ΠΟΤΟ

Η Lorena Vasquez φτιάχνει ρούμι σε ένα σπίτι πάνω από τα σύννεφα

Μία σύντομη συζήτηση με την master blender του ρούμι Zacapa, για την Γουατεμάλα που έγινε η πατρίδα της και το ονειρώδες αποστακτήριο του ρούμι.

Κάθε δημοσιογράφος ο οποίος ασχολείται με το ποτό σε αυτή τη ζωή, έχει σίγουρα στο wish list του να επισκεφτεί τους δικούς του ‘άγιους τόπους’. Και σίγουρα για τον καθέναν διαφέρουν σημαντικά. Χωρίς άλλη καθυστέρηση θα ομολογήσω ότι τα λιβάδια της αγαύης που επισκέφτηκα πριν δυο χρόνια στην επαρχία του Jalisco ήταν το ένα από τα τρία δικά μου ονειρικά ταξίδια. Το δεύτερο είναι ένα roadtrip και boattrip στα αποστακτήρια των Highlands, του Speyside και των Isles. Και το τρίτο και ίσως ονειρικότερο είναι στο αποστακτήριο του ρούμι Zacapa, στα 2300 μέτρα υψόμετρο.

Σε αυτό που αποκαλούν “House above the clouds”. Το ‘σπίτι’ της Lorena Vasquez.

 

Το παρουσιαστικό της μπορεί να σε ξεγελάσει. Ομολογώ ότι την είχα προσέξει από το πρώτο βράδυ που βρέθηκα στο Miami για τον παγκόσμιο τελικό του World Class. Κι αυτό γιατί αν και βρίσκεται ήδη πανω από 30 χρόνια στην υπηρεσία του ρούμι, βλέπεις στις κινήσεις της, το ταμπεραμέντο της, ακόμα και το ντύσιμό της ένα άσβεστο πάθος για τη δουλειά της, μία λατρεία για το ρούμι και την λατινοαμερικάνικη κουλτούρα.

Πολύ πριν βρεθώ στο Miami είχα ζητήσει να έχω λίγο χρόνο μαζί της ανάμεσα στα σεμινάρια και τα challenges (εντάξει και τα party). Κι αυτό γιατί όσο κι αν με μαγεύουν τα ρούμι που είναι φτιαγμένα στην Καραϊβική και το επίπεδο της θάλασσας, αυτό το οποίο συντελείται στο ηφαιστειογενές έδαφος της Γουατεμάλα, η απόσταξη σε τέτοιο υψόμετρο αλλά και η περίφημη μέθοδος Systema Solera που έχουν αναπτύξει δανειζόμενοι την κουλτούρα των sherry, πάντα μου έκλεβαν την προσοχή σαν λάτρη του είδους.

 

Αναρωτιέμαι πώς της φαίνεται το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες γυναίκες σε τόσο σημαντική θέση στο spirit industry. Αν νιώθει περισσότερο περήφανη για αυτό ή θυμωμένη που δεν υπάρχουν πολύ περισσότερες. “Στην αρχή, ήμουν η μόνη γυναίκα στο αποστακτήριο και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έπρεπε να προσπαθήσω πάρα πολύ σκληρά να αποδείξω την αξία μου. Δεν θέλω να σκέφτομαι αν υπάρχουν άλλες γυναίκες σε αυτή τη θέση ή όχι. Αυτό που κάνω εγώ είναι να ωθώ ολοένα και περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με το ρούμι, όχι απλά επειδή είναι γυναίκες αλλά γιατί έχουν κάποια χαρακτηριστικά που θεωρώ απαραίτητα στον κόσμο του ποτού”.

Φαίνεται πολύ δυναμική και έχω διαβάσει άρθρα και άρθρα που υμνού τη δική της αφοσίωση στο Zacapa και το ρούμι. Την ρωτάω αν είναι οικογενειακό θέμα το ρούμι μιας και κάπου διάβασα ότι η δική της προγιαγιά έφτιαχνε το δικό της ρούμι στη Νικαράγουα, την πατρίδα της Lorena. “Δεν το ήξερα καν για πάρα πολύ καιρό. Ήξερα ότι έκανε απόσταξη για κάποια ποτά αλλά δεν είχα φανταστεί πόσο σημαντικό ήταν για την εποχή αυτό που έκανε και πως εγώ μετά από τόσα μα τόσα χρόνια θα έπαιρνα τη σκυτάλη σε μια άλλη χώρα”. Αν είναι οικογενειακή η υπόθεση, το επόμενο που ήθελα να μάθω είναι αν η ίδια θα δώσει το χρίσμα σε μέλη της δικής της οικογένειας για να ασχοληθούν και εκείνοι με το ρούμι. “Θα το ήθελα πολύ αλλά η κόρη μου ασχολείται με τα οικονομικά και η άλλη μου κόρη με την αρχιτεκτονική. Ίσως οι εγγονές μου”.

