FOOD & DRINK

Οι 10 εντολές του καλού whisky

Λίγα λόγια για το χρώμα, το άρωμα, την υφή και τις άλλες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε ένα ουίσκι που κάνει τη διαφορά.

Αν το whisky ήταν πιάτο σε κατάλογο εστιατορίου, θα ήταν το κυρίως πιάτο. Κι εσύ, όπως και όλοι, θα έχεις κάποτε μπει στον πειρασμό να μην παραγγείλεις απευθείας το κυρίως πιάτο σου. Να βάλεις τον εαυτό σου σε κατάσταση αναμονής μόνο και μόνο επειδή ξέρεις ότι έτσι θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η επιθυμία σου για ένα καλό φαγητό. Σίγουρα έχεις δοκιμάσει κάποια από τα ορεκτικά του καταλόγου (βλ. άλλα ποτά). Σε κάποια ίσως έχεις δώσει και δεύτερη ευκαιρία. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη στιγμή που έρχεται στο τραπέζι αυτό που ήθελες να γευτείς από την πρώτη στιγμή.

Στο κάτω – κάτω, ποιος δίνει σημασία στα ορεκτικά όταν έχει μπροστά του το κυρίως πιάτο;

 

Τα οκτώ δέκατα της απόλαυσης ενός πραγματικά καλού ουίσκι έχουν να κάνουν με την γεύση και την ποιότητά του. Τα άλλα δύο δέκατα σχετίζονται με την ‘ιεροτελεστία του κυρίως πιάτου’. Είναι αλήθεια: το ουίσκι τις θέλει τις ιεροτελεστίες του. Δεν είναι ο πιο πρωταρχικός παράγοντας για την απόλαυσή του, αλλά είναι σημαντικός παράγοντας. Δεν γίνεται να δοκιμάζεις ένα ποτό με τόσο μύθο και να αγνοείς ότι αυτές οι μικρές ιεροτελεστίες είναι που γιγαντώνουν τους μύθους. Βάλε, λοιπόν, στο (χαμηλό) ποτήρι σου ένα Chivas Regal Extra και πάμε να το απολαύσουμε μαζί, όπως του αξίζει.

1. Μάθε λεπτομέρειες για την παρασκευή του. Η ποιότητα του ξύλου του βαρελιού, η σταθερότητα του κλίματος εντός τους κελαριού παλαίωσης και η ακριβής θέση στο κελάρι αποτελούν μεταβλητές που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ποιότητά του. Επίσης, είναι ωραία θέματα για συζήτηση με τους ανθρώπους που απολαμβάνουν μαζί σου το whisky τους. Δεν το πίνεις μόνος σου, ε;

2. Ο χρόνος είναι σύμμαχός σου. Αντίθετα με ό,τι ισχύει στους περισσότερους τομείς της ζωής μας, όπου ο χρόνος κυλάει αδυσώπητος, στην κουλούρα του whisky το πέρασμα των δεκαετιών είναι ευλογία. Το παλαιότερο ενεργό αποστακτήριο στα Highlands της Σκωτίας χρονολογείται από το 1786 και είναι το αποστακτήριο του Strathisla, όπου παράγεται το malt whisky που βρίσκεται στην καρδιά κάθε Chivas.

3. Το χρώμα ‘μιλάει’. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα μπορείς να μάθεις για το ουίσκι σου εξετάζοντας το χρώμα του. Σ’ ένα super-premium blend οπως το Chivas Extra, το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα του προκύπτει από την ωρίμανσή του σε δυσεύρετα βαρέλια που πριν περιείχαν Olorosso sherry, από την Ισπανία. Αυτή η διαδικασία παλαίωσης προσδίδει και την μοναδική γεύση του.

4. Μην πίνεις καφέ και μην τρως καυτερά φαγητά νωρίτερα. Ο σκοπός είναι να μην υπάρχει καμία έντονη γεύση στο στόμα σου, ώστε όταν πιεις το ουίσκι να το γευτείς σε όλο του το μεγαλείο.

5. Το ουίσκι σου κρύβει πίσω του μια ολόκληρη ανθρωπογεωγραφία. Κανένα πραγματικά καλό ουίσκι δεν είναι απρόσωπο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα χειροποίητο προϊόν που παράγεται από ανθρώπους με τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Master Blender Colin Scott της Chivas, του οποίου τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς αφιέρωσαν την ζωή τους στη βιομηχανία whisky.

 

6. Εστίασε στην πρώτη γουλιά. Ρώτα τον εαυτό σου αν είναι καυτό ή γλυκό. Σου καίει το στόμα; Είναι κρεμώδης; Όταν φτάνει στον ουρανίσκο είναι πικάντικη; Και πάνω από όλα; διατηρείται η γεύση της στο στόμα σου;

7. Μην κουνάς το ποτήρι μπροστά από τη μύτη σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δυναμώσεις την αίσθηση του αλκοόλ που περιέχει το whisky σου.

8. Εστιάσε στο άρωμα. Αν για παράδειγμα, νιώσεις να εισχωρεί στα ρουθούνια σου ένα αρωματικό εκχύλισμα από άγρια βότανα, μέλι, ρείκι και φρούτα σημαίνει πως έχεις επιλέξει το σωστό whisky.

9. Πάρε το χρόνο σου. Μην καταπίνεις αμέσως τις γουλιές που βάζεις στο στόμα σου. Άφησε τη γλώσσα σου να κολυμπήσει στο whisky για να νιώσεις και την παραμικρή γευστική του λεπτομέρεια.

10. Δώρισε το whisky που αγαπάς σε ένα φίλο σου. Είναι αμαρτία να κρατάς τέτοιες απολαύσεις μόνο για τον εαυτό σου. Πίστεψέ μας, ούτε αυτός θα το πιει μόνος του. Λογικά, θα σου ανταποδώσει το δώρο με μια πρόσκληση να το απολαύσετε μαζί.

Τώρα ξέρεις. Μπορεί να ήξερες και πριν, αλλά τώρα έχεις μια ακόμα υπενθύμιση. Το καλό ουίσκι που έχεις στο ποτήρι σου είναι ένα premium προϊόν, που το δημιούργησαν με μεράκι, αφοσίωση και πολύ δημιουργικό χρόνο οι πιο εξειδικευμένοι experts του πλανήτη. Ο τρόπος που θα το πιεις είναι ξεκάθαρα θέμα σεβασμού. Όχι απέναντι στο προϊόν αυτό καθ’ αυτό, αλλά απέναντι στον εαυτό σου. Θυμήσου τι υπάρχει στο ποτήρι σου και απόλαυσέ το όπως σου αξίζει και του αξίζει.