FOOD & DRINK

Το G’Vine είναι ένα gin διαμάντι που ξεχωρίζει

Το πρώτο gin που είναι τόσο συνδεδεμένο με το κρασί και το αμπέλι που κλέβει αρκετή από την μοναδικότητά τους.

Μόλις βγήκα από το αεροδρόμιο του Bordeaux το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν ένα αμπέλι. Κοντοστάθηκα λίγο για να το συνειδητοποιήσω τι έβλεπα μπροστά μου. Όταν ξαναεπισκέφτηκα το αεροδρόμιο για να πάρω το αεροπλάνο της επιστροφής κατάλαβα γιατί υπήρχαν παντού αμπέλια. Αυτή η περιοχή ζει και αναπνέει για το σταφύλι και δεν θα μπορούσε πουθενά αλλού να δημιουργηθεί ένα τόσο ιδιαίτερο gin όπως το G’Vine. Το πρώτο gin το οποίο έχει σαν βάση απόσταγμα από σταφύλι και βγάζει αρώματα λουλουδιών και κρασιού.

Τρεις μέρες έλεγε το πρόγραμμα. Τρεις μέρες ήταν αρκετές για καταλάβω ότι το G’vine δεν μοιάζει με κανένα άλλο gin. Ήταν αρκετές για να καταλάβω ότι ο Jean-Sébastien Robicquet είχε ένα όραμα πριν από μερικά χρόνια. Να ενώσει την οικογενειακή του παράδοση η οποία έχει εμποτιστεί με μπόλικο κρασί, μαζί με την αγάπη του για τα spirits. Και το κατάφερε σε έναν χώρο που ζέχνει ιστορία, όπως το G’Vine του ζέχνει λουλουδένια και φινετσάτα αρώματα.

Αυτές τις τρεις μέρες γνωρίσαμε το χωριό του Cognac, τα κρασιά του και την γαστρονομία του, γνωρίσαμε το Maison Villeverte και την ιστορία του, γνωρίσαμε το G’Vine και όλο το ταξίδι της παραγωγής του. Μα πάνω από όλα, γνωρίσαμε τον Jean-Sébastien Robicquet, εμπνευστή, οραματιστή και δημιουργο του G’Vine ο οποίος πίστεψέ με είναι ένας γαμάτος τύπος. Και έτσι συμβαίνει συνήθως, ένα τόσο ιδιαίτερο προιόν έχει απο πίσω του έναν τόσο ιδιαίτερο άνθρωπο. Άλλωστε λένε ότι τα spirits είναι οι άνθρωποι που τα εμπνεύστηκαν και αυτό το διαπίστωσα και με το παραπάνω στο ταξίδι μου στο χωριό του Cognac όπου παράγεται το G’Vine.

Το χωριό του Cognac

Ένα χωριό τόσο διάσημο κι ας το έχουν επισκεφτεί πολύ λιγότεροι από όσοι το προφέρουν από τα χείλη τους. Τοποθετημένο στην επαρχία του Grande Champagne μόλις δυο παρα κάτι ώρες από το Bordeaux το Cognac είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό που ζει και αναπνέει για το ομώνυμο spirit. Από την καρδιά της παλιάς πόλης περνάει ο ποταμός Charente, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η αεροπορική βάση 709. Μπορεί να σου φαίνεται αστεία πληροφορία αλλά πίστεψέ με αρκετά συχνά ακούγαμε μαχητικά να περνάνε από πάνω μας οπότε αναρωτηθήκαμε το γιατί. Φυσικά δεν μας έκανε αυτό μεγαλύτερη εντύπωση αλλά το γεγονός ότι όλο το χωριό ζει και αναπνέει για το Cognac. Καλά κατάλαβες, αυτό το spirit είναι προστατευόμενης προέλευσης και μπορεί να παραχθεί μόνο σε αυτό το ευλογημένο μέρος.

