ΤΑΞΙΔΙ

Γιατί η Ιρλανδία είναι το επόμενό σου ταξίδι

Τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στη χώρα των Κελτών.

Η Ιρλανδία θα μπορούσε ν’ αποτελεί έναν κόσμο βγαλμένο από τη λογοτεχνία του φανταστικού. Η ιστορία της περιλαμβάνει βίκινγκς, βασιλιάδες και μια κόντρα με τον Άγγλο κατακτητή που κρατά αιώνες.

Οι δοξασίες των κατοίκων της κυμαίνονται από τη λατρεία του ήλιου και της φύσης μέχρι την πίστη στην Καθολική και Προτεσταντική Εκκλησία. Η αρχαία γλώσσα της, τα γαελικά, είναι ό, τι πιο κοντά υπάρχει στη γλώσσα των ξωτικών. Τα τοπία της είναι βγαλμένα από τα βιβλία του Τόλκιν. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις τη φήμη των ντόπιων πως αν πιεις (πολύ) θα δεις νεράιδες και καλικάντζαρους, δεν βρίσκω το λόγο που δεν έχεις κανονίσει ακόμα το ταξίδι σου για την μυστηριώδη χώρα των Κελτών.

Ιδανική ημερομηνία για να βρίσκεσαι στην Ιρλανδία αποτελεί η St. Patrick’s Day, η οποία φέτος πέφτει στις 17 Μαρτίου, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των Ιρλανδών. Αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή για το δικό μας κείμενο. Αυτή και το ταμπεραμέντο του αυθεντικού ιρλανδέζικου whiskey Bushmills, που μας κάνει να αγαπάμε την Ιρλανδία ακόμα περισσότερο.

Προς τιμή του Αγίου Πατρίκιου, οι Έλληνες του Βορρά -όπως χαρακτηρίζονται λόγω ιδιοσυγκρασίας οι Ιρλανδοί- ξεχύνονται στους δρόμους, κάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και γιορτάζουν πίνοντας αλκοόλ. Παρ’ όλα αυτά, όποια περίοδο και να βρεθείς στη χώρα του Oscar Wilde, του Cillian Murphy, του James Joyce και του Colin Farrell θα βρεις δεκάδες πράγματα να δεις και να κάνεις. Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα από αυτά:

ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Όσο θα κυκλοφορείς στην ιρλανδική πρωτεύουσα, έχω βάσιμες υποψίες πως θα σου μπει στο μυαλό η ιδέα να θες να μείνεις μόνιμα εκεί. Το Δουβλίνο έχει περίπου 1.300.000 κατοίκους, χαμηλά κτίρια, μεγάλα πάρκα και τον ποταμό Liffey να το διασχίζει, καθιστώντας το μια από τις πιο ωραίες πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά.

Όσον αφορά τα αξιοθέατά της, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Trinity College, το Πανεπιστήμιο τoυ Δουβλίνου, το οποίο ιδρύθηκε το 1592 κι αποτελεί ένα από τα παλιότερα πανεπιστήμια Βρετανίας και Ιρλανδίας και ένα ποτό στο Temple Bar, την γειτονιά της πόλης με μερικές από τις πιο παλιές pub του νησιού.

Αν, όμως, διαθέτεις χρόνο για να επισκεφτείς ένα μόνο μέρος στο Δουβλίνο αυτό πρέπει να είναι το Kilmainham Gaol Museum. Πρόκειται για έναν χώρο που χρησιμοποιούνταν ως φυλακή από το 1796 μέχρι το 1924 και σήμερα αποτελεί μουσείο. Χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας για τους Ιρλανδούς, αφού εκεί φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Βρετανούς πολλοί από τους αρχηγούς του Easter Rising, της επαναστατικής προσπάθειας των Ιρλανδών, τον Απρίλη του 1916 να ανεξαρτητοποιηθούν από την Μεγάλη Βρετανία.

