ΤΑΞΙΔΙ

Δεν χρειάζονται χιόνια για να πας Παρνασσό

Ένα σαββατοκύριακο στον Παρνασσό σε κάνει να παραδέχεσαι ότι ακόμη και πριν χιονίσει, αυτό το μέρος είναι μαγικό.

Πότε δεν ήμουν σφιχταγκαλιασμένη με την πόλη και τους ρυθμούς της, ακόμη κι αν ζω σ’αυτούς. Ως παιδί της φύσης – πνευματικό μιας και δεν έχω ζήσει ποτέ στην εξοχή- το να βρίσκω λίγο χρόνο να πηγαίνω όπου εκείνη οργιάζει, είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μου, μια πρόκληση που κάθε φορά θέλω να ξεπεράσω. Και με σωστή οργάνωση, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Έτσι κανόνισα ένα Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου να βρεθώ στις ομορφιές του Παρνασσού. Είναι από εκείνα τα μέρη που, αν μένεις Αθήνα, ξέρεις ότι σε χωρίζουν γύρω στα 180 χιλιόμετρα, οπότε, το παίρνεις και πιο εύκολα απόφαση να πάρεις τους δρόμους.

 

Αφορμή για το ταξίδι ήταν η πρόσκληση του Elatos Resort & Health Club,  στον Ίταμο Επταλόφου Φωκίδος, στο οποίο περάσαμε 2 νύχτες σε ένα από τα αυτόνομα και ευρύχωρα chalets του. Οι καταπράσινοι δρόμοι που οδηγούν στο Elatos σε προδιαθέτουν λίγο για τη μαγεία που θα αντικρίσεις. Σε υψόμετρο 1.300 μ. και σε απόσταση 5 χλμ. από την Αγόριαννη, 15 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, 25 χλμ. από την Αράχωβα και 40 χλμ. από τους Δελφούς, ξέρεις ότι είσαι κοντά σε όλα τα σημεία που προγραμματίζεις να επισκεφτείς. Αν θες φυσικά, γιατί το τοπίο δεν σ’αφήνει εύκολα να πας οπουδήποτε αλλού.

Αυτό θα είναι το ορμητήριό σου για κάθε σου δραστηριότητα. Εδώ το ξύλο aka ζεστασιά σε όλο της το μεγαλείο, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα με θέα το πράσινο. Το κάθε chalet προσφέρει πλούσιες παροχές και μια μοναδική αίσθηση οικειότητας, ενώ το βράδυ, μπορείς να πάρεις την παρέα σου και να πιείτε ένα ποτό στο μπαρ του Elatos, γύρω από το αναμμένο τζάκι. Για τις στιγμές που το στομάχι σου σε καλεί, υπάρχει και το εστιατόριο Ίταμος, όπου θα απολαύσεις ένα χορταστικό πρωινό από μπουφέ, γεύμα και δείπνο με γευστικά εδέσματα από την ελληνική και διεθνή κουζίνα. Για εκείνους που ψηφίζουν χαλάρωση στο 100%, υπάρχει και η κλειστή θερμαινόμενη πισίνα.

Απ’ ό,τι βλέπεις, δύσκολα θα αφήσεις το Elatos. Αν το κάνεις όμως, θυμήσου ότι έχεις μπόλικα μέρη να ανακαλύψεις, ακόμη και πριν ανοίξει το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Παρακάτω λοιπόν, δεν θα διαβάσεις μόνο για τη διάσημη Αράχωβα. Παρνασσός είναι και η Αμφίκλεια, η Αγοριάνη, η Τιθορέα αλλά και μικρά χωριουδάκια όπως αυτό της Ελάτειας, οπότε παρακάτω θα βρεις κάποιες βασικές πληροφορίες για να επιλέξεις ποιο από σου ταιριάζει καλύτερα. Αν θες την άποψή μου πάντως, αξίζει μια βόλτα σε όλα.

