ΠΟΤΟ

Γευστικό ταξίδι από την Πάτρα ως την Κρήτη για χάρη των cocktail

Η ώρα της Αθήνας για το δεύτερο κύμα του World Class Bartender of the Year 2015. Το 7 Jokers φιλοξένησε bartenders από την Πάτρα και την Κρήτη.

Με πέντε ταξιδευτές από την Κρήτη και έναν από την Πάτρα συνεχίστηκε χθες Τρίτη το judging του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year. Αρώματα, γεύσεις, μουσικές και κείμενα με έντονο ελληνικό στοιχείο κυριάρχησαν στις δημιουργίες των έξι κυρίων που δημιούργησαν μπροστά στα μάτια των κριτών, με πρωταρχικό στόχο μία θέση στη εξάδα εκείνη που θα συναντήσει τους έξι φιναλίστ από το πρώτο κύμα.

Είχαμε πει και σε προηγούμενο κείμενο ότι η θεματική της δεύτερης ενότητας, το “Cocktails and the written word” είναι μία υπέροχη ευκαιρία για τους bartender να αντλήσουν έμπνευση από γραπτά ελληνικής ή και ξένης πεζογραφίας και ποίησης, τόσο για να εντυπωσιάσουν τους δύο κριτές όσο και για να δοκιμάσουν τα όρια της δικής τους δημιουργικότητας. Όπως συζητούσα κατά τη διάρκεια της ημέρας και με τους δύο κριτές, τον Tristan Stephenson και τον Justin Smyth, αυτή η θεματική δίνει τη δυνατότητα στους bartenders να αναπτύξουν την τέχνη της αφήγησης και να μάθουν πώς να παντρεύουν μία όμορφη ιστορία με μία δημιουργία στο ποτήρι.

 

Ένας bartender οφείλει να είναι και ένας καλός storyteller. Και με βεβαιότητα θα πω ότι την πρώτη αυτή μέρα που το judging γίνεται στην Αθήνα, ακούσαμε μερικές πολύ ωραίες αφηγήσεις από τους συμμετέχοντες, ακούσαμε μουσικές του τόπου μας και γνωρίσαμε πώς κάποια από τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης μπορούν να μπλεχτούν δημιουργικά σε cocktail. Και οι 6 παρουσιάσεις έγιναν στο 7 Jokers το οποίο φιλοξένησε τους συμμετέχοντες από την Πάτρα και την Κρήτη.

Πάμε να δούμε τις 6 συμμετοχές στα πλαίσια της τρίτης μέρας judging του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year 2015.

Το “Cornered” του Ντίνου Διαμαντή (Maizon Café)

 

Η ημέρα ξεκίνησε δυνατά με μία πολύ ζωντανή παρουσίαση από τον Ντίνο, ο οποίος αποφάσισε να βυθιστεί στις εσωστρεφείς σκέψεις του Charles Bukowski στο “Alone” αλλά και να ονειρευτεί πώς θα ήταν να είναι και εκείνος κομμάτι ενός βιβλίου όπως το “The Cocktail Culture in the Cities of Europe”.  Το ποίημα με τον ομώνυμο με το cocktail του τίτλο από το βιβλίο του Bukowski, μιλά για έναν άνδρα ο οποίος έχει περάσει δύσκολα στη ζωή του αλλά όπως και ο ίδιος, δεν εγκαταλείπει και επιβιώνει αν και πολλές φορές στριμωγμένος στη γωνία. Το cocktail που δημιούργησε με βάση το Tanqueray No. Ten ®, είναι κάτι ανάμεσα στο daiquiri του Hemingway και σε κάποιο tiki cocktail. Όπως είπε και ο ίδιος στην παρουσίασή του είναι ένα εποχικό ποτό, ιδανικό γα την παρέα.

 

65ml Tanqueray No. Ten ®, 15ml Luxardo Maraschino Liqueur, 15ml σπιτικό σιρόπι αρωματισμένο με βανίλια, 15ml πουρές ανανά, 25ml ελαιοσάκχαρα από λεμόνι και ροζ γκρέιπφρουτ και 2 dashes Peychaud’s Bitters συνθέτουν το “Cornered”.

Το “Mirambello” του Αλέξανδρου Γιαλιτάκη (The Bitters Bar)

 

“I came here for the experience” είπε σε κάποια στιγμή της παρουσίασής του ο Αλέξανδρος από το Ηράκλειο της Κρήτης και φαινόταν να απολαμβάνει αυτή την εμπειρία περισσότερο από κάθε άλλη. Για να περάσει γρήγορα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και το πώς το “El Greco” αποτέλεσε παρέα με το “Cuban Cocktails” την έμπνευση για τη δημιουργία του. Τα εσπεριδοειδή είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ποτό που δημιούργησε, με τον Αλέξανδρο να εξηγεί ότι είναι αυτά που αγκαλιάζουν το μουσείο που υπάρχει για χάρη του στην Κρήτη. Για αυτό το λόγο γαρνίρισε άλλωστε και το ποτήρι του με ένα κομμάτι ροζ grapefruit και ένα άνθος λεμονιάς.

 

60ml Tanqueray No. Ten ®, 20ml σπιτικό σιρόπι από περγαμόντο αρωματισμένο με σαφράν και ροζ πιπέρι, 20ml χυμό από lime, 30ml χυμό από ροζ grapefruit, ασπράδι αυγού, 2 dashes aromatic bitters συνθέτουν το “Mirambello”.