 

ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΤΟΥ ΜΟΧΕΡ

Πρόκειται για τους πιο διάσημους βράχους στον πλανήτη. Οι βράχοι του Μοχέρ κόβουν την ανάσα και μοιάζουν να είναι βγαλμένοι από παραμύθι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εκεί έχουν γυριστεί διάφορες ταινίες και σειρές μεταξύ των οποίων και το Harry Potter & the Half Blood Prince. Βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Ιρλανδίας και απέχουν περίπου 280 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο, τρεις περίπου ώρες με το αυτοκίνητο.

 

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ

Σύμφωνια με τη μυθολογία το μονοπάτι κτίστηκε από έναν Ιρλανδό γίγαντα, τον Fionn mac Cumhaill. Ο Benandonner, ένας Σκοτσέζος γίγαντας κάλεσε τον Fionn σε μονομαχία, οπότε ο δεύτερος έκτισε το συγκεκριμένο μονοπάτι προκειμένου να μπορέσουν να συναντηθούν και να μονομαχήσουν.

Μόλις βρεθείς στο συγκεκριμένο σημείο της Βόρειας Ιρλανδίας θα συνειδητοποιήσεις πως η παραπάνω ιστορία δεν μοιάζει εντελώς εξωπραγματική, αφού το μονοπάτι αποτελείται από εκατοντάδες εξάγωνες πέτρες που εφάπτονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αποτελεί δημιούργημα της φύσης.

 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ BLARNEY

Βρίσκεται λίγο έξω από το Cork, στον ιρλανδικό νότο. Κτίστηκε το 1200 κι από τότε έχει περάσει πολλές καταστροφές και ανακατασκευές για να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Στην κορυφή του κάστρου βρίσκεται η ‘Πέτρα της Ευγλωττίας’, την οποία φιλούν τουρίστες για ν’ αποκτήσουν το συγκεκριμένο χάρισμα. Γύρω από το κάστρο υπάρχουν διάφοροι σχηματισμοί σε βράχους με ονόματα που συμβάλουν στο ιρλανδικό μυστήριο όπως ‘Ο Κύκλος του Δρουίδη’ και ‘H Σπηλιά της Μάγισσας’ και κήποι με φυτά όπως όπιο και κάνναβη.

 

ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ BUSHMILLS

Το Bushmills βρίσκεται 97 χιλιόμετρα βόρεια του Μπέλφαστ. Το όνομά του προέρχεται από τον ποταμό Bush που διασχίζει την κωμόπολη κι από ένα τεράστιο νερόμυλο (watermill) που βρίσκεται στην περιοχή. Το μέρος, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς στην περιοχή είναι το αποστακτήριο του Bushmills, στο οποίο παρασκευάζεται το ομώνυμο whiskey από το 1608, διαμορφώνοντας την έννοια ‘ιρλανδικό whiskey’, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

 

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ KILLARNEY

Το Killarney βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιρλανδία, απέχει 308 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο, γύρω στις 3 1/2 ώρες με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για το πρώτο εθνικό πάρκο της χώρας, με έκταση 103 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει τις λίμνες του Killarney, τεράστιες δασικές εκτάσεις διεθνούς φήμης και σημασίας και σπάνια είδη πανίδας όπως το κόκκινο ελάφι, το μοναδικό είδος γηγενούς ελαφιού στη χώρα.

 

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ EASK ΣΤΟ KERRY

O συγκεκριμένος πέτρινος πύργος χτίστηκε το 1847 με θέα το λιμάνι του Dingle. Έχει ένα ξύλινο ‘δάχτυλο’ το οποίο αποτελούσε σήμα για τους ναυτικούς ώστε να κατεβάζουν τα πανιά τους καθώς τα πλοία τους έμπαιναν στο λιμάνι. Φτάνει τα 8.2 μέτρα ύψος και το γεγονός πως είναι χτισμένος σε ένα λόφο με υψόμετρο 182 μέτρα έχει ως αποτέλεσμα να χαρίζει σε όσους βρίσκονται πλάι του μία από τις πιο χορταστικές θέες στο νησί.