ΠΟΤΟ

Μια σούπα από φρούτα, λίγο αντηλιακό και η όμορφη Χαλκιδική σε μεξικάνικο ποτήρι

Δεύτερη ημέρα για το judging της δεύτερης φάσης του World Class bartender of the year 2016. Και πάλι στην υπέροχη Θεσσαλονίκη.

Με την πρώτη ημέρα να έχει δώσει ήδη τα δείγματα για το επίπεδο των Ελλήνων bartenders, οι κριτές μας, Stephanie Jordan και Ago Perrone, συνεχίζουν αυτό το tour γεύσεων και εμπειριών από bar σε bar της πόλης της Θεσσαλονίκης, μία μόλις ημέρα πριν μεταβούν στην Αθήνα. Η θεματική “Fruits & Plants” έχει βάλει δύσκολα στους συμμετέχοντες. Είναι ο συνδυασμός πολλών στοιχείων ευρεσιτεχνίας και ευρηματικότητας, όχι μόνο στην επιλογή και τη δημιουργία των υλικών αλλά ακόμα και στα σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν, που ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Μετά από μια όμορφη βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και ένα ελληνικό καφέ, ακολουθήσαμε τον Παναγιώτη Αγγελίδη, Reserve Brands Ambassador στην Diageo Hellas, μέσα από τα όμορφα στενά της πόλης στα bar και τους bartenders που μας περίμεναν. Προς το απόγευμα, πήγαμε και μέχρι την Χαλκιδική (γιατί σαν την Χαλκιδική – ως γνωστόν – δεν έχει) για τον τελευταίο συμμετέχοντα της ημέρας. Ο ήλιος της Θεσσαλονίκης και το τοπίο, έβαλαν τους κριτές μας στο mood για ωραία εποχιακά cocktail. Και αυτό ακριβώς απήλαυσαν. Παρέα με άλλα premium spirits στα διαλείμματα.

 

Πάμε να δούμε πώς πήγε η δεύτερη ημέρα judging της δεύτερης φάσης. του World Class Bartender of the Year 2016. Είχαμε τρεις συμμετέχοντες για αυτή την ημέρα.

Ο Τέο Τερζόπουλος με το Mommy M (Olympion)

 

Αυτό το cocktail είναι αφιερωμένο στην μητέρα του, η οποία είναι ο ήρωάς του και τον συγκινεί κάθε φορά που μιλά για εκείνη. Μας λέει ότι η μητέρα καθενός έδωσε τις πρώτες γεύσεις και τις πρώτες μυρωδιές από την κουζίνα της σε κάθε παιδί. Ο Τέο λοιπόν χρησιμοποιεί μια δική της συνταγή στη δημιουργία του ποτού του. Φρέσκα φρούτα, σέλερι, ακόμα και σκόρδο.

 

Για το ποτό χρησιμοποιεί 50 ml Tanqueray No. Ten, 25 ml χυμό λεμόνι, 20 ml σιρόπι ζάχαρης αρωματισμένο με σκόρδο. Ζητά από τους κριτές να κάνουν shake σε βαζάκια και σουρώνει με ένα σουρωτήρι μπουγάτσας σε ένα ποτήρι στο οποίο έχει τοποθετήσει πάγο που έχει φτιάξει από μία σούπα από φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι, φράουλα) μαζί με σέλερι, σπόρους από κόλιανδρο, πιπέρι, αλάτι και ζάχαρη. Προσθέτει στο ποτό μία μαρέγκα από εσπεριδοειδή και 4 dashes celery bitters. Γαρνίρει με ένα στικ σέλερι και celery bitters.

O Τεό Μανωλάς με το Carroten (Βογάτσικου 3)

 

Ο Τεό μεταφέρει τους κριτές μας σε μία παραλία. Τους φορά πετσέτες και τους γνωρίζει το Carroten, το αντιηλιακό που έδωσε το όνομα και στο cocktail του. Από ένα ψυγείο παραλίας βγάζει κάθε ένα από τα συστατικά του, ακριβώς όπως θα το έκανε και για να φτιάξει ποτά για την παρέα του. Οι βεντάλιες στους κριτές ήταν το τελευταίο touch παραλίας πριν δημιουργήσει το ποτό του.

 

Για το cocktail βάζει σε ένα απλά shaker που χρησιμοποιούμε για καφέ στην παραλία, 55 ml Tanqueray No. Ten, 30 ml χυμό από grapefruit, 12,5 ml σιρόπι από δενδρολίβανο, 45 ml πουρέ καρότο, 30 ml ασπράδι αυγού. Χτυπά και σουρώνει στο ποτήρι. Προσθέτει ένα κομμάτι πάγο, γαρνίρει με δενδρολίβανο και σερβίρει πάνω σε μια ξύλινη ρακέτα, δίπλα σε όλα τα συστατικά του.

Ο Γιώργος Φλόρος με το Once Upon a Time in Mexico (Royal Hotel)

 

Αυτή η γωνιά της Χαλκιδικής ανήκει στο Μεξικό. Ο Γιώργος για τις ανάγκες της ιστορίας είναι ο Jose Antonio Dominguez Banderas, είναι ηθοποιός και βρίσκεται στο Μεξικό για μία ταινία. Ο χώρος που έχει στήσει για τους κριτές μοιάζει με το αποστακτήριο της τεκίλας Don Julio, το La Primavera. Τα ανακυκλωμένα στοιχεία προέρχονται από την επιμονή του παιδιού του να ανακυκλώνει.

 

Για το ποτό, ο Γιώργος χρησιμοποίησε 30 ml τεκίλα Don Julio Blanco, 30 ml τεκίλα Don Julio 1942, 60 ml χυμό που δημιούργησε από λεμόνι, παντζάρι και πράσινα μήλα, 6 drops από σπιτικό bitter χωρίς αλκοόλ με σοκολάτα και στέβια, 30 ml ασπράδι αυγού. Σερβίρει δίπλα σε έναν βρώσιμο κήπο από φρούτα και λαχανικά. Από τη μία μεριά τα φρούτα σε χώμα από σοκολάτα και από την άλλη τα λαχανικά πάνω σε αποξηραμένες ελιές θρούμπες.

 

Έφτασε η ώρα για τους κριτές μας να αφήσουν πίσω τους της όμορφη Θεσσαλονίκη και όσα έζησαν εκεί και να κατευθυνθούν στην Αθήνα όπου μας περιμένουν τρεις πολύ γεμάτες ημέρες. Το ταξίδι της αναζήτησης των έξι bartenders που θα συμπληρώσουν την δωδεκάδα του ελληνικού τελικού συνεχίζεται. Κι εσύ έχεις την ευκαιρία να παρακολουθείς όλες τις συμμετοχές μέσα από την σελίδα του Oneman στο Facebook αλλά και μέσα από τα hash tags #worldclassgreece #worldclass2016 και #truespirit