ΠΟΤΟ

Το Broken Shaker άλλαξε τα bar μια για πάντα

Μια μικρή ματιά σε ένα υπέροχο bar στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκεί όπου οι αρετές και ο πήχης του World Class είναι πολύ υψηλά. Ο Gui Jaroschy εξηγεί το πώς έφτασαν εκεί.

Ήταν από τα λιγοστά βράδια στο Miami που δεν είχαμε κάτι κανονισμένο να κάνουμε στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Τελικού του World Class. Το βράδυ ήταν δικό μας και για κάποιο λόγο, δεν υπήρχε καμιά άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν του να επισκεφτούμε το The Broken Shaker. Τον λόγο τον έμαθα μπαίνοντας σε αυτό το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο που έμοιαζε με hostel και ένιωσα ξαφνικά ένα κύμα χαλάρωσης και διασκέδασης να με διαπερνά, δίπλα σε μια πισίνα με άτσαλα κρεμασμένους γλόμπους και καναπέδες τοποθετημένους ανάστατα μεταξύ τους.

Ήμουν στο ονειρικό bar παρέα με τον Λευτέρη Γεωργόπουλο (Theory Bar, The Clumsies, Odori Vermuteria di Atene), τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο (Top-6 Finalist του World Class 2015), τον Φώτη Βαλλάτο από την Popaganda και το περιοδικό Blue και τον Γιώτη Αγγελίδη, Reserve Brand Ambassador της Diageo Hellas. Σε ένα bar που με έναν μαγικό τρόπο σε έκανε να ξεφύγεις από κάθε δική σου σκέψη και να αφεθείς σε όσα εκείνο έχει να σου προσφέρει.

 

Μακριά από τα prive club και τα αριστοκρατικά bar σε lobby ξενοδοχείων, μακριά από την ακριβοθώρητη χλιδή των εστιατορίων του Miami Beach, το The Broken Shaker προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία. Με τη χαλαρή του ατμόσφαιρα, τον εντυπωσιακό κήπο και τα εφευρετικά ποτά με εποχιακά συστατικά, έχει κερδίσει επάξια τη φήμη ως ένα από τα μέρη που πρέπει κανείς οπωσδήποτε να επισκεφτεί για μια χαλαρή έξοδο.

O Gui Jaroschy, bars director για την Freehand, λέει ότι είναι η προσωπική πινελιά που το κάνει να ξεχωρίζει. “Όταν μετακόμισα εδώ εννιά ή δέκα χρόνια πριν, το θέμα ήταν να κάνεις πράγματα για όλους τους άλλους: ‘Οι άνθρωποι από το Λονδίνο θα λατρέψουν αυτό το bar,’ ή ‘Θα αρέσει πολύ στους Νεοϋορκέζους αυτό’. Δεν δημιουργούσαν χώρους στους οποίους θα πήγαιναν οι ίδιοι. Η δική μας συνταγή για την επιτυχία ήταν να δημιουργήσουμε κάτι που αγαπάμε και να δούμε αν θα άρεσε στον κόσμο. Και τους άρεσε περισσότερο απ’όσο περιμέναμε!”

Και η προσωπική πινελιά δεν περιορίζεται μόνο στην ατμόσφαιρα: επεκτείνεται και στον κατάλογο των ποτών, που συνέχεια αλλάζει. Όπως λέει ο Gui, “Από την αρχή έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο με cocktail πρωτότυπο, με τοπικά συστατικά και εμπνευσμένο από τις εποχές – όχι μόνο επειδή είναι της μόδας τώρα ή υπάρχει τάση, αλλά γιατί είναι κάτι σημαντικό για όλους μας – κάτι που ενδιαφέρει τους τρεις μας [ιδρυτές Elad Zvi και Gabe Orta] αλλά και όλους όσοι δουλεύουν εδώ”.

“Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στο Μαϊάμι, όπου έχουμε πρόσβαση σε τέλεια συστατικά όλο το χρόνο – από φάρμες αλλά και άγρια. Έχουμε προσπαθήσει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, και, όσο εξελισσόμαστε, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τεχνικές για να το αξιοποιούμε”.

“Οι bartenders χρειάζεται να φτιάχνουν συστατικά και εκχυλίσματα – με μενού που αλλάζει τόσο συχνά, χρειαζόμαστε συνέχεια να φτιάχνουμε νέα πράγματα! Είχαμε έναν τύπο που είχε μετακομίσει εδώ από την Πεννσυλβάνια, και δεν είχε δει ποτέ κεράσι Surinam. Μεγαλώνουν σε θάμνους εδώ γύρω στη γειτονιά στο Miami Beach, κι έτσι άρχισε να τα μαζεύει και έφτιαξε από αυτά μαρμελάδα. Είχαμε το ποτό στον κατάλογο μέχρι που εξαντλήθηκε”.

“Μας έχει βοηθήσει ότι το τοπικό κοινό μας αγαπά. Είναι δύσκολο να βρεις μέρη να προτείνεις όπου μπορείς να εγγυηθείς ότι ο άλλος θα περάσει καλά, όπου δεν υποχρεώνεσαι να δείχνεις ή να φέρεσαι με συγκεκριμένο τρόπο, και ξέρουν ότι μπορούν να στείλουν σε μας επισκέπτες από άλλες περιοχές. Εδώ μπορούν να κάτσουν έξω και να παίξουν ένα παιχνίδι, να απολαύσουν ένα ωραίο ποτό και κουβέντα, αλλά όλα μέσα στην εμπειρία της Νότιας Φλόριντα και του Μαϊάμι”.

Αν θες να ανακαλύπτεις κι άλλα τέτοια υπέροχα μέρη στον κόσμο, ακολούθησε πιστά όσα δημοσιεύουμε στην κατηγορία World Class. Εν αναμονή βέβαια των εξελίξεων με όλες τις ελληνικές συμμετοχές στο World Class Bartender of the Year 2017 στο δρόμο προς τον ελληνικό τελικό και φυσικά τον μεγάλο παγκόσμιο τελικό στο Mexico City. Μπορείς να ενημερώνεσαι από την σελίδα του World Class στο Facebook και το hashtag #worldclass2017 για τα νεότερα.