Το “Dive the experience” του Σταύρου Βασιλειάδη (Drink Easy)

 

Σε ένα μπαουλάκι με μια φωτογραφία του Edgar Allan Poe δίπλα σε μία Don Julio Blanco ® «κρύφτηκε» η παρουσίαση του Σταύρου ο οποίος δημιούργησε ένα εποχικό ποτό, σερβιρισμένο μάλιστα σε ποτήρια με σκοινί ώστε να μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε. Εμπνευσμένος από το βιβλίο “Bitters” αλλά κυριότερα από μία εικόνα στο “Manuscript found in a bottle” του Poe, δημιούργησε οπτικά το δικό του σύννεφο αρωμάτων και γεύσεων για να το τοποθετήσει στο μπαούλο του παρέα με τα cocktail. Ο bubbly χαρακτήρας του cocktail προήλθε από το Perlini shaker που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει το cocktail.

45ml Don Julio Blanco ®, 15ml λικέρ κυδώνι, 30ml βιολογικός χυμός καρότο, 30ml αγουρίδα, 15ml σιρόπι αγαύης, 15ml σπιτικό σιρόπι από cranberries, κανέλα και ιβίσκο. Συνθέτουν το “Dive the experience“.

Το “DiVine Flavours” του Περικλή Διαλυνά (Χαρά Ήλιος)

 

Η φωνή του Anthony Quinn ηχεί δυνατά και το συρτάκι του Ζορμπά δίνει το έναυσμα για την παρουσίαση του Περικλή. Με τις φιγούρες του Ζορμπά, του Νίκου Καζαντζάκη, μέχρι και της Μαντάμ Ορτάνς να αντιστοιχούν σε κάθε ένα από τα συστατικά του ποτού που δημιουργεί, το “DiVine Flavours” προσπαθεί να κλείσει μέσα του την Ελλάδα. “This is Greece” ακούγεται να λέει δύο φορές, με το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη να στέκει δίπλα σε εκείνο του Tristan Stephenson, το “The Curious Bartender” και τα Tanqueray No. Ten ® και Cîroc ® να συνυπάρχουν αρμονικά στο cocktail. Στο δίσκο που διάλεξε να σερβίρει, πέρα από δύο μικρές φιάλες στις οποίες έβαλε το ποτό πριν τις γαρνίρει με στάχια από τσίλι, είχε ένα λουκούμι περγαμόντο και γλυκό σταφύλι.

 

20ml Tanqueray No. Ten ®, 30ml Cîroc ®, 20ml Noilly Prat dry vermouth, 20ml σπιτικό σιρόπι με βάση το λευκό κρασί από την Κρήτη αρωματισμένο με λουίζα, χαμομήλι, τσίλι και περγαμόντο, 1 κουτ. μαρμελάδα ελιάς, 2 dashes blend από bitters πορτοκάλι, grapefruit, λεμόνι και old barrel συνθέτουν το “DiVine Flavours”.

Η “Αρετούσα” του Γιάννη Βαβαδάκη (Cocktail Solutions)

 

Η όμορφη ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, βασικό συστατικό της πολύ αφηγηματικής παρουσίασης του Γιάννη, ο οποίος υπό τους ήχους της Κρητικής λίρας ξετυλίγει μπροστά στους κριτές το κουβάρι του μύθου που έπλασε ο Βιτσέντζος Κορνάρος. Σε ένα κάστρο που έχει κατασκευάσει ο ίδιος από πυλό, τοποθετεί από τη μία τον Ερωτόκριτο και από την άλλη την Αρετούσα, καλώντας τους κριτές να τους σμίξουν. Η τσικουδιά και η Don Julio Blanco ® συναντούν την ντομάτα, με την Sangrita του Γιάννη να έχει στοιχεία και τεχνικές και από το “Bar Book”. Το πρώτο “thrown” cocktail όπως παρατήρησαν και οι κριτές από όσα έχουν δει μέχρι στιγμής στο judging.

 

60ml Don Julio Blanco ®, 20ml σπιτικό purée ντομάτας, 22,5ml χυμός lime, 1 κουτ. σπιτικό mango & chili chutney συνθέτουν την “Αρετούσα”.

Το “Addiction” του Αντώνη Γιαννακάκη (Οινοθήκη Avli)

 

Με την τρούφα να πρωταγωνιστεί και την υπέροχη μουσική από το “Requiem for a dream” να συνοδεύει την αφήγηση, ο Αντώνης έδωσε στους κριτές τη δική του εικόνα από την ταινία και την νουβέλα. Ποικίλα στοιχεία στο τελικό του στήσιμο και μία τρούφα που όπως παρατήρησαν οι κριτές έδινε μεν έντονο το άρωμά της εκ πρώτης αλλά στη γεύση έδενε αρμονικά στο ποτό που δημιουργήθηκε με βάση το Tanqueray No. Ten ®.

 

60ml Tanqueray No. Ten ®, 20ml dry vermouth, 1 κουτ. πουρέ από μανιτάρια με βούτυρο τρούφας, 20ml σιρόπι με μέλι και αγουρίδα, έλαια από lime. Συνθέτουν το “Addiction“.

Το judging του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year 2015 συνεχίζεται την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές με μερικούς ακόμα bartender να θέτουν τις δικές τους βάσεις για να πάρουν ένα από τα 6 μαγικά εισιτήρια για τον ελληνικό τελικό. Το judging διαρκεί μέχρι και το Σάββατο 26/04. Παρακολούθησε live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece