ΤΑΞΙΔΙ

Κατάνια, η πόλη που ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της Αίτνας

Η 'Μαύρη πόλη της Σικελίας' είναι έτοιμη να σε μαγέψει με το φαγητό, τα μεσαιωνικά κτίρια και τους ανθρώπους της.

Το επιβλητικό ηφαίστειο της Αίτνας, το πιο ψηλό και ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις πετώντας με το αεροπλάνο πάνω από τη Σικελία. Όσο πιο κοντά του πηγαίνεις, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το σφύξιμο που νιώθεις στο στομάχι σου. Σαν να πηγαίνεις απευθείας στο στόμα του λύκου. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι.

Μπορεί η πιο γνωστή και μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας να είναι το Παλέρμο, ωστόσο, η απίστευτα όμορφη και αρκετά μικρότερη Κατάνια είναι ένας προορισμός που θα λατρέψεις από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί. Το ταξίδι από το αεροδρόμιο της Αθήνας διαρκεί λίγο παραπάνω από μια ώρα, ενώ θα βρεις πολλές απευθείας πτήσεις, κάτι που την έχει κάνει ένα από τους πιο καυτούς (κυριολεκτικά) καλοκαιρινούς προορισμούς.

Βόλτες με μεσαιωνικό αέρα

Η πόλη αυτή έχει μια μεγάλη ιστορία να σου διηγηθεί και θα το καταλάβεις από την πρώτη κιόλας βόλτα σου. Η Κατάνια έχει βασανιστεί αρκετά από το ηφαίστειο της Αίτνας, το οποίο φαίνεται φυσικά από κάθε γωνιά της. Αποτελεί το μεγάλο της ατού, αλλά και τον χειρότερο εχθρό της. Η μεγάλη έκρηξη της Αίτνας το 1669 κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη, με την καυτή λάβα να φτάνει μέχρι τις παραλίες, όπου ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να βρει ηφαιστειακές πέτρες.

Η Κατάνια έχει καταστραφεί 9 φορές από σεισμούς, εκρήξεις, επιδρομές και έχει ανοικοδομηθεί άλλες τόσες, με τους ντόπιους να ισχυρίζονται πώς κάθε φορά γίνεται και πιο όμορφη από πριν. Η σημερινή εκδοχή είναι αποτέλεσμα της τελευταίας δόμησης του 1693, όταν ένας σεισμός ισοπέδωσε την πόλη, ενώ το βασικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των πλακόστρωτων δρόμων ήταν η σκούρα λάβα του ηφαιστείου. Εξ ου και η ονομασία της σε Citta Nera (Μαύρη πόλη).

Περπατώντας στην Κατάνια ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται σε μια άλλη εποχή. Οι μεγάλοι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μεσαιωνικά κτήρια, οι κήποι και το μπαρόκ στιλ που κυριαρχεί σε μεταφέρουν απευθείας στο Μεσαίωνα. Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αγάθης, πολιούχος της πόλης, έχει καταφέρει να επιβιώσει από τις καταστροφές που έχουν πλήξει κατά καιρούς την Κατάνια είναι από τα must see της πόλης. Βρίσκεται στην κεντρικότερη πλατεία, την Piazza Duomo και μια επίσκεψη στο εσωτερικό της αξίζει τον κόπο. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, ενώ θα είσαι τυχερός αν πετύχεις και κάποια λειτουργία σε εξέλιξη.

Ακριβώς έξω από το Ναό της Αγίας Αγάθης βρίσκεται το Σιντριβάνι με τον Ελέφαντο (του 18ου αιώνα), το οποίο ορίζεται συνήθως ως σημείο συνάντησης των ντόπιων. Κάτι σαν το δικό μας Μοναστηράκι. Σχεδόν πάντοτε είναι γεμάτο από τουρίστες, οι οποίοι βγάζουν φωτογραφίες και videos.

Ο Massimo Bellini, ο συνθέτης της Κατάνια, είναι ένας ήρωας για τους κατοίκους της πόλης. Κάνοντας ένα περίπατο στους δρόμους της θα βρείτε το άγαλμά του, αλλά και τους κήπους του, όπου αξίζει να περπατήσετε λίγο πριν δύσει ο ήλιος. Φυσικά, δεν γίνεται να αφήσω εκτός το μεγαλειώδες θέατρο Bellini, στο οποίο φιλοξενούνται συχνά οι καλύτερες όπερες της Ιταλίας.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την Piazza Duomo στέκει αγέρωχο το Castello Ursino του 13ου αιώνα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Για όλα αυτά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο μεταφορικό μέσο. Ακόμη και οι ντόπιοι θα σου προτείνουν να περπατήσεις, γιατί τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Κατάνια δεν θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα. Φόρα, λοιπόν, άνετα παπούτσια και ετοιμάσου για εξερεύνηση.

Το φαγητό είναι μια άλλη ιστορία

Αν η Μαύρη Πόλη της Ιταλίας μπορεί να σε συγκινήσει με τα κτίρια, τα μουσεία και τον κόσμο της, φαντάσου τι μπορεί να σου προκαλέσει με το φαγητό της. Η Κατάνια θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς για foodies (λάτρεις του φαγητού). Είναι ένας παράδεισος για τους food bloggers που θέλουν να δοκιμάσουν, αλλά και να φωτογραφίσουν παραδοσιακά σιτσιλιάνικα φαγητά.

