Τρεις bartenders, τρία cocktails, τρεις ιστορίες που αφήνουν το δικό τους legacy
Πριν από περίπου έναν μήνα έλαβε χώρα ο ελληνικός ημιτελικός του διαγωνισμού Bacardi Legacy και για άλλη μια φορά όλη η αφρόκρεμα του ελληνικού bartending ήταν εκεί για να αναδείξει τους τρεις φιναλίστ. Οι τρεις τους θα διεκδικήσουν την πρωτιά στον ελληνικό τελικό αλλά και μια διάκριση στον παγκόσμιο με σκοπό να χτίσουν την δική τους κληρονομιά γύρω από το όνομα θρύλος της Bacardi. Εμείς μιλήσαμε και με τους τρεις για να μας πούνε ποια είναι η μέχρι τώρα κληρονομιά που κουβαλάνε αλλά και πως θα χτίσουν μέσα από το cocktail τους το μέλλον.
Σε αυτόν τον διαγωνισμό η ελευθερία στους διαγωνιζόμενους είναι μεγάλη με αποτέλεσμα ο κάθε ένας να βγάζει μέσα στο cocktail του την αύρα του, τον εαυτό του, την προσωπικότητα του. Και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις σε κάθε μια γουλιά. Όταν δοκίμαζα το πόνημα του καθενός ενώ μου μιλούσε μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο χρησιμοποίησε το κάθε συστατικό, για ποιο λόγο επέλεξε να παρουσιάσει αυτό το αποτέλεσμα. Τρεις προσωπικότητες, τρία cocktails, τρεις κληρονομιές.
Η Tina Sardis και το
El Anciano

Η επόμενη φιναλίστ είναι γυναίκα. Η Tina έχει καταγωγή από τον Καναδά, δουλεύει στο Mosaiko τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά με την εστίαση ασχολούμαι 15 χρόνια περίπου. “Ξεκίνησα δουλεύοντας περιστασιακά ως σερβιτόρος σε ένα μικρό αλλά ιστορικό μπαράκι στη Γλυφάδα, το Moonshine. Μεγαλώνοντας λοιπόν, σπουδάζοντας και ψάχνοντας τα πατήματά μου, η ζωή με τον κλασικό αναπάντεχο τρόπο που τη διακατέχει με έφερε στην πόρτα του Mosaiko, για το οποίο τότε είχε δημιουργηθεί μεγάλο σούσουρο στο προάστιο της Γλυφάδας. Ένα μαγαζί με αισθητική κέντρου, χωμένο σε ενα στενάκι - έπρεπε όλοι να το δούμε. Το ότι πλέον, μετά από αρκετή προσπάθεια κι επιμονή, έχω καταφέρει να βρίσκομαι πίσω από το μπαρ είναι μια κατάσταση που μου δίνει μεγάλο ενθουσιασμό! Περνάω απίστευτα σερβίροντας τους ανθρώπους που κάθονται απέναντί μου, ιδίως όταν βλέπω χαμόγελα να προκαλούνται από την παρουσία μου κι από κάποια πρότασή μου”.

(Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός)
Η Tina δεν το σκέφτηκε πολύ για να λάβει συμμετοχή και να στείλει την συνταγή της “Ο Νικήτας Βασιλόπουλος ευθύνεται για το ότι δήλωσα συμμετοχή στο Bacardi Legacy. Με παρότρυνε καιρό να στείλω συμμετοχή, κι ένα απόγευμα που δουλεύαμε μαζί στο Μosaiko αποφάσισα χωρίς πάρα πολλή σκέψη ότι θα στείλω τη συνταγή μου. Δεν ήθελα να το σκεφτώ πολύ, ούτε να το αναλύσω, για να μπορέσω να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται στον εαυτό μου. Η έμπνευση ξεκίνησε από ένα κλασσικό cocktail που λέγεται "La Cachanchara" - έχει μια ιστορία η οποία με άγγιξε πολύ. Πρόκειται για ένα ζεστό cocktail το οποίο έπιναν οι αντάρτες κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας μεταξύ Κούβας και Ισπανίας, και λέγεται ότι είναι το πρώτο cocktail που συνδύασε φρέσκο χυμό λαιμ, γλυκαντική ουσία και ρούμι. Έτσι λοιπόν έγινε η επιλογή του ονόματος, El Anciano, που σημαίνει ο αρχαίος και χρησιμοποιείται χαϊδευτικά αντί για το "παππούς". Μου άρεσε πολύ η ιδέα να ονομαστεί έτσι το καινούριο μέλος στην οικογένεια και στην κληρονομιά αυτών των εξαιρετικά σημαντικών κοκτειλς”.

