FOOD & DRINK

St. Patricks’s Day: H ημέρα που όλα βαφονται πράσινα

Η 17η Μαρτίου είναι μία ξεχωριστή ημέρα για τους Ιρλανδούς η οποία γιορτάζεται εδώ και αιώνες, αποτελώντας πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ελάτε να τη γνωρίσουμε!

Για αρχή, λίγη ιστορία. Ο Άγιος Πατρίκιος, ο σημαντικότερος προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας, πέθανε στις 17 Μαρτίου 461 μ.Χ. Στις αρχές του 17ου αιώνα, η επέτειος του θανάτου του ανακηρύχθηκε επίσημη χριστιανική αργία η οποία τηρείται μεταξύ άλλων από την Καθολική Εκκλησία και φυσικά την Εκκλησία της Ιρλανδίας.

Η συγκεκριμένη ημέρα μνημονεύει τον Άγιο Πατρίκιο και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία και αποτελεί επίσημη αργία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι περιορισμοί της Νηστείας της Σαρακοστής αίρονται εκείνη την ημέρα, με αποτέλεσμα η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου να συνδεθεί στο πέρασμα των ετών με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα της ιρλανδικής μπύρας και φυσικά του ιρλανδέζικου ουίσκι.

Ένα τέτοιο ιρλανδέζικο ουίσκι ήταν και η ιδανική αφορμή για το μεγάλο μας αφιέρωμα στην ημέρα του Αγίου Πατρικίου και την Ιρλανδία γενικότερα. Το αυθεντικό ιρλανδέζικο ουίσκι Bushmills έχει φέρει στη ζωή μας και στο Σπίτι της 24MEDIA τη δική του φιλοσοφία. Κι η αλήθεια είναι ότι αυτή η ιρλανδοσύνη έλειπε και λείπει πάρα πολύ από τη ζωή μας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είπαμε μέσα από κείμενα αφιερωματικά της Ιρλανδίας, να μιλήσουμε για αυτή τη χαμένη μας πατρίδα.

Τι όμως γίνεται ανήμερα του Αγίου Πατρικίου στην Ιρλανδία; Όλα βάφονται πράσινα- το παραδοσιακό χρώμα της Ιρλανδίας- με το τριφύλλι (shamrocks) να κυριαρχεί παντού!

Δεν είναι όμως μόνο η Ιρλανδία που κινείται στους ρυθμούς της St. Patrick’s Day, καθώς η συγκεκριμένη γιορτή έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, χάρη στην ιρλανδική διασπορά. Πιο χαρακτηριστική εικόνα από το ποταμό του Σικάγο ο οποίος κάθε τέτοια μέρα βάφεται πράσινος, σίγουρα δεν υπάρχει!

 

Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν από τον Maewyn Succat, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Πατρικίου ο οποίος- παρεμπιπτόντως- δεν ήταν Ιρλανδός. Γεννήθηκε στη Βρετανία, από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή και απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές οι οποίοι τον πούλησαν ως σκλάβο. Ο Succat κατάφερε να αποδράσει και να γυρίσει στη Βρετανία όπου βρήκε καταφύγιο σε μοναστήρι. Εκεί επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό από τον Χριστιανισμό ώσπου μετά από χρόνια έγινε ιερέας με τον όνομα Πατρίκιος και γύρισε στην Ιρλανδία με σκοπό της ζωής τους τη διάδοση της συγκεκριμένης θρησκείας στη χώρα. Πλέον θεωρείται κατά την παράδοση, ότι είναι αυτός που την ημέρα της Κρίσης θα «κατατάξει» τους Ιρλανδούς, καθώς είναι ο προστάτης Άγιος τους.

 

Ο Άγιος Πατρίκιος είχε βρει ένα πρωτότυπο τρόπο για να εξηγήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας στους παγανιστές. Να τους δείξει ότι ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα μπορούν να είναι ξεχωριστές οντότητες και μια ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα το έκανε δείχνοντας ένα τριφύλλι. Αιώνες αργότερα- και συγκεκριμένα τον 18ο- οι Ιρλανδοί αυτονομιστές έκαναν το τριφύλλι σύμβολο του αγώνα τους για ανεξαρτησία. Αναπόφευκτα επέλεξαν το πράσινο χρώμα το οποίο έγινε το εθνικό χρώμα των Ιρλανδών, με αποτέλεσμα την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου να βάφεται πράσινος μέχρι και ο Ιησούς στο Ρίο. Και να φανταστείτε ότι το παραδοσιακό χρώμα του Πατρίκιου ήταν το μπλε.

 

Όπως αναφέραμε, η 17η Μαρτίου συνδέθηκε και με το αλκοόλ καθώς αίρεται η Νηστεία της Σαρακοστής για 24 ώρες. Η σύνδεση όμως άργησε να γίνει καθώς έως το 1970 η συγκεκριμένη γιορτή ήταν μόνο θρησκευτική, με αποτέλεσμα η νομοθεσία να απαγορεύει στους Ιρλανδούς να δουλεύουν. Όταν όμως έγινε και εθνική εορτή, οι παμπ άνοιξαν και ο κόσμος γιορτάζει πλέον τη συγκεκριμένη ημέρα καταναλώνοντας ιρλανδικές μπύρες αλλά και το ξεχωριστό ιρλανδικό ουίσκι, σε όλο τον κόσμο!

 

Πώς όμως μετατράπηκε η συγκεκριμένη γιορτή σε παγκόσμιο φαινόμενο; Αρχικά, η πρώτη παρέλαση διεξήχθη στη Νέα Υόρκη το 1762 από το έντονο ιρλανδικό στοιχείο της πόλης. Σήμερα, οι Αμερικανοί με ιρλανδικές ρίζες υπολογίζονται σε πάνω από 30.000.000 εκατομμύρια στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ημέρα να είναι η αφορμή για να έρθει όλος αυτός ο κόσμος πιο κοντά στην καταγωγή του. Κάτι που συμβαίνει σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου υπάρχουν Ιρλανδοί, μέσα από τις παρελάσεις και τα φεστιβάλ «céilithe», όπου κυριαρχεί η παραδοσιακή κέλτικη μουσική, ο χορός, η ιρλανδική μπύρα και το υπέρχο ιρλανδικό ουίσκι. Και πάνω απ’ όλο, το πράσινο χρώμα!