ΠΟΤΟ

Ο Τεό Σπυρόπουλος είναι έτοιμος για τον τελικό του World Class

Λίγες ημέρες πριν τον παγκόσμιο τελικό του World Class, ο bartender από το Tailor Made μίλησε στο ONEMAN.

Έχει μία απίστευτη σπιρτάδα στο μάτι κάθε φορά που φτιάχνει cocktail, δεν πίνει αλκοολ και δεν του αρέσουν οι τίτλοι mixologist και κορυφαίος bartender. Παρ’ όλα αυτά ο Τεό Σπυρόπουλος φέρει τον τίτλο του Bartender of the year 2014 στην Ελλάδα και είναι έτοιμος να μας εκπροσωπήσει στον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό World Class σε λίγες μέρες στην Μεγάλη Βρετανία.

Φτάνω στο ραντεβού μας 5 λεπτά νωρίτερα. Με χαιρετά και μπαίνει κατευθείαν πίσω από την μπάρα. Το πρόσωπο του αρχίζει να λάμπει. Τον Τεό σίγουρα τον γνωρίζεις σαν φυσιογνωμία από το Tailor Made όπου δουλεύει από την πρώτη μέρα που άνοιξε το 2011. Το ιδιαίτερο του στυλ όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στον τρόπο που προετοιμάζει τα cocktail δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Αρχίζει να ετοιμάζει υλικά και εργαλεία. Ακόμα και τώρα οι κίνησεις του βγάζουν κάτι το χορευτικό.

 

Το στιλ του, η βαθειά γνώση των ποτών και η ευρηματικότητά του είναι όλα στοιχεία που κέρδισαν τους κριτές στο φετινό World Class και του έδωσαν την πρώτη θέση. “Είναι ένας διαγωνισμός που γνωρίζει και θαυμάζει κάθε bartender που θέλει να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Είχα συμμετάσχει άλλες δύο φορές στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που έφτασα στον τελικό. Όταν φώναξαν το όνομα μου στην τελική τετράδα δεν το πίστευα και σάστισα, αλλά τελικά ήμουν αρκετά τυχερός στο Mystery Box”.

Στην τελική φάση οι τέσσερις bartender ανεβαίνουν στην σκηνή και μόλις τους δοθεί ένα σύνθημα παίρνουν ένα από τα ισάριθμα σφραγισμένα κουτιά που υπάρχουν από πίσω τους. Κάθε κουτί έχει υλικά από μία χώρα και οι bartender έπρεπε να επιλέξουν έως και πέντε συστατικά συνδυασμένα με το spirit της επιλογής τους από τα Reserve Brands της Diageo και να δημιουργήσουν ένα νέο δικό τους cocktail. Ο Τεό έμεινε τελευταίος. Το κουτί από την Ιαπωνία έμεινε τελευταίο.

 

Το πάθος του με την συγκεκριμένη χώρα ξεκίνησε το 2013 όταν πήγε στην Σλοβακία και ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με το Ιαπωνικό bartending. Το τελειοποίησε λίγο καιρό αργότερα όταν προσκλήθηκε στην Ιαπωνία από τον Takayuki Suzuki (αν σου θυμίζει κάτι είναι το ίδιο με το όνομα του cocktail που κέρδισε ο Τεό τον διαγωνισμό. “Dinner with Mr. Suzuki”).

Άρχισα  φτιάχνοντας umami cocktails και μαθαίνοντας τα μυστικά που ξεχωρίζουν το ιαπωνικό ουίσκι. Κατέληξα να φύγω με μελανιασμένα χέρια γιατί κάθε μέρα σκάλιζα πάγο”. Κι όμως, όπως μας είπε, ο πάγος είναι το αγαπημένο του υλικό. Και φάνηκε αυτό, μόλις άρχισε να τον σκαλίζει μπροστά μας για χάρη του cocktail που μας έφτιαξε.

 

Χρησιμοποιήσε Johnnie Walker® Gold Label™ Reserve, μερικές σταγόνες Rhubarb Bitter, shrub (ξύδι βαλσάμικο μαζί με βύσσινο) παλαιωμένο σε βαρέλι και μπόλικη τέχνη με τον πάγο. Η γεύση του ήταν το ίδιο εντυπωσιακή με την εμφάνισή του. Ισορροπία ανάμεσα στο ουίσκι και τα άλλα συστατικά που έκαναν τον ουρανίσκο σου να φουσκώνει από ευχαρίστηση.

 

Συνεχίζουμε να μιλάμε για το World Class.

 

Ο Τεό τέλη Ιουλίου θα πάει στην Μεγάλη Βρετανία και θα διαγωνιστεί στον παγκόσμιο τελικό του World Class απέναντι σε άλλους κορυφαίους bartender από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει από την Σκωτία και θα καταλήξει στο Λονδίνο. “Είμαι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Έχω προετοιμαστεί αρκετά, μένουν τώρα οι παρουσιάσεις και οι λεπτομέρειες”.

(Johnnie Walker® Gold Label™ Reserve, Rhubarb Bitter, Shrub)

Ο κόσμος καλώς ή κακώς επηρεάζεται από τους τίτλους. Έρχονται στο μαγαζί και ζητάνε το cocktail του τελικού. Εμένα όμως δεν μου αρέσει ούτε ο τίτλος του καλύτερου bartender στην Ελλάδα, ούτε ο τίτλος του mixologist. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που σερβίρει ποτά και cocktails. Θέλω εκείνος που πίνει ποτό από τα χέρια μου να απολαμβάνει όχι μόνο γεύση αλλά και εμπειρία”.

 

Σκουπίζει την μπάρα που είχε κάποια κομμάτια από τον πάγο που σμίλεψε νωρίτερα και τον ρωτάω πράγματα που του αρέσουν “Ακούω Jazz και electroswing περισσότερο. Λατρεύω το sushi και τον κινηματογράφο”, ενώ η συζήτηση λίγο μετά επιστρέφει στο αλκοόλ “Αγαπημένο μου spirit είναι το Tanqueray No. TEN®. Όχι μόνο για την γεύση αλλά είναι και αυτό που χρησιμοποίησα σε 3 συνταγές στον ελληνικό τελικό του World Class”.

 

Βγαίνοντας από την μπάρα βλέπει το ποτήρι που πριν από λίγο ετοίμασε. Το πιάνει μας κοιτάει και πίνει μία γουλιά. Ο Τεό μοιάζει έτοιμος για τον απόλυτο τελικό του World Class και είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσει όπως εντυπωσίασε και εμάς.

Καλή επιτυχία Τεό

Φωτογραφίες / Βίντεο: Θοδωρής Μάρκου