O Αντώνης Μαντζαρίδης και το
Semilla

Ο Αντώνης κατάγεται από τις Σέρρες, έζησε αρκετά στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά η πορεία τον έφερε πίσω από την μπάρα του Theory Bar & More. “Στο Ηράκλειο έκανα και τα πρώτα μου βήματα πίσω από το μπαρ. Άμεσα συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω. Ένα επάγγελμα τόσο όμορφο όσο και δύσκολο. Πέρα από τις προφανείς δυσκολίες, για εμένα η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στην ευθύνη που φέρει κάποιος που βρίσκεται πίσω από την μπάρα. Ευθύνη γιατί καταρχήν μιλάμε για αλκοόλ και φυσικά ευθύνη για την διασκέδαση του ανθρώπου που θα βρίσκεται απέναντί σου. Κάτι διόλου αμελητέο ειδικά στις μέρες μας”.
Η απόφαση για να λάβει συμμετοχή δεν ήταν κάτι εύκολο για τον Αντώνη. Βλέπεις είναι τύπος που σκέφτεται την κάθε του πράξη και δεν δρα παρορμητικά “Είναι ένας διαγωνισμός με πολύ συγκεκριμένο concept. Το να φτιάξεις ένα κοκτέιλ με ολοκληρωμένη ιστορία γύρω του και που να μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε μπαρ του κόσμου είναι σίγουρα πιο δύσκολο από ότι ακούγεται. Όλος αυτός ο προβληματισμός γέννησε αρκετά ερωτήματα στο μυαλό μου. Και στην προσπάθεια να απαντήσω σε αυτά πήρα την απόφαση να δηλώσω συμμετοχή. Το κυριότερο ερώτημα που μου δημιουργήθηκε είναι: "Γιατί κάποιος να δημιουργήσει κληρονομιά;".


Ο Πέτρος Μυτιληναίος και το Lucky Underdog

Ο Πέτρος μεγάλωσε στην Ανάβυσσο αλλά πλέον ζει στον Πειραιά όπου βρίσκεται και το CHE Cocina y Barra Sudamericana, το μαγαζί το οποίο εργάζεται. Ασχολείται με το bartending εδώ και μόνο δύο χρόνια αλλά όπως φαίνεται το απολαμβάνει και με το παραπάνω “Η μητέρα μου μου περιέγραφε πάντα πως ο παππούς μου έκανε μεγάλα τραπέζια σπίτι του και έτριβε τα χέρια του από χαρά όταν έβλεπε τους άλλους να απολαμβάνουν τα φαγητά του και να περνάνε όμορφα. Αυτό μάλλον πέρασε και σε μένα. Η αίσθηση της δηλαδή της ικανοποίησης από την διασκέδαση των άλλων. Αυτή την ικανοποίηση ένιωσα την πρώτη φορά που μπήκα πίσω από το μπαρ και κατάλαβα ότι αυτό θα είναι το επάγγελμα που θα κάνω από εδώ και πέρα”


Αυτοί είναι οι τρεις φιναλίστ του ελληνικού διαγωνισμού Bacardi Legacy. Κάθε ένας και μια διαφορετική προσωπικότητα, κάθε cocktail και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το ΟΝΕΜΑΝ θα παρακολουθεί στενά την πορεία και των τριών προς τον τελικό του Φεβρουαρίου που θα λάβει χώρα στην Αθήνα και θα σου μεταφέρει κάθε νέο. Εσύ μπορείς να κάτσεις στην μπάρα του μαγαζιού που δουλεύει ο καθένας και να μάθεις από πρώτο χέρι την ιστορία τους αλλά και να πιεις το cocktail που σίγουρα θα γίνει κλασικό.