FOOD & DRINK

Πιες ένα Negroni για καλό σκοπό

Το #NegroniWeek ξεκίνησε χθες για μια ακόμα χρονιά και εσύ μπορείς να προσφέρεις απολαμβάνοντάς το, για να σπάσουμε σαν χώρα άλλο ένα ρεκόρ.

Το Negroni το γνωρίζεις, το λατρεύεις, το ζητάς σε όλες τις όμορφες στιγμές σου. Είναι τόσο ιδιαίτερη η γεύση του, τόσο απλοϊκός ο συνδυασμός και τα συστατικά του που σου μένει αξέχαστη η κάθε του γουλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι εμβληματικές προσωπικότητες στο πέρασμα των χρόνων έπαθαν έρωτα με το Negroni και το προτιμούσαν όπου κι αν ταξίδευαν στον πλανήτη. Αυτή η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε του ανήκει, αφού σε όλο τον κόσμο γιορτάζονται τα 100 χρόνια Negroni μέσω του φετινού Νegroni Week, που σε καλεί να πιεις και εσύ το ιστορικό cocktails το οποίο σερβίρεται και για καλό σκοπό.

Το Negroni μπορεί να μοιάζει απλό στα συστατικά του αφού χρειάζεται ίσα μέρη από τζιν, γλυκό βερμούτ και Campari όμως η ιστορία του δεν είναι τόσο απλή. Το Negroni πιστεύεται πως είναι απόγονος του Americano, το οποίο είναι απόγονος του Milano – Torino. Όχι δεν θα πάμε κι άλλο πίσω αλλά θα σταθούμε στην εκδοχή του θέλει τον ξακουστό πια Κόμη Καμίλο Νεγκρόνι (Count Camillo Negroni) να πίνει για πρώτη φορά αυτόν τον θεϊκό συνδυασμό στο Caffè Casoni -σημερινό Caffè Roberto Cavalli, στη Via de’ Tornabuoni – στην Φλωρεντία το 1919. Ο Κόμης είχε περάσει μία περίοδο της ζωής του ως cowboy σε ροντέο στις ΗΠΑ και αυτό τον είχε κάνει αρκετά “μάτσο”. Έτσι όταν επέστρεψε στην Φλωρεντία ζήτησε από τον bartender Fosco Scarselli του Caffè Casoni, ένα Americano, αλλά λίγο πιο δυνατό. Εκείνος αποφάσισε να αντικαταστήσει τη σόδα με gin και αντί για φλούδα λεμονιού το γαρνίρησε με μια φλούδα πορτοκαλιού. Παρ’ όλα αυτά η κουβέντα γύρω από την ιστορία του Negroni δεν σταματάει εκεί. Την πατρότητα του κάποια στιγμή διεκδίκησαν κάποιοι συγγενείς ενός άλλου Κόμη, του Πασκάλ Ολιβιέ, Κόμη Νεγκρόνι -Pascal Olivier, Count de Negroni- οι οποίοι υποστήριξαν ότι απόγονος της δικής τους οικογένειας είναι ο εμπνευστής του εν λόγω cocktail μεταξύ του 1857 και του 1914 στη Σενεγάλη. Όπως και να έχει η ιστορία της προέλευσης του, υπάρχει  μία αξιόπιστη γραπτή αναφορά του περίφημου Αμερικανού συγγραφέα Orson Welles, στην εφημερίδα Coshocton Tribune, το 1947, αναφέρει ότι δοκίμασε “ένα νέο ποτό -κοκτέιλ- με το όνομα Negroni” κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Black Magic”.

 

Όπως κατάλαβες φέτος το Negroni συμπληρώνει τα 100 του χρόνια και αυτό κάνει αυτή την Negroni Week διαφορετική από άλλες. Οι δράσεις για τα 100 χρόνια Negroni θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου στη Φλωρεντία, τη γενέτειρα του εμβληματικού cocktail, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σειράς φιλανθρωπικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο με σκοπό να τιμήσουν τον κόμη Camillo Negroni, τον άνθρωπο που ενέπνευσε το Negroni. Διεθνείς bartenders θα συγκεντρωθούν από όλο τον κόσμο για να προετοιμάσουν τις αντιλήψεις τους και τις εναλλακτικές τους προτάσεις για το Negroni στη Φλωρεντία.