Το περπάτημα που λέγαμε νωρίτερα, λοιπόν, είναι απαραίτητο, προκειμένου να κάψεις όλο αυτό το φαγητό που θα καταναλώσεις κατά τη διαμονή σου στην Κατάνια. Μην ξεχνάμε ότι η Σικελία είναι νησί, επομένως, βασικό συστατικό των φαγητών της είναι το ψάρι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία. Η ψαραγορά, μάλιστα, της Κατάνια είναι διάσημη με χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες να την κατακλύζουν κάθε πρωί. Πλέον έχει γίνει κι αυτή μια τουριστική ατραξιόν με τους ψαράδες να δείχνουν την πραμάτεια τους και τους τουρίστες να τραβούν φωτογραφίες ξιφίες και τεράστια καλαμάρια.

Εκεί δίπλα στην ψαραγορά υπάρχουν πολλά εστιατόρια, όπου μπορείς να δοκιμάσεις καλό φρέσκο ψάρι, από τη θάλασσα στο πιάτο σου. Μια καλή επιλογή για να πάρεις μια γεύση είναι το Scirocco (Sicilian Fish Lab), στο οποίο σερβίρουν τηγανιτά καλαμαράκια, γαρίδες και γαύρο σε χωνάκι. Αν θέλεις να κάτσεις σαν άρχοντας και να φας ποιοτικά, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την Osteria Antica Marina (με αστέρι Michelin) για πιο γκουρμέ γεύσεις. Πάντως, για οικονομικές τιμές, αλλά και σούπερ έξτρα ποσότητες ψαρικών το Il Gambero Pazzo μερικά μέτρα πιο κάτω, δεν έχει αντίπαλο.

Εκτός από τα ψάρια, οι Σιτσιλιάνοι λατρεύουν τις μακαρονάδες και τις πίτσες. Οκ, μπορεί να μην θέλουν να έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία και να σνομπάρουν τους Βόρειους (ακόμη και δική τους σημαία έχουν!), αλλά δεν μπορούν να απαρνηθούν τα ζυμαρικά. Η πιο διάσημη συνταγή τους έχει πέννες και κρέμα από φυστίκι, το οποίο μπορείς να το γευτείς στην Trattoria la Pentolaccia, και στη φανταστική αυλή της. Εκεί συχνά θα βρεις μουσικούς να παίζουν live διαχρονικά ιταλικά τραγούδια. Από το Bella Ciao, μέχρι το A Casa d’Irene. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η Κατάνια φημίζεται για το ψάρι της, έτσι η κλασσική σιτσιλιάνικη πίτσα έχει μέσα τυρί, ντομάτα και αντζούγιες. Ναι αντζούγιες.

Μία από τις αγαπημένες λιχουδιές στην Κατάνια είναι και το arancini, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας ρυζοκεφτές με κωνικό σχήμα και μπορεί κανείς να επιλέξει τη γεύση που του αρέσει. Το κλασσικό έχει μέσα ρύζι, τυρί και λαχανικά ή ρύζι, τυρί και κρέμα από φιστίκι.

Και πάμε στα γλυκά, γιατί εκτός από εξαιρετικές αλμυρές λιχουδιές, στη Σικελία θα βρεις και σούπερ γλυκά, με καλύτερο όλων το περίφημο κανόλι. Απ’ έξω έχει τραγανό φύλλο, ενώ μέσα έχει μια κρέμα από ρικότα και φυστίκι για γαρνιτούρα. Δεν γίνεται να μην το λατρέψεις. Οι Σιτσιλιάνοι το παραγγέλνουν σχεδόν πάντα με τον εσπρέσο τους.

 

Ωραίο το φαγητό, αλλά τι γίνεται με το ποτό; Στην Κατάνια όταν λέμε ποτό, εννοούμε κρασί, μιας και η πόλη είναι παγκοσμίως διάσημη για τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού που παράγονται στους πρόποδες της Αίτνας. Το ηφαιστειογενές έδαφος ενισχύει τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού, κάνοντας το μοναδικό. Οι ντόπιοι λατρεύουν το ηφαίστειο γι’ αυτό το λόγο, αν και ξέρουν πως κάποια μέρα ίσως αυτό τους καταστρέψει. Η παραγωγή του κρασιού εδώ είναι μια ιεροτελεστία.

Στα αμπέλια που βρίσκονται στα χωριουδάκια κάτω από την Αίτνα, παράγονται μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Το Nero D’ Avola, ένα από τα παλαιότερα γηγενή σταφύλια δίνει δικαίωμα στους οινοπαραγωγούς της Σικελίας να υπερηφανεύονται για την αναγνώριση που απολαμβάνει αυτή η ποικιλία.

Προσωπικά, λάτρεψα το Etna Rosso, ένα σκούρο κόκκινο κρασί που γεννιέται στις πλούσιες, γόνιμες ηφαιστειακές πλαγιές της Αίτνας. Είναι δυνατό και σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο σε κάθε γουλιά.

Εκτός από κρασί, οι κάτοικοι της Κατάνια λατρεύουν και τις γρανίτες. Η αγαπημένη τους, Granita di limoni (γρανίτα λεμόνι), σερβίρεται μαζί με ένα ψωμάκι brioche, το οποίο συνηθίζουν να το βουτούν μέσα. Πραγματικά, δεν βρήκα το λόγο, αλλά κάτι παραπάνω θα ξέρουν.

Ανεβαίνοντας στην Αίτνα

Δεν γίνεται να επισκεφτείς την Κατάνια και να μην κάνεις μια ξενάγηση στην Αίτνα. Καλύτερα να το κάνεις, βέβαια, κλείνοντας κάποιο τουρ και όχι μόνος σου. Στο τουρ περιλαμβάνεται ξεναγός, ο οποίος σου λέει όλα τα μυστικά του ηφαιστείου, περπατάτε μαζί δίπλα από γιγάντιους κρατήρες που κάποτε έβγαζαν λάβα και μπαίνετε και σε μια από τις πολλές σπηλιές από λάβα που έχουν σχηματιστεί γύρω από την Αίτνα.

Η ανάβαση με τα περισσότερα γκρουπ σταματάει κάπου στα 2.000 μέτρα, ενώ εφόσον κάποιος το επιθυμεί μπορεί να πάρει το τελεφερίκ και να ανέβει στα 3.000 μέτρα. Οκ, αυτό ναι μπορεί να είναι και επικίνδυνο, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Καπνό θα δεις σχεδόν πάντα από τον κεντρικό κρατήρα της Αίντας. Οι κάτοικοι εκεί το έχουν συνηθίσει και μάλιστα ξέρουν και να τον ερμηνεύουν. Έτσι, αν ο καπνός από την Αίτνα είναι άσπρος δεν είναι ανησυχητικός. Πρόκειται για υδρατμούς που βγαίνουν από την καυτή λάβα που βρίσκεται μόνιμα στο εσωτερικό της. Αν ο καπνός είναι γκρι, πρόκειται για στάχτη, καθώς διάφορες μικροεκρήξεις λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένας βαθμός ανησυχίας και οι ηφαιστειολόγοι σπεύδουν να μελετήσουν το φαινόμενο.

Περπατώντας στο ηφαιστειογενές έδαφος της Αίτνας είναι λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη. Παντού υπάρχουν κρατήρες, ενώ οι πέτρες είναι μαύρες από την λάβα που έχει πλέον παγώσει.

Εκδρομή στη γειτονική Ταορμίνα

Ένα ταξίδι στην Κατάνια επιτρέπει και μερικές εκδρομές στις γειτονικές πόλεις. Μπορεί το Παλέρμο να είναι μακρυά (περίπου 200 χιλιόμετρα), ωστόσο επιβάλλεται μια επίσκεψη στην πανέμορφη και αριστοκρατική Ταορμίνα. Η πόλη αυτή θυμίζει έντονα την Οία της Σαντορίνης, καθώς βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου με απίστευτη θέα. Τα στενά της σοκάκια φέρνουν πολύ σε ελληνικό νησί, ενώ είναι σχεδόν πάντα γεμάτη από τουρίστες.

Οι τιμές της είναι γενικά απλησίαστες (καμία σχέση με Κατάνια), όμως αξίζει μια βόλτα για μερικές φωτογραφίες. Εκεί υπάρχει και ένα άριστα διατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο, όπου διοργανώνονται συχνά συναυλίες και παραστάσεις.

Ακριβώς κάτω από την Ταορμίνα βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες. Αν, λοιπόν, θέλεις να συνδυάσεις τη βόλτα σου στη Σικελία με μερικές βουτιές, πάρε μαζί το μαγιό σου και βούτηξε στα κρυστάλλινα νερά της Isola Bella ή της Νάξου. Κι όμως, υπάρχει παραλία με το όνομα του δικού μας νησιού. Άλλωστε, ελληνικά στοιχεία βρίσκονται παντού στη Σικελία. Σχεδόν σε κάθε πόλη υπάρχουν αρχαία ελληνικά θέατρα, όπως στις Συρακούσες ή ναοί όπως αυτός που βρίσκεται στο Αγριτζέντο.

Με πληθυσμό κάτι περισσότερο από 300.000 κατοίκους η Κατάνια είναι μια πολύ ζωντανή πόλη. Έχει πανεπιστήμιο, φοιτητές, τουρίστες και θυμίζει πολύ την Αθήνα, κυρίως στον τρόπο ζωής. Δεν έχει καμία σχέση με τις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας. Οι άνθρωποι στην Κατάνια είναι πιο εκφραστικοί, βγαίνουν αργά, διασκεδάζουν και έχουν πολλές ομοιότητες με τους Έλληνες. Αν αποφασίσεις να την επισκεφτείς μια εξαιρετική επιλογή για να μείνεις αποτελεί το B&B KIKE με οικονομικά δωμάτια, σούπερ πρωϊνό και εξαιρετικό προσωπικό.

(Φωτογραφίες: 123rf.com)