FOOD & DRINK

Υπάρχουν κανόνες για να απολαύσεις το Whiskey σου

Ρωτήσαμε 5 bartenders να μας πουν τα μυστικά τους για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

Όταν μιλάμε για whiskey το μυαλό μας πάει σε μια πραγματική μυσταγωγία. Το Whiskey και συγκεκριμένα το Bushmills και όλο το portfolio του είναι ένα απόσταγμα που σε προκαλεί να μπεις στην διαδικασία της τελετουργικής απόλαυσης. Τα αρώματα που βγάζει, οι επιγεύσεις που αφήνει το κάνουν τόσο ιδιαίτερο, τόσο ξεχωριστό και τόσο μοναδικό σε σχέση με όλα τα άλλα. Και δεν είναι ότι κρύβει μόνο αυθεντική ιρλανδέζικη ματιά μέσα του αλλά η παλαίωση του δίνει νότες που σε κάνουν τα λατρέψεις.

Για να μάθουμε πολλά περισσότερα για το Bushmills σαν απόσταγμα και για δούμε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της τελετουργικής διαδικασίας μέσα από την οποία απολαμβάνει ο καθένας το whiskey, επισκεφτήκαμε στα μαγαζιά που δουλεύουν πέντε bartenders οι οποίοι ο καθένας με τον δικό του τρόπο μας παρουσίασε τα μυστικά του ιρλανδέζικου whiskey και μας σέρβιρε τον ενδεδειγμένο τρόπο απόλαυσης. Μιλήσαμε για ποτήρια, για πάγο, για θερμοκρασία, για συνδυασμούς, για περιφερειακά και για κάθε άλλη μικρή λεπτομέρεια σχετικά με το Bushmills και πίστεψέ με υπάρχουν μυστικά που απογειώνουν την εμπειρία της κατανάλωσης. Πάμε να τους δούμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΑΚΛΗΣ (SPOILED BAR)

 

Συνάντησα τον Γιώργο στο Spoiled στην Δάφνη όπου κρύβεται ένας μικρός θησαυρός αποσταγμάτων. Περίοπτη θέση ανάμεσα στα μπουκάλια έχει το Bushmills. Εμείς βάλαμε Black Bush σε ένα ποτήρι και ξεκινήσαμε την κουβέντα. “Η ετικέτα του Black Bush επειδή διαθέτει μεγάλη ποσότητα σε malt whiskey έναντι του grain, με κάνει να το αντιμετωπίζω περισσότερο σαν τέτοιο παρά σαν ένα απλό Blended. Προσωπικά το πίνω χωρίς πάγο, σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας με συνοδεία κάποιου μεταλλικού νερού που ρίχνεται μέσα με πιπέτα. Αυτές οι λίγες σταγόνες νερού απελευθερώνουν πολλά στοιχεία του και αρώματα και το κάνουν ακόμα πιο μοναδικό. Σίγουρα θα το συνόδευα με αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, αποξηραμένα σύκα και ίσως κάποια bitter σοκολάτα λόγω της παλαίωσης σε βαρέλια sherry”.

“Το Black Bush είναι ένα απόσταγμα σοβαρό όπου μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα σε μερικούς για πάνε μετά σε κάποια malt irish whiskey. Εγώ το προσφέρω και σαν εναλλακτική πρόταση σε κάποιον που θέλει να προχωρήσει και να ανέβει κατηγορία στα ιρλανδέζικα και όχι μόνο whiskey. Θα το πρόσφερα επίσης με κάποια bitters, επειδή έχει μεγάλη ποσόστωση η παλαίωσή του σε βαρέλι που πριν φιλοξενούσαν sherry και αυτό το κάνει να βγάζει πολλά αρώματα. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα, αν κάποιος ήθελε σίγουρα πάγο, να το έβαζα με ένα καθαρό κομμάτι πάγου και bitters από σοκολάτα ή κάποια σπιτικά bitters που φτιάχνουμε από χαρούπι και ταιριάζουν πάρα πολύ. Μία ωραία πρόταση που είναι και πιο καλοκαιρινή είναι ένα long drink που δεν θα αλλοιώσει καθόλου την βάση, με λίγη σόδα, ένα κομμάτι καθαρού πάγου και μία φέτα lime”

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ (NOEL)

 