Αυτό που συναντάς πάντα στις συνεντεύξεις της είναι κάποιο σχόλιο δημοσιογράφου ή δικό της για την μύτη της. Είναι συχνό να λέει και η ίδια ότι εμπιστεύεται τυφλά την μύτη της στη δουλειά. Όπως σχεδόν κάθε master distiller σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν μπορεί να εμπιστευτεί και κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτό της για το ρούμι που καταλήγει στις φιάλες. “Πρέπει να αναπτύξεις την μύτη σου. Όταν προσλαμβάνω κάποιον πρέπει να εξετάσω τις ικανότητές του. Και από κει και πέρα οφείλεις να δουλέψεις πάρα μα πάρα πολύ. Είναι πολύ δύσκολο να περάσεις τη γνώση σε κάποιον άλλον. Εγώ δοκιμάζω ένα ρούμι και καταλαβαίνω ότι κάτι πάει στραβά, ξέρω τι πρέπει να αλλάξει. Αλλά αυτό δεν γίνεται να το εξηγήσω τόσο εύκολα σε κάποιον άλλον. Δουλεύω πάνω από 30 χρόνια”.

Υπάρχει χώρος για εξέλιξη στο ρούμι; Υπάρχει χώρος για πειραματισμό για έναν master distiller; “Υπάρχει χώρος. Έχουμε δημιουργήσει το Zacapa Edition Negra το οποίο δεν κυκλοφορεί στη χώρα σου και έχει μερικά πιο καπνιστά στοιχεία στη γεύση του, νομίζω θα σου άρεσε. Είναι ένα πολύ ωραίο ρούμι. Αλλά κάνουμε πάντα μικρές προσεκτικές κινήσεις”.

Ένα από τα συχνά θέματα με το Zacapa όσον αφορά τους bartenders είναι ότι δεν είναι ένα λευκό, ένα ελαφρύ ρούμι, το οποίο θα τους εξυπηρετούσε σε συγκεκριμένα cocktail. Τι πιστεύει όμως η Lorena για αυτό; “Δουλεύω τώρα ένα ρούμι το οποίο θα είναι εξαιρετικό για τα cocktail. Δεν είναι λευκό αλλά θα είναι πιο ελαφρύ ακριβώς για αυτό το λόγο. Όταν παλαιώνεις ένα spirit, είναι δύσκολο να παραμείνει λευκό. Δοκίμασα όπως η Don Julio να ωριμάσω για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα ρούμι και δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα για το Zacapa. Δουλεύω όμως κάτι οπότε θα πάρεις ελπίζω μια ιδέα σύντομα”.

 

Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε το συγκεκριμένο Zacapa. Και της ζητώ να μου εξηγήσει γιατί η ίδια θεωρεί ότι είναι ιδανικό για να παίζουν μαζί του οι bartenders. “Είναι πολύ περίπλοκο στα αρώματα και τη γεύση του. Ένας bartender μπορεί να δημιουργήσει με το Zacapa μερικά πολύ εκλεκτά cocktail χωρίς να χρησιμοποιήσει πολλά υλικά”. Μονολογώ ότι είναι τέλειο από μόνο του και συμφωνεί με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Κλείνοντας την συνέντευξη, σχετικά σύντομα μιας και ο Αλέξης Σιμωνίδης ήταν έτοιμος για άλλο ένα challenge και δεν ήθελα να τον χάσω, μιλήσαμε για το Sistema Solera, για τις καινοτομίες που έχει φέρει το Zacapa στο ρούμι και την παράδοση που η ίδια δημιουργεί. Η Lorena Vasquez είναι ένας εξαιρετικός συνομιλητής, μία γυναίκα που προκαλεί θαυμασμό με το έργο και την παρουσία της στο χώρο.

Στον αποχαιρετισμό και κοιτώντας την με ένα ποτήρι στο χέρι, την ρωτώ πώς προτιμά να απολαμβάνει το ρούμι της. “Με φαγητό προτιμώ ένα ποτήρι Zacapa με πάγο. Και το Zacapa XO σαν χωνευτικό στο τέλος ενός γεύματος. Όταν όμως είμαι σε ένα τόσο ωραίο περιβάλλον, όπως το World Class, μου αρέσει αλήθεια πολύ να δοκιμάζω τις δημιουργίες των bartenders”.