναν τα κινητά στο χέρι και πλησίαζαν τις δύο κοπέλες που “πρόσεχαν” το φορτηγάκι της Don Julio για να φωτογραφηθούν είτε μαζί τους είτε μόνοι πάνω και δίπλα στο όχημα. Κι άλλοι πλησίαζαν τον Same84 να μάθουν περισσότερα για την τέχνη του, να δοκιμάσουν τα μπλουζάκια, να φωτογραφίσουν κάτι από όσα μεξικάνικα και πρωτόγνωρα αντίκρυζαν στον Πειραιά.

Όσο περνούσαν οι ώρες, όλοι έμοιαζαν απλά πανευτυχείς. Όχι απλά που είχαν περάσει την Παρασκευή τους σε ένα bar, πίνοντας τεκίλα. Αλλά γιατί είχαν γίνει μέρος μίας γιορτής πολύ μεγαλύτερης και σημαντικότερης από ό,τι θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί. Είχαν γίνει μέρος της μεγάλης φαμίλιας που λέγεται Don Julio και χωρά όλους όσους εκτιμούν αυτό το υπέροχο απόσταγμα. Τέτοιους ανθρώπους θα συναντήσεις και στις επόμενες στάσεις της Cantina La Primavera.

 

12.09 η Cantina La Primavera θα βρίσκεται στο Nalu στον Άλιμο, στις 13.09 θα είναι στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο στον Πειραιά και στις 14.09 στο Moorings στη Βουλιαγμένη. 15.09 ανεβαίνει για πρώτη φορά βορειότερα, στο Dodo’s στην Αγία Παρασκευή για να επιστρέψει Νότια την επόμενη ημέρα, στις 16.09 στο Mosaiko στη Γλυφάδα. 17.09 θα το βρεις στο Μπελ Ρέυ στο Κουκάκι και 20.09 στο Odori Vermuteria di Atene στο κέντρο. 22.09 στο Bookali στον Χολαργό, 23.09 στο Rumors της Βουλιαγμένης και στις 24.09 αυτή η μεξικάνικη περιοδεία κλείνει θριαμβευτικά στο Hide n Seek στο Χαλάνδρι. Το Oneman θα βρίσκεται σε πολλές από αυτές τις στάσεις μαζί με την Cantina La Primavera οπότε μην διστάσεις να μας βρεις και να πιούμε μαζί μία Paloma.

Φεύγοντας από το Rockfellas την Παρασκευή κοιτούσα τον ιδιοκτήτη του bar, Γιάννη Σεμιτέκολο να στέκεται δίπλα στο truck της Don Julio με ένα τσιγάρο στο στόμα, κοιτώντας τον κόσμο. Μπορεί να μην του το έχω πει ποτέ αλλά είναι εκείνος που με έμαθε να αγαπάω τον Johnny Cash και τον Mick Jagger, τους INXS και πολλούς άλλους στο πάνθεον της μουσικής. Πριν από αυτά όμως, με έμαθε να αγαπώ αυτή τη δουλειά. Στη φωτογραφία, με τον αδερφό του και επίσης Rockfella, Θάνο.

 

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της Μαρίνας Ζέας, έπαιζε ξανά Johnny Cash στο κεφάλι μου. Aυτή τη φορά, δεν ακούγονταν μεξικάνικα κορνέτα.

Now you just fought one hell of a fight αnd I know you hate me, and you got the right, τo kill me now, and I wouldn’t blame you if you do. But ya ought to thank me, before I die, φor the gravel in ya guts and the spit in ya eye ψause I’m the son of a bitch that named you ‘Sue’.