Τον Γιώργο θα τον βρεις πίσω από την μπάρα του Noel. Σε ποια συγκεκριμένα δεν μπορώ να σου πω μιας και έχει και πολλές το μαγαζί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον Γιώργο -αν δεν έχει πολύ δουλειά- θα κάνεις μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα γύρω από αποστάγματα και cocktails. Μία τέτοια κάναμε κι εμείς αλλά η συγκεκριμένη είχε πρωταγωνιστή που έπεφταν όλα τα φώτα πάνω του. Το Bushmills Black Bush. Μιλήσαμε για τον τρόπο σερβιρίσματος και τι πρέπει να προσέχει ο καθένας όταν το καταναλώνει. “Για μένα δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Ο καθένας καταναλώνει με βάση το τι του αρέσει περισσότερο. Υπάρχουν όμως τα ενδεδειγμένα σερβιρίσματα. Εγώ το Black Bush το προτιμώ εντελώς σκέτο σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μεγάλο snifter ποτήρι. Το Bushmills Black Bush είναι ξηροκαρπάτο, και τα αποξηραμένα φρούτα του πάνε πάρα πολύ. Αυτό όμως που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι έχει το χαρακτηριστικό ότι έχει περάσει από βαρέλια sherry και αυτό του δίνει αυτή την αύρα της θάλασσας που έχει και το sherry”.

“Αν κάποιος μου το ζητούσε σε μία πιο δροσερή έκδοση θα το έβαζα είτε με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου είτε με σόδα και λίγο elderflower. Τέλος σαν συνοδευτικό του πάνε πάρα πολύ τα cassius, το αποξηραμένο ginger, τα δαμάσκηνα, τα αποξηραμένα φρούτα και η σοκολάτα”. Με όποιο και αν τα συνδυάσεις θα κουμπώσει τέλεια στην γεύση του Bushmills Black Bush και κάθε ένα θα προσδώσει την δική του ένταση.

 

ΣΙΜΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (ΜΠΛΕ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ)

 

Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μου με τον Σίμο κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος λατρεύει το whiskey. “Μου αρέσει πολύ το whiskey. Αυτό όμως που κάνει στα μάτια μου ιδιαίτερο το Bushmills είναι ότι είναι πολύ πιο νόστιμο από άλλα της κατηγορίας του. Συγκεκριμένα το Black Bush, επειδή έχει παλαιωθεί σε βαρέλια oroloso sherry δίνει μια αρμύρα και επιγεύσεις που είναι πραγματικά ξεχωριστές”.

Ο Σίμος δουλεύει στον Μπλε Παπαγάλο, ένα μπαρ που μαζεύει αρκετό κόσμο, τον οποίο προσπαθεί και ο ίδιος να εκπαιδεύσει και να εξελίξει μέσα από το πόστο του. Ενώ μιλάγαμε πιάνει ένα Bushmills Black Bush από την κάβα για να το δοκιμάσουμε και να συνεχιστεί η κουβέντα “Εγώ προσωπικά θα το έπινα σκέτο σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας. Χωρίς πάγο. Θεωρώ ότι έτσι αντιλαμβάνεσαι πολύ καλύτερα όλες τις δυνατότητές του. Θα του πήγαινε δίπλα μία ωραία bitter σοκολάτα, όχι τόσο κλασσική, ίσως με λίγα μπαχαρικά. Επίσης του ταιριάζουν πολύ και τα σύκα τα οποία πάνε με το sherry αλλά και τα ζαχαρωτά ginger. Σαν συνοδευτικό μία επιλογή είναι και οι αφυδατωμένες φλούδες λεμόνι. Βγάζει γενικότερα εσπεριδοειδή το απόσταγμα οπότε ταιριάζει τέλεια. Το Bushmills Black Bush θα το διάλεγα και σαν επιδόρπιο ποτό, σκέτο ή σε ένα highball με σόδα ή με ginger beer και μερικά angostura bitters για να συνοδεύσει φαγητό”.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (BEAUTY KILLED THE BEAST)

 

Ο Βασίλης είναι head bartender στο Beauty Killed the Beast, το talk of the town στον Κεραμεικό. Πέρα από αυτό λατρεύει τα whiskey και έχει μια αδυναμία στα ιρλανδέζικα. Για να ξεκινήσει η κουβέντα για όλες τις λεπτομέρειες του τελετουργικού, μου έβαλε σε ένα ποτήρι, μερικά ml Bushmills Black Bush, δοκιμάσαμε την πρώτη γουλιά και αρχίσαμε να συζητάμε “Πρόκειται για το παλαιότερο καταγεγραμμένο αποστακτήριο whiskey από το 1608 και αυτό από μόνο του το κάνει ξεχωριστό. Εμένα σαν επαγγελματία αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα απ την πρώτη στιγμή που το γεύτηκα είναι ότι πρόκειται για ένα irish whiskey που όμως δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην κατηγορία του. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα blended whiskey το οποίο έχει παλαιώθει σε sherry βαρέλια. Λόγω χρώματος και μόνο το καταλαβαίνεις. Κάθε γουλιά βγάζει αποξηραμένα δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα και άλλες πολλές γεύσεις. Το Black Bush σου δείχνει πως μπορεί να απογειωθεί ένα blended whiskey όταν μπει σε ένα τόσο ξεχωριστό βαρέλι”.

