Unsplash
ΠΟΤΟ

Γιατί οι νέοι έχουν σταματήσει να πίνουν αλκοόλ

Μέχρι και οι ζυθοποιίες παράγουν πλέον μπίρες με 0% αλκοόλ.

Βρετανική έρευνα έδειξε ότι η νεολαία της χώρας έχει αρχίσει να γυρνάει την πλάτη της στο αλκοόλ. Το 2005 το 18% των νέων 16-24 ετών δήλωναν ότι δεν καταναλώνουν αλκοόλ, ποσοστό που το 2015 ανέβηκε στο 29%. Οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι έχει μειωθεί αρκετά και το ποσοστό των νέων που πίνουν μέχρι να φτάσουν σε κατάσταση μέθης.

Μπορεί να μη ζούμε σε βρετανικό έδαφος, όμως ζούμε σε μια όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, έτσι η έρευνα είναι ενδεικτική ή έστω προοικονομεί τι θα συμβεί και σε εμάς. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αυτή την αλλαγή παραδείγματος, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι πολλές ζυθοποιίες παράγουν πλέον και μπίρες χωρίς αλκοόλ, κάτι που 20 χρόνια πριν, θα ήταν αδιανόητο.

Οι λόγοι, τώρα, είναι πολλοί και διάφοροι. Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα, ένας σημαντικός λόγος είναι η κατάθλιψη που προκαλείται ή εντείνεται με το αλκοόλ. Πράγματι το αλκοόλ όση ευφορία σου δίνει την ώρα που το καταναλώνεις, άλλη τόση σου παίρνει όταν γίνεις νηφάλιος. Το αλκοόλ διεγείρει τον νευροδιαβιβαστή Γ – αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και μπλοκάρει τα γλουταμινικά, και αυτό σε κάνει να χαλαρώνεις, να χαίρεσαι και να μην έχεις άγχος. Το σώμα σου όμως για να ισορροπήσει την κατάσταση, μειώνει τα επίπεδα του Gaba και αυξάνει τα γλουταμινικά, ανεβάζοντας έτσι το άγχος και την αδιαθεσία.

Ταυτόχρονα η τάση της εποχής μας είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής. Η νεολαία τρέφεται σωστά, κόβει το τσιγάρο και γυμνάζεται περισσότερο από ποτέ. Η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ είναι φυσικό επακόλουθο ενός τέτοιου τρόπου ζωής. Επίσης οι νέοι φαίνεται να προτιμούν πλέον την ποιότητα στο αλκοόλ από την ποσότητα. Τα μπαρ προσέχουν πολύ περισσότερο τις πρώτες ύλες τους στην παρασκευή των ποτών τους. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων στο αλκοόλ, οδηγεί και σε αύξηση των τιμών. Έτσι ένας ακόμα λόγος που οι νέοι αποφεύγουν ή μειώνουν το αλκοόλ, είναι και η τιμή του.