Σίγουρα όμως δίπλα σου υπάρχει ένα bar το οποίο συμμετέχει στην Negroni Week. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι το παραγγείλεις και να το τραβήξεις φωτογραφία λίγο πριν την πρώτη γουλιά. Το σίγουρο είναι ότι θα σου έρθει σε κάποιο υπέροχο σκαλιστό ποτήρι και το σπιρτόζικο χρώμα του θα σε μαγνητίσει. Μόλις το γευτείς αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να postάρεις την φωτογραφία και αμέσως χρήματα θα πάνε για καλό σκοπό. Συγκεκριμένα φέτος είναι η έβδομη χρονιά που το Campari, το εμβληματικό ιταλικό ποτό, σε συνεργασία με το περιοδικό Imbibe παρουσιάζουν αυτό το διεθνές φιλανθρωπικό εγχείρημα. Φέτος θα λάβει χώρα από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο και τα χρήματα που θα μαζευτούν από όλες τις δράσεις των εορτασμών θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Negroni Week, το Campari Greece διευρύνει την προσφορά ακόμη περισσότερο. Καλώντας τους καταναλωτές να μοιραστούν στο Instagram τη «Negroni στιγμή τους». Με σήμανση #cheersforthecause και #nonegroniwithoutcampari, όσο περισσότερα posts «ανέβουν» τόσο περισσότερα χρήματα θα συγκεντρωθούν για τη στήριξη της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης GIVMED | Share medicine Share life, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής/υπηρεσίας για ευπαθείς ομάδες, για γρήγορη και δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται.

Αν θες μπορείς να φτιάξεις και εσύ το δικό σου Negroni σπιτι σου. Είναι τόσο απλό και το αποτέλεσμα τόσο ξεχωριστό. Χρειάζεσαι 1 μέρος Campari, 1 μέρος  Cinzano Vermouth Rosso 1757 και 1 μέρος Bulldog London Dry Gin τα οποία τα ρίχνεις σε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο. Τα ανακατευεις και γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκάλι. Εγώ όμως θα σου προτείνω να πας σε κάποιο από τα μαγαζιά τα οποία συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα στην Negroni Week για να πετύχουμε άλλη μια φορά ρεκόρ συμμετοχής. Βλέπεις πέρσι η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη και 4η παγκοσμίως, ενώ φέτος, ο θεσμός σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετεχόντων, με σχεδόν 2.000 μαγαζιά να ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δράση του αγαπημένου Campari.

Αν θες λοιπόν και εσύ να συνεισφέρεις με τον τρόπο σου, μπορείς απλά να επισκεφτείς ένα από τα bar και να δοκιμάσεις αυτό το ιστορικό cocktail. Σε κάθε του γουλιά μπορείς να σκέφτεσαι τον Κόμη που το εμπνεύστηκε και να νιώσεις όπως κάθε μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες οι οποίες το αγάπησαν παράφορα στο πέρασμα των χρόνων. Σε κάθε γουλιά βοηθάς να συγκεντρωθούν χρήματα για καλό σκοπό. Κατά τη διάρκεια του Negroni Week, τα καταστήματα που θα συμμετέχουν θα υποστηρίξουν πάνω από 40 φιλανθρωπικές οργανώσεις, οπότε αποτελεί μια απίθανη ευκαιρία να δοκιμάσετε μοναδικές δημιουργίες cocktail.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα bars που συμμετέχουν και το τι συμβαίνει στην περιοχή σας κατά τη διάρκεια του Negroni Week 2019, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.negroniweek.com και ακολουθήστε #NegroniWeek #Negroni #Campari # N100 #Imbibe @Campariofficial @Imbibe και @CampariGreece.

Απολαύστε υπεύθυνα!