Όλες οι μεγάλες εταιρείας και τα αποστακτήρια cognac βρίσκονται εκεί. Επιβλητικά γραφεία μέσα σε κάστρα στα σοκάκια της πόλης, εργοστάσια και αποστακτήρια λίγο πιο έξω να ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα αμπέλια, μουσεία του cognac και μαγαζιά αφιερωμένα σε εκείνο σε κάνουν να καταλάβεις ότι για τους κατοίκους το cognac δεν είναι μόνο το όνομα του χωριού τους και ένα spirit. Είναι πολλά παραπάνω από αυτό. συγκεκριμένα είναι θρησκεία και του φέρονται έτσι σε κάθε έκφανση του. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μόλις μπήκα στο bar του εκπληκτικού ξενοδοχείου που μέναμε παντού υπήρχαν πανέμορφα μπουκάλια συλλεκτικών εκδόσεων cognac. Καθόμουν και τα χάζευα για πολλή ώρα μέχρι να έρθει η σερβιτόρα και να με ρωτήσει τι θέλω να πάρω.

Maison Villeverte

Κάπως έτσι είχα χαζέψει και στην περιήγηση που μας έκαναν στο Maison Villeverte. Ένα παλιό αρχοντικό λίγο πιο έξω από το χωριό που είναι το ορμητήριο του G’Vine και του Jean-Sébastien Robicquet. Η ιστορία του ξεκινάει από τον 16ο αιώνα όταν και χτίστηκε και έγινε το σπίτι των επιχειρήσεων της οικογένειας. Από τότε μέχρι τον 19ο αιώνα η οικογένεια είχε ασχοληθεί με πληθώρα επιχειρήσεων. Από εμπόριο γουνών μέχρι ενασχόληση με την τέχνη. Μάλιστα η οικογένεια Robicquet ήταν από τους πρωτοπόρους του cognac τον 17ο αιώνα. Ο Jean-Sébastien Robicquet έχει δηλώσει “Εμπνέομαι από όλους αυτούς τους δυνατούς χαρακτήρας που είχε η οικογένεια μου, τους πρωτοπόρους σε ότι έκαναν αλλά και από την σύνδεση που είχαν πάντα με τον τόπο ο καθένας με τον δικό του τρόπο”

Κάπως έτσι σκέφτηκε και δημιούργησε την δική του επιχείρηση με κέντρο το Maison Villevert. Ο ίδιος οινολόγος έβαλε στόχο να δημιουργήσει εξαιρετικά spirits με διεθνή αναγνώριση που όμως θα σέβονται και θα θυμίζουν σε κάθε γουλιά τους τον τόπο παραγωγής τους και το βασικό στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Το κρασί. Και τα κατάφερε. Το Maison Villevert είναι μια μικρή σχεδόν οικογενειακή επιχείρηση η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας για τον τόπο αλλά έχει διεθνή brand names στο portfolio της. Ο Jean-Sébastien Robicquet αναγέννησε μια επιχείρηση που υπήρχε από το 1487 και την μεγάλωσε ακόμα περισσότερο με τις ιδέες του και τα spirits του.

Σε αυτό το παλιό κάστρο περιηγηθήκαμε, φάγαμε αλλά και μιλήσαμε με τον ίδιο τον Jean-Sébastien. Κάθε του γωνιά μια ιστορία, κάθε του δωμάτιο και ένας αιώνας, κάθε του βιβλιοθήκη και ένας λόγος να χαζεύεις για ώρες. Εκεί είδαμε την πρώτη συνταγή gin η οποία του έδωσε έμπνευση για να φτιάξει ένα απόσταγμα κοντά σε αυτό που περιέγραφε το βιβλίο. Εκεί είδαμε μπουκαλάκια με διαφορετικά βότανα που χρησιμοποιούνται στο G’Vine. Μα πάνω από όλα εκεί κάτσαμε στο ίδιο τραπέζι με τον ίδιο και μας εξήγησε γιατί τούτο εδώ το gin είναι τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Και πίστεψέ με υπάρχει εξήγηση, υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό.