Η καταπράσινη Αγόριανη

Πρόκειται για το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, ενώ απέχει από αυτήν περίπου 25 χιλιόμετρα. Η Αγόριανη έχει να παινεύεται για τα λιθόκτιστα καλντερίμια της, τα πλατάνια και τους καταρράκτες, τα ελατοδάση που κάνουν τους πνεύμονές σου να πλημμυρίζουν βουνίσιο αέρα και τα μονοπάτια της, αλλά και μια  κουζίνα από αυτές που λες «παραδοσιακή» και γεμίζει το στόμα σου (#diplis). Τρομερές ποικιλίες φρέσκων μανιταριών και σπανακόπιτες με χόρτα του βουνού που θα σου θυμίσουν συνταγές γιαγιάς. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας και έχεις διάθεση για (πολύ) περπάτημα, έχε υπόψιν ότι ίσως η ωραιότερη διαδρομή του Παρνασσού είναι εκείνη που «ενώνει» την Αγόριανη με τους Δελφούς, μέσα από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι γύρω στις 6-7 ώρες όμως η διαδρομή είναι εύκολη και ενδείκνυται για αρχάριους πεζοπόρους. (Λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ)

Στην Αμφίκλεια θα φύγεις χορτάτος

 

Ο διατηρητέος οικισμός που βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού είναι γεμάτος εκκλησάκια, πέτρινα αρχοντικά και φράχτες αλλά και παραδοσιακά καλτερίμια, πολλά από τα οποία οδηγούν σε σημεία με μοναδική θέα τον κάμπο. Εδώ θα φας καταπληκτικό κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο, παραδοσιακές πίτες με φύλλα χειροποίητα, φρέσκο ντόπιο ελαιόλαδο, μάσκουρι (είδος τυριού που κατασκευάζεται αποκλειστικά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής) και θα πιεις ντόπιο βαρελίσιο κρασί.

Η σταθερή αξία της Αράχωβας

 

Με την Αράχωβα, δεν χρειάζεται να συστηθούμε. Σκαρφαλωμένη στα 968 μέτρα στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, είναι η τουριστική μεν, όμορφη δε πόλη- «γειτόνισσα» του Παρνασσού, που απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν το nightlife και στις διακοπές τους. Μια στάση στο περίφημο Ρολόι που κατέρρευσε και ανακατασκευάστηκε το 1966 και το Ηρώο του Καραϊσκάκη και μπόλικο περπάτημα στα πέτρινα σπίτια της και τα πλακόστρωτα δρομάκια της, είναι απαραίτητα, ακόμη και αν βρεθείς εκεί γύρω για λίγες μόνο ώρες.

Tιθορέα – Ελάτεια, ένα δίδυμο που δεν χάνει ποτέ

Τα κελαρυστά νερά του Κηφισού χωρίζουν την Τιθορέα από την Ελάτεια, όμως αξίζει να κάνεις μια βόλτα και στις δύο περιοχές. Από τη μία, το πανέμορφο Αισθητικό Δάσος Τιθορέας, με τα χιλιάδες πλατάνια και τις βελανιδιές  πλαισιώνει την Τιθορέα. Τα πέτρινα καλντερίμια της και η κεντρική χωμάτινη πλατεία της με τον αιωνόβιο πλάτανο, αποτελεί ιδανική βάση για τον Παρνασσό. Οι λάτρεις των extreme sports, σημειώστε ότι το φαράγγι του ρέματος Καχάλα προσφέρεται για ορειβασία και άλλες δραστηριότητες στη φύση. Από την άλλη, η Ελάτεια. Ένα σαββατοκύριακο είναι λίγο γι’αυτό το γραφικό και γεμάτο αξιοθέατα μέρος που σε καλεί να κάνεις ατελείωτες βόλτες στα γραφικά δρομάκια και τους πεζόδρομούς της, ανάμεσα σε σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και λουλουδιαστά μπαλκόνια. Στις πλατείες της συγκεντρώνονται γραφικά καφενεία, μοντέρνα café (κυρίως στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου) και όμορφα ταβερνάκια. Για τους πεζοπόρους, ή καλύτερα γι’αυτούς που θα περπατούσαν μιάμιση ώρα σε μια υπέροχη διαδρομή, προτείνουμε αυτή που ξεκινάει απ’ την Τιθορέα και φτάνει στη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Θα θαυμάσεις το φαντασμαγορικό φαράγγι του Καχάλα μέσα από μια διαδρομή σε ένα δάσος γεμάτο με βελανιδιές.

Για όποιες προτάσεις και σχόλια, κοπιάστε παρακαλώ…