“Το ‘ιδανικό’ σερβίρισμα έχει να κάνει ανάλογα την ώρα, την μέρα και την διάθεση του καταναλωτή. Πάντα ένα whiskey το προτείνουμε χωρίς πάγο αλλά αν κάποιος θέλει να το πιει με λίγο πάγο ή με σόδα τότε δεν θα του αλλάξει δραστικά τον πυρήνα του. Πάντως εγώ προσωπικά το Black Bush θα το σέρβιρα σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας. Δεν βάζουμε πάγο γιατί στην ουσία ο πάγος κρυσταλοποιεί τις χημικές ενώσεις και τους αιθέρες που διαθέτει με αποτέλεσμα να χάνει πάρα πολύ σε αρώματα και γεύση. Με τον πάγο σοκάρουμε το απόσταγμα και επίσης νερώνει και θα βγάλει πολύ λιγότερα πράγματα. Αν δεν έχουμε ποτήρι γευσιγνωσίας στο σπίτι μπορούμε σε ένα ποτήρι κονιάκ ή σε ένα ποτήρι κρασιού, ειδάλλως μπορούμε να το βάλουμε απλά σε ένα old fashioned χαμηλό ποτήρι”.

“Για συνοδευτικό ιδανικά θα επέλεγα αποξηραμένα φρούτα, σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς γιατί όταν πίνεις κάτι έντονο θέλεις να το συνοδεύσεις και με κάτι έντονο. Έχει μία ιδιαίτερη γλυκάδα αλλά είναι και λίγο dry. Θα επίσης μπορούσε να συνοδεύσει πάρα πολύ πετυχημένα ένα γεύμα με κρέας”.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (CV DISTILLER)

 

Μόλις μπαίνεις σε αυτό το μαγαζί νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον ναό του whiskey. Το CV Distiler είναι ένα διαμάντι από μόνο του και με τον Θοδωρή βρεθήκαμε στο κελάρι του μαγαζιού για να μιλήσουμε για το Bushmills single malt 10 ετών. “Πρόκειται για ένα single malt που πατάει στον κλασσικό χαρακτήρα του Bushmills. Είναι αρκετά ανθικό, κάτι που σε παραπέμπει σε Άνοιξη και σου δίνει πολύ ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις, αλλά όμως σε μια στρογγυλεμένη και βαθιά εκδοχή. Αυτό οφείλεται και στην παλαίωσή του αλλά και στην διαφοροποίηση που έχει στην πρώτη ύλη”.

Εκείνη την στιγμή έπιασε ένα Bushmills single malt 10 ετών από την κάβα, ένα ποτήρι και με την μεζούρα έβαλε μερικά ml μέσα και συνεχίσαμε την κουβέντα. “Εμένα μου αρέσουν τα snifter ποτήρια γιατί λόγω σχήματος εγκλωβίζουν την μύτη. Όταν μυρίζουμε ένα whiskey δεν πρέπει να ντρεπόμαστε. Πρέπει να πάρουμε όλα τα αρώματά του. Δίπλα σαν συνοδευτικό θα έβαζα σοκολάτα αλλά κάτι το οποίο θα του πήγαινε τέλεια είναι το κριτσίνι με πάστα ελιάς. Είναι κάτι αλμυρό που του δίνει ένα υπέροχο boost. Όχι του λείπει ένταση, ίσα ίσα, αλλά δίνει μια κλιμάκωση στις επιγεύσεις του. Επειδή η πρώτη ύλη είναι δημητριακά του ταιριάζει το κριτσίνι και το αλμυρό της ελιάς δίνει όλο το match που χρειάζεται να έχει το pairing και θα ταίριαζε πάρα πολύ”.

“Θεωρώ γενικά ότι έχουμε αδικήσει το whiskey γενικότερα. Το έχουμε συνδυάσει με το κρύο και τον χειμώνα. Εγώ θεωρώ ότι όταν κάτι είναι νόστιμο είναι για όλες τις εποχές. Το Bushmills single malt 10 ετών βγάζει τον χαρακτήρα που βγάζει η Ιρλανδία γενικότερα. Εμένα μου βγάζει πράσινο μήλο το οποίο σαν γεύση είναι μεστό και η ανάμνηση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Είναι κάτι δροσερό και για αυτό ταιριάζει τέλεια με cordial μήλου, lime και top up με ginger ale. Είναι δροσερό και βγάζει τον χαρακτήρα του whiskey στον μέγιστο βαθμό”.

 

Footnotes: Φωτογραφίες: FOTOFABRIKA