G’Vine

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν θυμίζει στην διαδικασία παραγωγής του κανένα άλλο gin. To 2004 o Jean-Sébastien είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα ντελικάτο spirit από γαλλικά σταφύλια τα οποία θα έχουν εμποτιστεί με λουλούδια από το κλήμα. Αυτό το λουλούδι βγαίνει μόνο μερικές μέρες τον χρόνο και συγκεκριμένα τον μήνα Ιούνιο και χρησιμοποιείται για την διύλιση του η ίδια μέθοδος με αυτήν που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Όπως μας είπε ο ίδιος ο Jean-Sébastien την πρώτη χρονιά που το επιχείρησαν, μάζεψαν τα λουλούδια σε ένα δωμάτιο και επειδή ήταν παρασκευή, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την διαδικασία την Δευτέρα. Όμως την Δευτέρα όλα τα λουλούδια είχαν καταστραφεί και όλος ο κόπος είχε πάει χαμένος. Όμως ο Jean-Sébastien δεν απογοητεύτηκε γιατί μόλις μπήκε μέσα στο δωμάτιο, μεθυστικά αρώματα είχαν γεμίσει τον χώρο. Εκείνη την στιγμή κατάλαβε ότι κάτι ιδιαίτερο ήταν στα σκαριά.

Την επόμενη χρονιά, η παραγωγή του πρώτου G’Vine ήταν πετυχημένη και ο Jean-Sébastien ήταν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Με το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα. Φαινόταν η λάμψη στα μάτια του όταν μας μιλούσε στην γευσιγνωσία που μας έκανε στο Maison Villeverte. Εκεί μας εξήγησε τις διαφορές του καθαρού αποστάγματος από σταφύλια σε σχέση με εκείνο από σιτηρά. Μας έδειξε πόσο αλλάζει σε κάθε στάδιο δημιουργίας του ο χαρακτήρας και η παλέτα των γεύσεών του και πίστεψέ με, το στόμα μου συνεχώς γέμιζε λουλούδια και αρώματα.

Την δεύτερη μέρα πάλι ο ίδιος ο Jean-Sébastien μας ξενάγησε στα εργοστάσια Adéona όπου παράγεται, διυλίζεται και παρασκευάζεται το G’Vine. Ένα φιλικό προς το περιβάλλον  αλλά και υπερσύγχρονο εργοστάσιο με δύο μεγάλους άμβυκες και δύο μικρούς, όμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία. Άλλωστε σας είχα προϊδεάσει και νωρίτερα. Στον κάθε ένα έχει δώσει και ένα όνομα και από εκεί και μόνο φαίνεται το μεράκι με το οποίο έχει φτιάξει κάθε απόσταγμά του. Όταν μας μιλούσε για το G’Vine φαινόταν μια σπιρτάδα στα μάτια του και μπόλικο από το μεράκι που έχει μέσα του αυτό το spirit.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε τόσο μικρό χρόνο ζωής έχει καταφέρει να αναδειχθεί τρίτο super-premium gin στον κόσμο αλλά και να κερδίσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς. Το G’Vine είναι από μόνο του ένας πρωτοπόρος σε όλη την αγορά των spirits και πόσο μάλλον των gins. Ο συνδυασμός των στεμφύλων που βγάζουν το καθαρό απόσταγμα μαζί με τα λουλούδια από τα σταφύλια δίνουν ένα απαλό, ολοκληρωμένο, στρογγυλό σώμα αλλά και τεράστια φρεσκάδα. Το G’Vine δεν μοιάζει με κανένα άλλο gin και είναι η επιτομή του elegant, ενώ σε κάθε του γουλιά σε αποπλανεί. Ένα G&T θα σε πείσει και για μένα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό. Το G’vine μέσα σε αυτα΄τα εντυπωσιακά πράσινα ποτήρια σε κάνει να νιώθεις βασιλιάς, ενώ ένα σταφύλι μοιάζει να δένει τέλεια.

Δοκίμασε το, κλείσε τα μάτια και πίστεψέ με θα ταξιδέψεις στην γαλλική επαρχία η οποία γεμάτη αμπέλια σου γεμίζει το μάτι και γενικά όλες σου τις αισθήσεις. Ακριβώς όπως και το G’Vine.